logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić?

ohmy 15 Lip 2023 15:36 1635 14
REKLAMA
  • #1 20655268
    ohmy
    Poziom 3  
    Dzień dobry, piszę z zapytaniem o poradę.
    Lampa Lindby Wikani lampa sufitowa LED, CCT, ściemniana po dwóch latach w pewnym momencie umarła. ( https://www.lampy.pl/lindby-wikani-lampa-sufitowa-led-cct-sciemniana.html )
    Był huk jak od petardy i przestała świecić. Nowa lampa ( Yeelight Arwen seria C https://yeelight-polska.pl/arwen-ceiling-light-seria-c/ ) została podłączona jak poprzednia, jednak po włączeniu prądu i następnym włączeniu światła nawet sie nie zapaliła, tylko od razu był huk. Po zdjęciu okazało się że od środka w jednym miejscu jest ewidentne osmalenie od przepalenia. Co może być przyczyną? I czy da się naprawić lampy?

Kilka dodatkowych szczegółów:
    -włącznik jest na kablu trzyżyłowym jednodrutowym, natomiast z sufitu wychodzi dwużyłowy wielodrutowy. (podeweloperska robota)
    -dwa lata nic sie nie działo, lampa na niektórych ustawieniach delikatnie piszczała
    -był elektryk, stwierdził wadę produktu a nie sieci. (nowa lampa)
    -stara lampa Lindby - jej dotyczy naprawa, najprawdopodobnie transformator (słowa elektryka)
    -reklamacja w toku.
  • REKLAMA
  • #2 20655277
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1350
    Myślę, że jak był elektryk to jego spytaj bo zdalnie to chyba tylko kryształowa kula...
    Ponadto chaotycznie opisujesz: niby transformator strzelił a lampa cała, czy nie zrozumiałem, co w końcu się zepsuło? Co w końcu chcesz naprawiać i po co skoro reklamacja w toku? Myślę, że jak w toku to Ci nie wolno niczego zmianiać ani naprawiać...
    A tak ogólnie, to co się zepsuło zawsze można wymienić o ile jest dostępne w sprzedaży a my nawet nie wiemy z Twojego opisu co się zepsuło...
  • REKLAMA
  • #3 20655285
    ohmy
    Poziom 3  
    Żadna z lamp nie była rozkręcana, jedna jest na gwarancji, druga już nie i tej drugiej dotyczy naprawa.
    Pytam też tu, znających się o "drugą opinię". W startej lampie podobno transformator. W nowej - nie wiadomo.
    Chodzi o to że dwie lampy walnęły pod rząd, w tym samym miejscu w tych samych warunkach, z czego jedna po latach pracy.
    Boję się podłączać nową lampę LED, bo nie wiem czy też nie walnie. Jest szansa że to po prostu pech i że druga była wadliwa, ale możliwość że jest jakaś techniczna wada gdzieś w ścianie.
  • #4 20655292
    elktrod
    Poziom 41  
    Uważam, że sam sobie udzieliłeś wyżej odpowiedzi... My też nie wiemy co się stanie u Ciebie z kolejną nową lampą...
    Lampy na gwarancji nie ruszaj a do tej poprzedniej mam kiladziesiąt transformatorów ale skąd mamy wiedzieć jaki był u Ciebie?
  • #5 20655296
    ohmy
    Poziom 3  
    Damn son, dziękuję za wybitnie konstruktywną odpowiedź.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji.

• REKLAMA
  • #6 20655299
    elktrod
    Poziom 41  
    Postaraj się konstruktywnie opisać ten transformator i czy reszta lampy sprawna... Podpowiedź będzie zawsze adekwatna do przedstawionych zdjęć, schematów, tabliczek znamionowych i pomiarów...
  • REKLAMA
  • #7 20655373
    ohmy
    Poziom 3  
    Załączam zdjęcia, będzie najłatwiej. Druga fota - przy C31 jest osmalenie, analogicznie z trzecim zdjęciem C19. Poza tym nigdzie nic nie widać.
    Wiem że zdecydowanie przerasta to moje możliwości manualne na ten moment. Ale może spec to jest w stanie ogarnąć.

Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić? Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić? Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić?
  • Pomocny post
    #8 20655409
    elktrod
    Poziom 41  
    Nawet w Chinach ciężko znaleźć zamiennik lub coś podobnego dla sterowania RGBW zasilanego 230V/36-38V=, nie wiem, czy ktoś Ci się podejmie naprawy tego sterownika... Zawsze też pozostanie pytanie czy się opłaci, gdy być może LEDY są już także zużyte po dwóch latach? Do oceny stanu LED używam LED Tester podświetlenia XY284. Link
    Gdy LEDy świecą OK to możnaby pokusić się o wymianę sterownika o ile znajdzie sie coś podobnego...
  • Pomocny post
    #9 20655496
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Sprawa jest niejednoznaczna, nie da się zająć konkretnego stanowiska w tej sprawie.
    Za niegłupie uważam dokładne sprawdzenia na okoliczność tzw. asymetrii faz i "upalenia się zera".
  • #11 20655535
    ohmy
    Poziom 3  
    Dzięki bardzo, sprawdzę co mogę. Serdecznie pozdrawiam
  • #12 20655804
    elktrod
    Poziom 41  
    Osobiście będąc w Twojej sytuacji przeszedłbym na zasilacz 230/12V (stałonapięciowy o odpowiedniej mocy), sterownik i LEDY RGB czy RGBW na 12V ponieważ w razie zepsucia się czegokolwiek zawsze jest jeszcze szansa na znalezienie zamienników, gdy na jakieś inne napięcia jak teraz Twoje 36-38V trudno cokolwiek znaleźć... Wydaje mi się, że 12V jeszcze kilka lat będzie jakimś tam standardem... Kwestia tylko taka, czy w Twojej lampie da się podmienić LEDy i czy zmieszczą się w/w zasilacz i sterownik... Nie napisałeś czym sterowałeś swoją lampę, pilotem, czy zadajniekiem w ścianie, dlatego moja porada jest ogólnikowa i nie podaję konkretnych modeli zasilacza, sterownika i LED... Wiadomo, szkoda wyrzucać lampy kupionej za kilkaset złotych...
    Myślę też, że możesz przedzwonić do tego typu sklepów - kliknij w ten link na prawo Link przedstawić problem i popytać czy da radę kupić komplet sterownika z LEDami do Twojej lampy, oczywiście musisz wcześniej rozpatrzyć czy da się wymienić LED i jaki gabaryt sterownika Ci się zmieści i czy z pilotem czy sterownik na ścianie, jaka moc itd itp.
    Próbowałem sam znaleźć w tym sklepie coś dla Ciebie ale okazuje się, że trudno tam znaleźć sterownik 1A 36-38V - jedynie kontakt telefoniczny by Ci może coś pomógł...
    Gdybyś kupował to kupuj u źródła od razu komplet abyś potem nie myślał jakie LEDY do danego sterownika pasują?
    Przyjrzałbym się też, czy u Ciebie są np. trzy paski po 12V połączone szeregowo stąd to 36V ? Jeżeli tak, to można rozpatrzyć możliwość ich innej konfiguracji i jeżeli byłyby sprawne to połączyć równolegle i dokupić sterownik na 12V itd itp. Możliwości może być wiele ale trzeba to widzieć i zbadać a na odległość się nie da bo pasowałoby widzieć lampę i LEDy w niej a dokładniej sposób ich połączenia, budowy, wygląd, rozmiar ilość sztuk itd itp...
  • #13 20656277
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Zasilacz miał 36W mocy wyjściowej więc ""parę" metrów tych pasków musiałby upchnąć aby taki sam strumień świetlny osiągnąć.
  • #14 20657273
    elektryk112
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Po pierwsze to analiza obecnego układu. Co się uszkodziło i dla czego. Po drugie opłacalność naprawy a opłacalność przeróbki i dostęp uszkodzonych elementów. No i czy kolega Ohmy poradzi sobie z naprawą. NAPIĘCIE SIECIOWE.
  • #15 20657328
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    ohmy napisał:
    Załączam zdjęcia, będzie najłatwiej. Druga fota - przy C31 jest osmalenie, analogicznie z trzecim zdjęciem C19. Poza tym nigdzie nic nie widać.
    Wiem że zdecydowanie przerasta to moje możliwości manualne na ten moment. Ale może spec to jest w stanie ogarnąć.

Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić? Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić? Lampa LED - transformator strzelił - przyczyna i czy da się naprawić?

Jeśli chcesz mi to wysłać, mogę zerknąć. PW. Nawet jeśli zasilacz zostanie zastrzelony, może być możliwe zasilanie jego wtórnego.

Na podstawie zdjęć trudno powiedzieć, ale ogólny obwód wydaje się całkiem nienaruszony, co jest dobre.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampą sufitową LED Lindby Wikani, która po dwóch latach użytkowania przestała działać po głośnym huknięciu, co sugeruje uszkodzenie transformatora. Po podłączeniu nowej lampy Yeelight Arwen, również wystąpił huk, a wewnętrzne osmalenie wskazuje na możliwe uszkodzenie. Użytkownik obawia się, że problem może leżeć w instalacji elektrycznej, ponieważ obie lampy uległy awarii w tych samych warunkach. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia do diagnozy, w tym sprawdzenie stanu LEDów oraz rozważenie wymiany transformatora. Wskazano również na trudności w znalezieniu zamienników dla specyficznych komponentów oraz na możliwość przejścia na zasilacz 230/12V, co może ułatwić przyszłe naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA