logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wartościowe części do demontażu z Golfa 4 (2002) przed złomowaniem

Bałdyzer 08 Lip 2023 10:59 1083 7
REKLAMA
  • #1 20646430
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Ocena: 227
    Mój znajomy z uwagi na korozję podwozia w najbliższym czasie będzie złomował samochód Golf 4 z rocznika 2002. Mam do was takie pytanie , co z takiego Golfa warto wymontować aby troszkę pieniędzy odzyskać sprzedając później te części ? Oczywiście chodzi mi o takie drobne części bez których samochód o własnych siłach dojedzie na złom .
    Które z drobnych elementów Golfa 4 mają na rynku części używanych jakąś wartość ?
  • REKLAMA
  • #2 20646439
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3378
    Bierz lusterko wsteczne abyś mógł zobaczyć minę szczęśliwego nabywcy.
    Bałdyzer napisał:
    Które z drobnych elementów Golfa 4 mają na rynku części używanych jakąś wartość ?

Jak części z takiego trupka mogą być coś warte jak cały samochód jest nic nie warty.
    Możesz spuścić paliwo z baku, przyda się na jesieni do wypalania traw.
  • REKLAMA
  • #3 20646444
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Nie znam się na Golfach ale w niektórych samochodach są jakieś drobne elementy poszukiwane na rynku wtórnym o wartości wyższej niż 30zł. Jak kiedyś złomowałem swoją przerdzewiałą Mazdę 6 to w całości była warta nie więcej jak 1500zł . Na złomie dali mi za nią 900zł a za części które wymontowałem uzyskałem tyle, że łącznie na złomowaniu zarobiłem dużo więcej niż na normalnej sprzedaży auta w całości. Wtedy pamiętam , że wymontowałem roletę bagażnika, hak, ksenony, koło zapasowe z lewarkiem, przyciski ogrzewania foteli, spryskiwacze lamp i dużo innych drobnostek.
  • REKLAMA
  • #4 20646589
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3821
    Bałdyzer napisał:
    Odpal sobie kilka serwisów ogłoszeniowych z częściami i sprawdź co jest chodliwe. Mimo niskiej czy też zerowej wartości całego pojazdu zawsze można coś odzyskać. Z drugiej jednak strony, czasem nie warto. Samochód zdekompletowany trudniej korzystnie zezłomować, a bez tego niełatwo wyrejestrować ;-)
    Aleksander_01 napisał:
    ...przyda się na jesieni do wypalania traw.
    Teraz także na to znajdzie się "paragraf" ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20647147
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707

Ze złomowanego auta warto zabrać sobie akumulator. Jeżeli jest jeszcze jako tako sprawny, to szkoda go wyrzucać. Może się przydać jako zapasowy w przypadku, gdy w innym samochodzie się rozładuje i nie będzie chciał zapalić. Nie szkodzi, że zapasowy jest mniejszy niż powinien być.

Kiedyś zezłomowałem Toyotę Yaris po wypadku i zabrałem akumulator. Teraz mam Peugeota 307, który wymaga trochę większego akumulatora, ale czasem akumulator od Toyoty mnie uratował zimą, gdy Peugeot stał jakiś czas nieużywany (jednak akumulator był cały czas podłączony), a potem nie chciał zapalić, gdy potrzebowałem jechać. Na akumulatorze od Toyoty, jeśli jest naładowany, to też odpala i można jechać.
  • REKLAMA
  • #6 20649401
    Bałdyzer
    Poziom 12  
    Akumulator już ja zarezerwowałem bo jest praktycznie nowy, a akurat tak się składa , że w VW Polo mojej żony kończy żywot fabryczny akumulator podobnej mocy , uwaga działający ............... od 2010 roku. .Ten mój znajomy kupił go miesiąc temu za 250zł więc pewnie sprzeda trochę taniej.
  • #7 20649445
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3821
    Z reguły warto wydłubać lampy i osprzęt elektryczny. To towar chodliwy, a stopień zużycia czy stan jest stosunkowo łatwy do weryfikacji. typowe felgi (koła) tez stosunkowo łatwo odsprzedać.. Poza tym pewnie łatwo wymontować elementy wyposażenia wnętrza, jeśli są niepołamane i w dobrym stanie. Fotele, uchwyty, plastiki, schowki, podsufitka czy elementy tapicerki - to wszystko może znaleźć nabywcę, jeśli tylko jest w przyzwoitym stanie. Problem jest chyba tylko miejsce do magazynowania?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20672977
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1277
    Cześć. Najwięcej i najszybciej uzyskacie przychód z tego pojazdu demontujac przód.
    Panel klimatronika i wentylator.
    Komputer. Jeżeli posiada katalizator to także i ten element ma swoją cenę.
    Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie wartościowych części do demontażu z samochodu Volkswagen Golf 4 z 2002 roku przed jego złomowaniem. Użytkownicy sugerują, że warto wymontować elementy takie jak akumulator, lusterka, lampy, osprzęt elektryczny, felgi, fotele oraz elementy wyposażenia wnętrza, które mogą mieć wartość na rynku wtórnym. Wskazano również na możliwość uzyskania zysku z demontażu panelu klimatronika, wentylatora oraz komputera, a także katalizatora, jeśli jest obecny. Użytkownicy podkreślają, że stan części oraz ich popyt na rynku mogą znacząco wpłynąć na potencjalny zysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA