logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka radia CB do odbioru policyjnych częstotliwości – czy to możliwe?

jahuk 26 Sie 2006 11:37 4811 5
REKLAMA
  • #1 2954972
    jahuk
    Poziom 11  
    czy da się przerobić radio cb aby można było posłuchać na policyjnych częstotliwościach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2954997
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    jahuk napisał:
    czy da się przerobić radio cb aby można było posłuchać na policyjnych częstotliwościach
    NIE !
  • REKLAMA
  • #3 2955256
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    NIE, Policja pracuje najczęściej na VHF.
  • REKLAMA
  • #4 2955314
    st3tc
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Można dodać konwerter włączany pomiędzy radyjko a antenę. Ofkoz musiałaby być jakaś blokadka nadawania żeby sie nie usmażył :)

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 2955851
    coling
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nie wiem dlaczego tak jest że bez przerwy ktoś chciałby podsłuchiwać policję?
    Mam nadzieję że to wynika z ciekawości, a nie z zamiaru popełnienie jakiegoś przestępstwa :sm31: .
    Już kiedyś gdzieś tu pisałem że nie jest to proste. Policja w większości przypadków pracuje na systemie Ericsson’a i podsłuchiwanie nie jest łatwe. Oczywiście jak chcemy coś w ogóle usłyszeć to usłyszymy tylko nić z tego nie wywnioskujemy.
    Widziałem opisy w sieci jak coś takiego zrobić, ale do tego potrzebne są dwa skanery, komputer i odpowiednie oprogramowanie. Dodatkowo jeden z tych skanerów musi mieć możliwość zewnętrznego sterowania właśnie komputerem.
    Zatem radio CB nawet jak ktoś pokona wszystkie bariery związane z częstotliwością (i nie tylko, zwykłe, proste CB pracuje w AM, a policja w FM, ma kanały co 10kHz a policja co 25kHz, pokrywa pasmo 450kHz a, policja około 2MHz) to i tak nic ciekawego się nie dowie.
  • #6 2956345
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Po Pierwsze jest cos takiego jak opcja szukaj !! Po drugie, System edacs pracujący na czestot. ok 460mhz jest czynny tylko w 11 miastach polski, a system tetra w 4 miastach polski, wiec na 97% Polski jest uzywany system analogowy pracujący na paśmie VHF. Przerabianie CB jest bez sensu bo praktycznie trzeba zrobić cały TRX od nowa. A koszt transceivera na pasmo 136-174mhz to około 400zł wiec nie sa to takie straszne pieniądze :)

Temat do zamknięcia :)

Pozdrawiam!
    Filip
REKLAMA