logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu.

habs 08 Lip 2023 16:44 663 14
  • #1 20646759
    habs
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Witam.
    Mam prośbę o identyfikację transformatorów.
    Znalazłem w piwnicznych zakamarkach nieużywane transformatory prawdopodobnie firmy Zatra. Niestety bez oznaczeń, kiedyś może i były ale po czterdziestu latach leżakowania odpadły.
    Jedno trafo podobne do TS120/ te płaskie, podłączyłem aby zmierzyć napięcie na wtórnym ale po paru sekundach sporo się nagrzewa. Na początku na zaciskach 12 i 14 pokazywał około 20V, potem napięcie spadło do 4V. Transformator posiada końcówki lutownicze do druku.
    Zwarłem pierwotne (zaznaczone na czerwono), podejrzewam że dobrze, bo razem mają około 47Ω.
    Drugi transformator jest wyższy, ale tego nie podłączałem.
    Szukałem w katalogach dostępnych w sieci, ale nic nie mogę dopasować.
    Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu.
  • #2 20648389
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5147
    habs napisał:
    potem napięcie spadło do 4V.
    Trafiony - zatopiony - spalony. Zacznij może od identyfikacji wyprowadzeń uzwojeń transformatora za pomocą omomierza, a dopiero później pchaj go do sieci. I nikt ci Jasiu nie powiedział że uzwojenie pierwotne zawsze jest najbliżej rdzenia.
  • #3 20649263
    habs
    Poziom 12  
    Tak, zgada się, pierwotne na rdzeniu. Za komuny naprzewijałem się sporo traf do wzmacniaczy. Pomierzyłem przed podłączeniem i wszystko było OK. Mogę podejrzewać tylko że trafo było na inne rynki 110-127V albo kupowane w bomisie jako niepełnowartościowe, w sumie przeleżało u mnie ze czterdzieści lat.
    Z parudziesięciu transformatorów wygrzebanych te dwa nie mają etykiet, dla tego pytam.
    Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu. Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu.
  • #4 20649846
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Transformatory sieciowe o takiej konstrukcji z tamtych czasów miały uzwojenie pierwotne podzielone na dwie części, do 220V~ łączyło się je szeregowo, do 110V~ równolegle. Zwykle obie części uzwojenia były identyczne, pole magnetyczne miało przeciwny kierunek, więc łączyło się ze sobą np. końce obu części uzwojenia pierwotnego, a początki podłączało się do sieci. Od TS120 to one są chyba sporo mniejsze. I jest kwestia, czy to są sieciowe, czy też np. odchylania pionowego w TV...
  • #5 20650061
    habs
    Poziom 12  
    Zgadza się, tak podłączyłem, i przez minutę było dobrze a potem trafo się rozgrzało i napięcie spadło, szkoda bo może by się komuś przydało.
    Mam jeszcze dwa takie płaskie, kiedyś przewinąłem wtórne grubszym drutem, nie wiem do czego potrzebowałem i one działają poprawnie.
    Ten drugi nie wiem czy nie jest od jakiegoś sprzętu lampowego.
  • #7 20650501
    habs
    Poziom 12  
    Podpowiedz coś, bo ja z racji wieku już zapomniałem. A jest powiedzenie że tego tego się nie zapomina. :-)
  • #9 20651152
    habs
    Poziom 12  
    Zgadza się, robię tak podczas podłączanie niesprawdzonych sprzętów. Tego transformatora byłem pewien, a jednak.
  • #10 20651414
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Ten drugi transformator (z podwójnym rdzeniem CP16x44/12x40) to jakiś TS80, czyli ma moc 80VA.
    Mam pod ręką podobny - TS80/7/676 - ale różni się wyprowadzeniami.
    Wygląda jednak, że wyprowadzenia sieciowe są w tym samym miejscu - końcówki 5 i 8.
    To tak na 99%, ale pewności niestety nie mam i musisz to sprawdzić; u mnie rezystancja owego sieciowego uzwojenia to ok. 18Ω - u Ciebie powinna być podobna.
    Gdy już będziesz podłączał go do sieci 230VAC, zrób to na wszelki wypadek przez bezpiecznik kilkuamperowy.
  • #12 20651518
    pavyan
    Poziom 20  
    Nie jest za mały :-), jak wspomniałem mam TS80/7 - rozmiarowo i wizualnie to jest identyczny transformator.
    Przekrój kolumny środkowej tych TS80 to 9,6cm², rdzeń jest zwijany, a poza tym... jakby to powiedzieć - "zwarty i napakowany".
    Dla mnie rekordowe pod względem stosunku rozmiar/moc są transformatorki serii TS40/.. z rdzeniem CP16x40/12x25, te "leżące". Mają przyjazne napięcia, wtórne jest dwucewkowe, z odczepami, można sobie poskładać takie wolty, jakie są akurat potrzebne - bardzo je lubię, są małe i niejako uniwersalne. Gdy kiedyś brakowało mi nieco napięcia, dowinąłem kilkanaście zwojów - wykorzystałem szczelinę między cewkami, ale jej istnienie nie jest regułą w każdym egzemplarzu.
    Niektóre TS 20-watowe na zwykłych blachach są chyba większe od nich objętościowo.
    Nieoznaczone transformatory Zatra - identyfikacja modelu.
  • #14 20651535
    pavyan
    Poziom 20  

Nie mogę się upewnić na 100%, bo ta miara zwijana użyta do pomiarów jest pomyłką - suwmiarka byłaby odpowiednia - ale tak na 98.5% :-) jestem pewien swojej oceny.
  • #15 20651772
    habs
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.
    Zmierzę dokładnie suwmiarką w sobotę bo te niewiadome leżą w garażu. Na końcówkach 5-8 jest 19,3 Ω.
    Mam jeszcze 13 sztuk zatry, większość nowych. Część znalazłem w katalogach, ale o części nie ma wzmianki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji nieoznaczonych transformatorów, które znalazł w piwnicy, przypuszczając, że pochodzą od firmy Zatra. Opisuje dwa transformatory, z których jeden, podobny do TS120, nagrzewa się po podłączeniu, a jego napięcie spada z 20V do 4V. Użytkownik podejrzewa, że transformator mógł być przeznaczony na inne napięcia (110-127V) lub był uszkodzony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby najpierw zmierzyć rezystancję uzwojeń przed podłączeniem do sieci oraz podają informacje o konstrukcji transformatorów z tamtych czasów, które miały uzwojenie pierwotne podzielone na dwie części. Użytkownik potwierdza, że ma jeszcze inne transformatory, z których część udało mu się zidentyfikować, ale niektóre pozostają nieznane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA