logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wewnętrzne połączenie silnika 3F 380V - gwiazda czy trójkąt?

Larry_088 17 Sie 2023 08:19 1245 22
REKLAMA
  • #1 20696654
    Larry_088
    Poziom 15  
    Ocena: 221
    Szybkie pytanie, czy silnik który jest już wewnątrz połączony (wyprowadzone trzy fazy na listwę zaciskową) wewnątrz połączony jest w gwiazdę czy trójkąt?
  • REKLAMA
  • #2 20696692
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    Nie wiadomo jak połączył wewnątrz uzwojeń. Normalnie powinien wyprowadzić końcówki uzwojeń (6 przewodów).
  • #3 20696755
    Larry_088
    Poziom 15  
    Fajnie że nie wiesz i chcesz się z tym dzielić. W wolnej chwili, napisz nam czego jeszcze nie wiesz - świat będzie lepszy.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

Ps. Zdecydowana część silników nie ma wyprowadzonych wszystkich końców uzwojeń.
  • REKLAMA
  • #4 20696774
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3361
    No i po to jest tabliczka znamionowa dokumentacja techniczna. Ale po przezwojeniu już różnie bywa. Szczególnie jak silnik stary. Do współpracy z falownikiem typowo trójkąt

PS
    Ładnie się tak obrażać jak się wie max tyle samo. Nikt ci nie wywróży z fusów. Jedyne pewne to rozebrać i zbadać. Jak tabliczki nie ma lub jest mało wiarygodna.
  • #5 20696867
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Larry_088 napisał:
    Fajnie że nie wiesz i chcesz się z tym dzielić. W wolnej chwili, napisz nam czego jeszcze nie wiesz - świat będzie lepszy.
    Szkoda, że podałeś wystarczającą ilość informacji. Bo z tego co podałeś to raczej na forum wróżbiarskim powinieneś pytaC..
    Bo tu, regulamin WYMAGA podania maximum informacji - post powinien zostać "zatrzymany" do uzupełnienia danych: dane z tabliczki znamionowej, czy przezwajany, fotografie i to najlepiej też czoła uzwojeń, i grzecznie pytać co dalej.

W taki właśnie sposób spora część potencjalnych odpowiadających doda cię do swojej czarnej listy.
  • #6 20696947
    Larry_088
    Poziom 15  
    No spoko, fajnie ten regulamin elektrody z którego wszyscy się śmieją:-)

Przy rejestracji konta, kolega ten regulamin zaakceptował, więc proszę o jego przestrzeganie.

Wracając do tematu, nie ma tabliczki znamionowej. W listwie zaciskowej są tylko trzy przewody, silnik ma około 1kW 1440obr. Jest na 380V. Więcej rzeczy nie pamiętam a ciebie Andrzeju proszę, o wybaczenie.

Silnik jest fabryczny był połączony z pompą wody w instalacji CO. Chciałbym do zaciągnąć do pracy z falownikiem 3x220V. Rozumiem, że różnie była z tym połączeniem wewnętrznym? Jedne są połączone w gwiazdę inne w trojkąt?
  • #7 20696980
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Larry_088 napisał:
    Rozumiem, że różnie była z tym połączeniem wewnętrznym? Jedne są połączone w gwiazdę inne w trojkąt?

Tak. Pomierzyć się tego nie da, trzeba rozebrać i zobaczyć.
  • #8 20696986
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    1kW, to spora szansa, że jest połączony w gwiazdę, tak czy siak, jak chcesz podłączyć pod 3x230V, to trzeba rozbierać i przepiąć uzwojenia (jeżeli jest gwiazda).
  • REKLAMA
  • #9 20697368
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1178
    Larry_088 napisał:
    Szybkie pytanie, czy silnik który jest już wewnątrz połączony (wyprowadzone trzy fazy na listwę zaciskową) wewnątrz połączony jest w gwiazdę czy trójkąt?
    Nie ma na to reguły. Wszystko zależy od tego co uważał za słuszne ktoś kto przezwajał silnik, albo od tego jakie dostał wytyczne od zleceniodawcy.
  • #10 20697932
    Larry_088
    Poziom 15  
    Silnik nie był przezwajany.

To znaczy nie ma więcej jak 1kW. Dużo bym dał żeby dostać od niego tabliczkę znamionową. Ma długi wałek i pracował przy pompie wody w ogrzewaniu w miejscowej szkole (duży budynek). Może ktoś się spotkał z takimi silnikami? Przeglądam ogłoszenia ale nikt takiego nie sprzedaje.
    Przeglądałem różne tabliczki znamionowe różnych silników i jeżeli na tabliczce jest jedno napięcie, to połączenie jest w gwiazdę - być może tutaj też tak jest. Pytanie, jak rozbiorę stojan, to czego się spodziewać? Jak połączone są pary biegunów? Punkt wspólny połączony jest w taki sposób, w który da się go rozłączyć? Będzie widoczny?
  • #11 20697975
    Larry_088
    Poziom 15  
    Nie przesadzaj, to nie jest silnik odrzutowy. Ale widzę, że elektroda pełną parą. Jakbym chciał zawieźć do przewijania to bym dawno tam zaniósł a nie pisał na forum. Zaraz będzie "silnik z czarnej listy - zamykam".

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Wracając do silnika. Oznaczenia na tablicy U1, V1, W1. Poszukam punktu wspólnego, zrobię pomiary MMR-em, może coś z tego będzie.

Ps. Gotowy silnik odpowiedni do tego kosztuje 150-200zł, oddając takie coś do warsztatu to minimum 100zł. Nawet jak się spali to i tak leży od 10lat. Innego zastosowania dla niego nie będzie. Na tym polega ta cała zabawa Wnętrze stojana silnika elektrycznego z widocznym uzwojeniem i izolacją. Stary silnik elektryczny leżący na kartonie, widoczny wał z kołem pasowym i wentylatorem.

Dodano po 44 [minuty]:

Wnętrze stojana silnika elektrycznego z widocznym uzwojeniem miedzianym i fragmentami izolacji.

I teraz pytanie jak to jest podłączone? Nie ma punktu wspólnego
  • #12 20698077
    Larry_088
    Poziom 15  
    Jest, okazało się że jest punkt wspólny pod dalszą częścią taśmy. Teraz wyprowadzam końce na tablicę. I co dalej? Można się tu pomylić? Według mojego rozumowania (być może mylnego) jeżeli mam początki to teraz znaleźć pasujące końce ale czy tak będzie dobrze?
  • #13 20698218
    Larry_088
    Poziom 15  
    Czy mogę uznać, że fabryczne wyprowadzenia to początki i do nich znaleźć odpowiednie końcówki uzwojeń?

Nawet ładnie to wszystko wyszło. Sam jestem ciekaw jak to wszystko zadziała bo tak daleko w silniki jeszcze nie wchodziłem. Do wymiany mam jeszcze łożysko (silnik bardzo długo stał i wdała się w nie korozja). Wieczorem zrobię próbę z falownikiem i dam znać o rezultatach.
  • #14 20698288
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 841
    Larry_088 napisał:
    Czy mogę uznać, że fabryczne wyprowadzenia to początki i do nich znaleźć odpowiednie końcówki uzwojeń?

Tak.
  • #15 20698612
    Larry_088
    Poziom 15  
    Wiem jak połączyć w trójkąt...
    Silnik działa! Nie grzeje się, płynnie reaguje na zmiane obrotów. Na jałowo pobiera w przybliżeniu 135W 1A cos fi 0,55 (na zasilaniu przed falownikiem).
    Głośno pracuje bo nie wymieniłem łożyska przy wentylatorze - nie mam pomysłu jak ściągnąć wentylator bez uszkodzenia.

Operacja ogólnie się udała, całość jest dość prosta.

Wnętrze skrzynki przyłączeniowej silnika elektrycznego z wyraźnie oznaczonymi przewodami U2, V2, W2 połączonymi w konfiguracji trójkąta.

Ciekawe ile mocy w rzeczywistości ma ten silnik przy obciążrniu.
  • #16 20698684
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    Witam !
    Prawdopodobnie Twój silnik ma 1,5kW, sugeruje się tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2035178.html#9684922

Ciekaw jestem czy wyciągnąłeś ze silnika podkładkę widoczną na jednym zdjęciu ?
    Do ściągnięcia wentylatora służą dwa otwory umiejscowione symetrycznie do osi.
    Wentylator bez osłony nie ochłodzi silnika.
  • #17 20698728
    Larry_088
    Poziom 15  
    Nie ma żadnego zdjęcia porównawczego w tym temacie. Będę przeszukiwał internet. Myślę, że on może nie mieć 1kW - pobiera zbyt mało mocy na jałowo. Zobaczymy jak dostanie obciążenia.

