logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mini turbina wiatrowa - mocowanie elementu obrotowego

kowalczukkn 05 Sie 2023 01:05 267 2
REKLAMA
  • #1 20681441
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    Witam,
    konstruuje mini turbine wiatrową i potrzebuje rady. Jest to pionowa turbina wiatrowa, a łopaty są przymocowane do wieczka puszki. Puszka ma być przymocowana do elementu obrotowego prądnicy (wrzeciona) o parametrach: wysokość = 6,5 mm i grubości = 2 mm. Z racji niewielkich rozmiarów wrzeciona ciężko jest do niego przymocować puszkę. Próbowałem zrobić warstwę z kleju na gorąco otulającą wrzeciono i co prawda wszystko się trzymało, ale im łopaty się szybciej obracały tym puszką bardziej chybotało - przypuszczam, że klej za bardzo się odkształcał. Myślałem, żeby użyć może jakiegoś zacisku na wrzeciono, a później na to nałożyć puszkę. Czy mógłby ktoś wyrazić na ten temat swoją opinię?

Zbliżenie na wewnętrzną część metalowego wieczka puszki z kilkoma śrubami mocującymi i śladami kleju lub farby. Zbliżenie na pokrywkę plastikową z małą metalową ośką i dwoma śrubami, będącą elementem konstrukcji mini turbiny wiatrowej.
  • REKLAMA
  • #2 20681589
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Część ruchoma turbiny nie jest dobrze wyważona i z tego powodu są drgania. Jeżeli tego nie robisz to żadne mocowanie nie wytrzyma.
  • #3 20682292
    kowalczukkn
    Poziom 3  
    Jak to czasami w życiu bywa rozwiązanie problemu przychodzi z najbardziej nieoczekiwanej strony. Okazało się, że rozwiązaniem mojego problemu jest... lego. Mały walcowaty klocek wystarczył do przymocowania części obrotowej, przy jednoczesnym ustabilizowaniu mechanizmu
REKLAMA