logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niewłaściwe działanie pilotów Nice Smilo SM2 z bramą i garażem - jak naprawić?

slawko_k 12 Lip 2023 22:24 978 4
REKLAMA
  • #1 20652215
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 237
    Znajoma której naprawiłem bramę poprosiła mnie abym dorobił jej piloty.
    Kupiłem 2 szt Smilo SM2 (taki same 2 miała działające).
    Z bramą i 1 kanałem nie było problemów (procedura z YT z programowaniem pilotów z użyciem aktualnego pilota zadziałała od strzała), ale potem zachciała żeby pod drugim przyciskiem dorobić garaż który był daleko z drugiej strony domu. Garaż działał prawidłowo na jej starych pilotach (na małym przycisku).

Tam już z ta procedura niezbyt chciała iść ale za 3-4 razem poszło. Tylko, że nie działa prawidłowo. Garażu nie da się otworzyć nowym pilotem. Da się drzwi zatrzymać małym przyciskiem oraz zamknąć dużym (to akurat dziwne bo naciskałem mały podczas programowania a nie duży).
    Myślałem, że coś źle zrobiłem i spróbowałem z drugim pilotem i stało się tak samo.

W czym jest problem?
    Jak to naprawić?
    Nie wiem jaki sterownik jest, bo napęd przykryty jest blachą i zanitowany, a nie mieliśmy sprzętu żeby to otworzyć.
  • REKLAMA
  • #2 20653739
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3624
    Wygląda, że piloty były dopisane sposobem 1 (czyli kanały zdefiniowane fabrycznie) a przy zdalnym dopisywaniu wszedłeś w sposób 2 (czyli dowolne dopisanie kanałów do przycisków pilota) i w móżdżku odbiornika nieco się popieprzyło.
    Być może trzeba będzie roznitować jednak skrzyneczkę i dopisać piloty i stare i nowe "z palca" bezpośrednia z przycisku odbiornika, uprzednio skasowawszy pamięć odbiornika.
  • REKLAMA
  • #3 20654048
    slawko_k
    Poziom 35  
    Dzięki za odpowiedź.
    Po ściągnięciu obudowy widać silnik którego nigdzie w internecie nie znalazłem.
    Co to jest i jak usunąć te piloty i zaprogramować od nowa prawidłowo.
    Pozdrawiam

Niewłaściwe działanie pilotów Nice Smilo SM2 z bramą i garażem - jak naprawić?IMG2023071...130250.jpg (432.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Niewłaściwe działanie pilotów Nice Smilo SM2 z bramą i garażem - jak naprawić?IMG2023071...131723.jpg (484.46 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Niewłaściwe działanie pilotów Nice Smilo SM2 z bramą i garażem - jak naprawić?IMG2023071...131731.jpg (388.07 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 20654330
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3624
    Idź po kablu. Sterownik może być kompletnie gdzie indziej.
    Chyba że roleta jest od Nice i ma wbudowany odbiornik
    ale dziwne że Smilo, rolety od Nice pracują na Erze czyli odmianie Flor. Rzecz rozjaśniłoby znalezienie instrukcji od rolety.
  • #5 20654630
    slawko_k
    Poziom 35  
    Z tego czegoś kable wychodzi prosto do gniazdka więc pewnie sterownik jest w środku bo tam też słychać buzzer.
    Problem rozwiązany.
    Szukając sam nie wiem czego trafiłem na instrukcję urządzenia TT1N.
    Wszystko spasowało.

Należało usunąć wszystkie piloty i dodać od początku w trybie II "krok po kroku" (procedura z kopiowaniem pilotów z YT dopisuje piloty w trybie I - góra, stop, dół.
REKLAMA