Tak, podkładka została wyciągnięta ;-) całą taśmę która oplatała uzwojenie rozciąłem, usunąłem (była nasączona emalią), rozciąłem punkt wspólny, wyprowadziłem przewody na tablicę i zabezpieczyłem koszulkami termokurczowymi. Żeby uzwojenie zabezpieczyć (i tak dużo emali było dane) zrobiłem owijkę z bawełnianego sznurka. Są otwory do ściągnięcia wentylatora ale nie mam takiego ściągacza. Nic, będę coś kombinował.

Na tabliczce znamionowej zakleiłem stare schematy podłączenia żeby w przyszłości się nikt nie pomylił. Sam jestem ciekaw jego pracy. W betoniarce powinien pracować na około 35Hz.
    Metalowa tabliczka z naklejonym napisem informacyjnym „UWAGA zmiana połączenia silnika 220/380V”.

Dodano po 2 [minuty]:

Znalazłem coś tego typu:
    https://allegrolokalnie.pl/oferta/silnik-wiefamel-3-faz-1-1-kw
    jest aluminiowy, gabarytowo podobny, odlew żeberek identyczny ale mój jest tylko kołnierzowy.
  • REKLAMA
  • #18 20698804
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Szkoda że nie zrobiłeś fotek tych nowych połączeń. Innym może by się kiedyś przydało.
  • #19 20698824
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 674
    @Larry_088
    Teraz masz dowód że Twój silnik ma 1,1kW, tarcza kołnierzowa i długo ośka to wersja silnika stosowana do pomp.
    Uzwojenia były takie same.
    Osobiście bym skrócił wałek, a koło pasowe zamontował bym bliżej łożyska.
  • #20 20698872
    Larry_088
    Poziom 15  
    Pan.Kropa napisał:
    Szkoda że nie zrobiłeś fotek tych nowych połączeń. Innym może by się kiedyś przydało.

Do ogarnięcia. Będę wymieniał to łożysko to zrobię zdjęcia, jakoś przegapiłem.

Fajnie byłoby gdyby silnik miał 1.1kW. Falownik mam 0.7kW ale to nie będę go przeciążał. Jutro dorobie stelaż który umożliwi zamontowanie go w normalny sposób. Jeżeli się to sprawdzi to skrócę wałek żeby miał ręce i nogi.
  • #21 20699885
    Larry_088
    Poziom 15  

Działa aczkolwiek betoniarka jest tak z połowę słabsza. Silnik pracuje na 36Hz bo to akurat odpowiada obrotom fabrycznego silnika. Nie grzeje się zbytnio, i silnik, i falownik. Dziwny jest tylko fakt, że silnik pobiera 5A przed falownikiem i 5A na każdej fazie.
    Silnik elektryczny zamocowany na metalowej ramie, ustawiony na drewnianej desce na ziemi, w otoczeniu narzędzi. Stalowy uchwyt montażowy z kilkoma otworami, umieszczony na drewnianej płycie na zewnątrz.
  • #22 20699887
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Załóż osłonę na wentylator. Bez niej silnik nie ma chłodzenia.
  • #23 20699889
    Larry_088
    Poziom 15  
    Nie ma chłodzenia ale nie mam też osolony, skorodowała na pył. Mieszałem piach przez jakieś 20min i silnik był ledwo ciepły więc nie jest to jakoś konieczne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy połączenia wewnętrznego silnika 3-fazowego o mocy około 1 kW, który był używany w instalacji CO. Użytkownik pyta, czy silnik jest połączony w gwiazdę czy w trójkąt, jednak brak tabliczki znamionowej utrudnia jednoznaczną odpowiedź. Uczestnicy forum sugerują, że aby to ustalić, konieczne jest rozebranie silnika i sprawdzenie połączeń uzwojeń. Wskazują, że silniki o mocy 1 kW często są połączone w gwiazdę, ale nie ma reguły, ponieważ zależy to od decyzji osoby przezwajającej silnik. Po rozebraniu silnika użytkownik znalazł punkt wspólny i wyprowadził przewody, co pozwoliło mu na podłączenie do falownika. Po przeprowadzeniu testów silnik działa poprawnie, nie przegrzewa się, a jego pobór mocy na jałowo wynosi około 135W.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA