logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko WTE 5511 B0 - zapach zgniłego jajka z węża doprowadzającego wodę do pralki

shiva28 14 Wrz 2023 16:06 5181 21
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20733215
    shiva28
    Poziom 5  
    Witam, próbuję rozwiązać zagadkę nieprzyjemnego zapachu. Moja pralka to Beko WTE 5511 B0. Zapach zgniłego jajka pojawia się tylko wtedy, gdy pralka zaczyna pobierać wodę. Po uruchomieniu pobiera około 1 litra wody, która śmierdzi. Po pobraniu wody jest już w porządku. Miałem ten problem i zdecydowałem się wymienić wąż dopływowy, ponieważ zapach pochodził tylko z samego węża, a nie z rur, które znajdują się pod zlewem w kuchni (woda z kranu kuchennego wcale nie pachnie źle, a rura doprowadzająca wodę jest tą samą rurą dla kranu, pralki i zmywarki). Wymiana węża pomogła więc tylko na jakieś 3 miesiące. Po wymianie węża wlotowego byłem bardzo szczęśliwy, ponieważ zapach zgniłego jajka w końcu zniknął i miało to sens, ani główna rura zimnej wody nie pachnie, ani woda z kranu. Dzisiaj zapach powrócił. To nie ma żadnego sensu. Sprawdziłem jeszcze raz wszystko pod zlewem. Odkręciłem węże 3/4 do zmywarki i pralki i nic nie śmierdzi, ani z węża, ani z trójników. Puściłem trochę wody z odkręconej części 3/4 od zaworu trójnika i woda jest w porządku, co ma sens, ponieważ powiedziałem, że woda z kranu jest dobra. Więc jestem pewien, że problem nie leży pod zlewem. Dzisiaj też próbowałem sprawdzić nie część pod zlewem, gdzie podłącza się zmywarkę w tym przypadku, ale sprawdziłem część, gdzie podłącza się zmywarkę w samej maszynie. Puściłem tam trochę wody odkręconym wężem i nie ma zapachu zgniłych jaj. Ale kiedy uruchomiłem pralkę, zgniły zapach pojawił się natychmiast, gdy zaczęła pobierać wodę. Można otworzyć szufladę, gdzie wsypuje się proszek, tak śmierdzi, ale tylko przez 30-60 sekund po pobraniu tej zgniłej wody. Z wężami spustowymi nie ma problemu, dosłownie je odłączyłem i faktycznie ładnie pachną jak wyprane ubrania. Nie jest to w ogóle problem z systemem odprowadzania wody, nie śmierdzi też filtr, który jest na dnie pralki. Zapach wytwarza się tylko w wężu przez noc. Czyli w uproszczeniu zapach pojawia się tylko wtedy, gdy nie używasz pralki przez jeden dzień, wtedy gnije chyba w samym wężu dopływowym. I wtedy jak pobiera wodę, to śmierdzi, ale jak wypuści wodę z węża, to wchodzi świeża woda i już nie śmierdzi. Przeczytałem dosłownie 50 postów w Internecie. NIE MOGĘ ZNALEŹĆ ROZWIĄZANIA. CO TO ZA BZDURY? Czy ktoś może pomóc? Powstał podobny temat, napisałem tam o swoim problemie, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3364268.html
    Dodam zdjęcie jak wygląda konfiguracja pod kuchnią. Górne przyłącze 3/4 jest do zmywarki, dolne do pralki. Jest to pojedyncza rura idąca pod spodem i do niej podłączone są 2 trójniki, a na górze trójnika podłączony jest kran.

Podłączenia hydrauliczne pod zlewem z widocznymi wężami i trójnikami.
  • REKLAMA
  • #2 20733688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20734076
    shiva28
    Poziom 5  
    Tak, myślę, jak już mówiłem, że zapach jest w wężu, ale pytanie, co jest przyczyną tego zapachu, wymieniłem wąż, trwał 3 miesiące, podczas gdy zazwyczaj należy go wymieniać co 5 lat, nie wiem, w czym tkwi problem, miałoby sens, gdyby zmywarka i kran też wydzielały nieprzyjemny zapach, ponieważ są podłączone do tego samego źródła, ale tak nie jest.
  • #4 20734168
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 382
    Może to nie woda z węża śmierdzi. Może to ciśnienie napływającej wody powoduje "dmuchniecie/wydmuchnięcie" smrodu z pralki?
    Jeśli odepniesz wąż od strony pralki i spuścisz wodę przed praniem - będziesz wiedział czy to wina wody z węża. A to niedużo roboty.
  • #5 20736099
    shiva28
    Poziom 5  
    Ale w jaki sposób sam wąż wytwarza ten zapach? Jeśli przyłącza pod kranem w ogóle nie śmierdzą? Tylko teraz tak sobie myślę, że pralka sama infekuje końcówkę podłączonego do niej węża, więc czy to wina pralki? Ale kiedy zdjąłem górę pralki, mechanizm wlotu wydaje się taki prosty. Tylko dwa małe wężyki o średnicy 6 cm wchodzą do szuflady (czy jakkolwiek to się nazywa tam, gdzie wkładasz proszek). Nadal nie rozumiem, jak 40% węża bliżej pralki śmierdzi zgniłymi jajkami, a 60% węża podłączonego do pod kranem nie śmierdzi zgniłymi jajkami?

Dodano po 8 [minutach]:

Przyłącza dopływu wody do zmywarki/pralki to dwa identyczne trójniki. Jakim cudem zmywarka nie śmierdzi, a pralka śmierdzi jak zgniłe jaja, gdy ją włączysz i przez 30 sekund pobiera wodę z tego samego źródła? Chyba nadal czegoś nam brakuje, te pralki są po***ne. :( ..Brrr. Jedna rura z zimną wodą dostarcza zimną wodę do kranu, pralki, zmywarki i tylko pralka zostaje zarażona tym zapachem siarki/zgniłych jaj. Jak, do cholery? Wymieniłem dzisiaj wąż ale wątpię czy to pomoże bo robiłem to już wcześniej, trwało to tylko 3 miesiące zanim zapach wrócił. Albo źródło wody jest bardzo złe, albo pralka jest dosłownie bardzo zła, albo jedno i drugie. Chociaż ten model spotkał się z dobrymi opiniami klientów.. Co to do cholery jest ****.. :9 5 Źródła, łazienka, toaleta, prysznic, kran, kran kuchenny, zmywarka nie śmierdzą tak, a pralka śmierdzi, gdy dosłownie pochodzi z tego samego źródła.. i nie są to węże spustowe, bo faktycznie pachną jak proszek do prania, przyjemny zapach. Coś pomiędzy połączeniem węża dopływowego a wężami 5 cm i szufladą powoduje nieprzyjemny zapach. To moja jedyna teoria. Albo sama woda ma dużo siarki ale objawia się to tylko w pralce (post edytowany, dużo literówek)
  • Pomocny post
    #6 20736289
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Wymień wąż i po problemie.
    Miałem to samo i nawet przepłukanie go ciężką chemią pomogło tylko na chwile.
  • REKLAMA
  • #7 20736526
    shiva28
    Poziom 5  

Tak, to właśnie zrobiłem wcześniej i trwało to tylko przez 3 miesiące lub coś w tym stylu i wróciło. Kilka dni temu kupiłem inny wąż, chociaż wszędzie kosztują jakieś 3 dolary, ten jest trochę inny. Zamontowałem go w czwartek (nowy wąż). Dzisiaj sprawdzę czy woda pachnie czy nie. Ale nie mam nadziei, nawet jeśli nie będzie śmierdzieć, ponieważ wcześniej wymieniłem wąż, jak mówiłeś, ale trwało to tylko 3 ~ miesiące, aż zapach wrócił. Ale kto wie, co się stanie. Zobaczymy. Potrzebujemy naukowców, którzy wyjaśnią, co się do cholery dzieje :D Może woda zawiera siarkę? A węże gumowe jakoś na to reagują i wytwarzają zapach? Ach, nawet nie wiem, nie ma co spekulować. Lub, jak powiedziałem w podobnym poście, w którym osoba miała ten sam problem, powiedzieli, że wymiana maszyny rozwiązała problem. 1 facet miał skorodowany zawór trójnikowy, wymienił go i to rozwiązało problem, ale potem nie odpowiedział (post z 2020 r.). Ciekawe czy zapach nie powrócił po wymianie trójnika i węża.
  • REKLAMA
  • #8 20741835
    shiva28
    Poziom 5  

Po wymianie węża nie ma zapachu, ale myślę, że ten sam scenariusz się powtórzy. Bo wężyk już wymieniłem i za 3 miesiące wrócił. Jeśli zapach powróci teraz wraz z kolejnym nowym wężem, zaktualizuję ten post.
  • REKLAMA
  • #9 20742663
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam.
    Czyściłeś filtr wody przy wężu, który wymieniłeś? Robiłeś czyszczenie pralki w temperaturze 90°C?
  • #10 20742726
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6906
    shiva28 napisał:
    Bo wężyk już wymieniłem i za 3 miesiące wrócił.

Możliwości są dwie. Albo fatalnej jakości węże kupujesz, albo masz niesamowicie paskudną wodę.
  • #11 20743142
    shiva28
    Poziom 5  

>>20742663

Filtr wody na wężu? Nie ma takiej rzeczy.
    Wyczyściłem filtr w maszynie, do której podłączony jest wąż. Myślę, że już wspomniałem, że czyściłem go przy 90, wiele razy, to nie jest problem z odpływem. Nie przeczytałeś ostatniego postu? Wąż wymieniłem, nie śmierdzi, nie chodzi o czyszczenie, nie ma co czyścić, pralka jest czysta jak tylko może. Pachnąca woda pochodzi z węża, a nie z pralki.

Dodano po 3 [minutach]:

>>20742726

złej jakości węże? Pokaż mi, gdzie możesz kupić „węże wysokiej jakości”. Wszystkie są 3-5 $ w każdym możliwym sklepie. Jedyne węże, które kosztują więcej, to te z automatycznymi zaworami odcinającymi i węże ze stali nierdzewnej. Każda osoba, którą znam, kupuje standardowe węże i nie ma z nimi problemu. Winna jest albo woda, albo pralka. Ale woda też będzie śmierdzieć z kranu, ale tak nie jest, podobnie jak ta sama woda dopływająca do zmywarki.
  • #12 20743804
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    shiva28 napisał:
    filtr w maszynie, do której podłączony jest wąż

o ten mi chodziło, a na wlocie węża też sie zdarza.
    shiva28 napisał:
    Nie przeczytałeś ostatniego postu?

Czytałem, tylko czasem zdarza mi się przeczytać na odwrót 😉.

Raczej nie jest to problem z pralką, gdyż wymiana węża by nie pomogła, ale o tym napisał @Mice .

Tak sobie myślę jak sprawdzić wodę, może wlać trochę do słoika i zakręcić, w drugim słoiku wlać wodę z odciętym kawałkiem starego węża i zakręcić.
    Poczekaj jeden lub dwa dni, może któryś zacznie simierdzieć, w taki sposób jak to opisujesz.
  • #13 20743892
    shiva28
    Poziom 5  

Pomysł kreatywny, właśnie wymieniłem wąż tak jak mówiłem jakiś tydzień temu, ale stary wąż wyrzuciłem:/ Jeśli zapach po nowym wężu powróci, to na pewno wypróbuję tę sugestię. To brzmi interesująco.

Dodano po 4 [minutach]:

>>20743804

Poza tym https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3364268.html w tym poście osoba na końcu stwierdziła, że wymieniła pralkę i przez pół roku nie było już żadnych zapachów. Jej historia była identyczna jak moja, zapach tylko z węża. Jeśli więc jej to pomogło, może nie powinniśmy wykluczać pralki. Tak myślałem i jedynym powodem, dla którego może się to zdarzyć, może być to, że maszyna jest zbudowana ze złej jakości części, a miejsce podłączenia węża i mechanizm dozownika, z którego woda wypływa z węża, w jakiś sposób zakażają wodę z czasem nieprzyjemnym zapachem siarki (btw Tutaj też pisałem wiadomość, ale to było przed próbą wymiany węży, zmywarka już nie śmierdzi o czym wspominałem w wiadomości w tamtym innym poście)
  • #14 20803130
    shiva28
    Poziom 5  

Aaaa i zapach powrócił, z nowym wężem. Nie tak mocny ale już się buduje, ten sam zgniły **** zapach :) Woho!
    .
  • #15 20920236
    justiknyna
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zmagam się z identycznym problemem! Już nie wiem co robić... Pralka nie jest stricte moja, ponieważ wynajmuję mieszkanie i była już w wyposażeniu. Nowiuśka, jestem pierwszym jej użytkownikiem i po jakiś 2-3 miesiącach zaczęło właśnie śmierdzieć zgniłym jajkiem z szufladki na proszek podczas pobierania wody. Wszystko w pralce sprawdzone i żadnych zapachów nie ma, tylko jak pralka pobiera świeżą wodę:( Właściciele mieszkania mają mnie za stukniętą, no bo jak może śmierdzieć teoretycznie czysta woda???
  • #16 20920582
    shiva28
    Poziom 5  

Doszedłem do wniosku, że może to być źródło wody. Mieszkam w starym budynku budowlanym, może w wodzie nie są potrzebne bakterie, ale składniki, żeby czuć siarkę. Zmieniałem wąż dolotowy 3 razy i przestał śmierdzieć przez miesiąc lub krócej, więc to nie pomogło. Prawdopodobnie z biegiem czasu coś się nawarstwia i nic nie można z tym zrobić. Mój nowiutki wąż dopływowy do zmywarki też ma nieprzyjemny zapach jak go sprawdzałem z ciekawości, ale oczywiście zmywarka leje dużo wody więc śmierdząca woda szybko się zmywa i nie wpływa na naczynia. Jednak w pralce ubrania trochę się w tym marynują i po praniu śmierdzą, lol. To, co teraz robię, to po prostu uruchamiam program płukania, aby odciągnąć śmierdzącą wodę, następnie spuszczam wodę innym programem i zaczynam normalne pranie. Dość irytujące, ale co można zrobić? Jeden facet, który naprawiał mój trójnik, również powiedział, że ma ten sam problem, a jest hydraulikiem. Powiedział też, że nie ma pojęcia, dlaczego pojawia się zapach jajka... tajemnica, co? Zwłaszcza, gdy mój kran jest dosłownie podłączony do tego samego węża doprowadzającego wodę i kran nigdy nie śmierdzi przez noc ani nigdy. W tym momencie obwiniam po prostu stary budynek i złą jakość wody, którą dostarczają.
  • #17 20922161
    justiknyna
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Ja mieszkam w nowym budownictwie z 2022 r. W kranie woda jest czysta, nie śmierdzi. Tylko z tą pralką mam problem :( Też aktualnie radzę sobie w ten sposób, że puszczam płukanie, aby śmierdząca woda zleciała, i dopiero później nastawiam pranie... Jest to bardzo nieekologiczne i uciążliwe. Mieszkałam w różnych miejscach, miałam różne pralki - nowsze oraz starsze - i nigdy nie występował taki zapach :( Zagadka...
  • #18 21035230
    shiva28
    Poziom 5  

Bardzo ciekawe odpowiedzi. Dziękuję za informację. Mój ostatni wniosek był taki, że dzieje się tak z powodu starego domu, a rury doprowadzające wodę czy coś są stare i nieczyste, ale jeśli mówisz, że mieszkasz w miejscu wybudowanym w 2022 r., to nie ma to już sensu, nie chodzi o wiek budowa. Kolejna odpowiedź justiknyny przyprawia o kolejny ból głowy, bo opiera się na teorii starej, używanej pralki, jeśli i tak nowa zacznie śmierdzieć.

Jedyne, co pomogło (no cóż, technicznie rzecz biorąc nie zadziałało, ale tymczasowo rozwiązuje problem), to wymiana węża dopływowego wody, który jest podłączony do pralki i pod zlewem. Dzięki temu zapach znika całkowicie na 1-2 miesiące, po czym powoli powraca. Ale u mnie w mieszkaniu wymiana węży to udręka ze względu na konstrukcję wszystkiego, a poza tym wymienianie węża dopływowego co 2 miesiące nie jest oczywiście rozwiązaniem. Teraz pytanie brzmi: dlaczego, do cholery, nowy, świeży wąż sprawia, że zapach chwilowo znika. Może to może być wina wodociągu. Mieszkam w mieszkaniu, więc woda jest dostarczana z sieci miejskich. Czytałem, że wodociągi niezależnie od źródła, z którego pochodzą, mogą zawierać wysoką zawartość siarki (siarka jest minerałem występującym w przyrodzie i jest powszechnie obecny w wodociągach). Może sposób budowy mechanizmu (mówię o pralce lub innym urządzeniu, które wykorzystuje te same węże do poboru wody), aby wiedzieć, że zawsze panuje w nim wysokie ciśnienie, a gdy nie jest używany, może bakterie przedostają się do koniec węża, do którego podłączona jest pralka i tam gromadzą się bakterie (mówię koniec węża, do którego podłączona jest pralka, ponieważ sprawdzałem początek węża, w którym jest on podłączony, pod zlewem i wodą pozostając tam po odcięciu dopływu wody, nie ma zapachu, więc wydaje mi się, że połowa węża ma bakterie wbudowane w maszynę, a kiedy zacznie płynąć, jak powiedzieliśmy, wtedy świeża woda będzie dostarczana bez śmierdzących nagromadzonych bakterii i to wszystko dlaczego po zaciągnięciu już nie śmierdzi.Więc moja ostatnia teoria jest taka, że w wodociągach są niestety większe ilości siarki czy czegoś takiego, w takim wypadku nic nie można zrobić, jedyne co można zrobić to się ruszyć w inne miejsce i módlcie się, żeby miała lepszą wodę, która nie spowoduje takich problemów lol. A może można kupić jakiś filtr do filtrowania wody, ale nie mam pojęcia, czy taki istnieje.
  • #19 21787679
    pfs
    Poziom 2  
    Cześć OP (i inni),

Mam ten sam problem i zastanawiałem się, czy pojawiło się coś nowego? Stałe rozwiązanie?

Moja historia:
    - Stare mieszkanie, pralka po ok. 4 latach zaczęła wydzielać zapach (tylko przy spuszczaniu wody i wyczuwalny z tacki dozownika). Pralka była czysta, dbałem o nią pod względem konserwacji itp.
    - Wymieniłem maszynę i około 6 miesięcy później to samo stało się z nową maszyną.
    - Kilka lat później przeprowadzam się do nowego mieszkania z moją partnerką, która przynosi swój ekspres (dwa lata, żadnych problemów).
    - po 6 miesiącach w nowym mieszkaniu pojawia się problem, który miałem wcześniej. Wszystko zgodnie z opisem w oryginalnym poście tutaj.

Nie mogę uwierzyć w swoje szczęście! Czekam na jakieś spostrzeżenia, jeśli ktoś je ma. Dzięki!
  • #20 21787800
    shiva28
    Poziom 5  
    Witam. To był rollercoaster z tym zapachem siarki. Nie znalazłem żadnych rozwiązań, więc zdecydowałem się po prostu zrobić wszystko samemu z szybkozłączkami, więc nie muszę lutować rur PPR (rur doprowadzających wodę), ponieważ nie wiem, jak to zrobić.

Więc zbudowałem nową gałąź pod moim zlewem z nimi, zmieniłem wszystkie węże oczywiście, a następnie zmieniłem kran, który był stary, zmieniłem pralkę na nową, ale zachowałem zmywarkę, ponieważ wciąż była całkiem nowa, ale nie mogłem zmienić węża aquastop, ponieważ w tym modelu jest on zintegrowany z samą pralką, nie można go po prostu odkręcić od dołu, jak w pralce ładowanej od przodu < po co to wszystko?: ponieważ chodzi o usunięcie wszystkich rur węży, w zasadzie wszystko, co stare pod moim zlewem kuchennym.

Więc zbudowałem wszystko zupełnie nowe, nowe rury / złącza itp. i pierwsze 3 miesiące = brak zapachu, myślałem, że w końcu sam to rozwiązałem. Myślałem, że to wina starych rur i połączeń, ale po 7 miesiącach w szufladzie WM znów zaczął pojawiać się niewielki zapach siarki po włączeniu pralki, kiedy pobierała wodę... po 8 miesiącach zapach siarki stał się jeszcze silniejszy, co było oczywiste... ten sam gówniany problem powrócił, ponieważ zapach jest dokładnie taki sam.

Zbadałem rury, które zbudowałem, wszystko było czyste, ale końcówki, takie jak rozgałęzienia gwintów połączeń węża maszyny i kranu (3 punkty, w których rura PPR / QC kończy się połączeniem z gwintem 1/2 męskim), wszystkie były pokryte pomarańczowym osadem / biofilmem. Teraz... oznacza to, że jest to żelazo i specyficzne bakterie żywiące się żelazem, które znajduje się w źródle wody (niektóre domy, nawet zupełnie nowe, mają wyższą zawartość żelaza lub siarki), to wyjaśnia, dlaczego tylko końcówki były pokryte, ponieważ w tym miejscu woda zwykle zatrzymuje się przed wejściem do węży, jest to rodzaj punktu zatrzymania dla bakterii, jak sądzę, idk ... Więc poszukałem i jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, są filtry do wody. Ponieważ mam ograniczony budżet, kupiłem standardowe obudowy 10' i wkłady 10'. W moim lokalnym sklepie znalazłem filtry usuwające żelazo/mangan, kupiłem 2 i filtr usuwający zapach KDF/siarki (przynajmniej na opakowaniu jest napisane, że pomaga z zapachem siarki), więc musiałem przerobić wszystkie rury ponownie pod zlewem, ponieważ 8-miesięczna gałąź została zanieczyszczona (co nie jest normalne, ponieważ rury wytrzymują 10, 15 lat bez problemów i zapachów, > oznacza to, że mam wysoki problem z żelazem/bakteriami w tym mieszkaniu, w którym mieszkam. To ostatnie piętro, może w górnych mieszkaniach gromadzi się więcej śmieci/minerałów, nie wiem.... Więc tak, zainstalowałem wszystko teraz, co było około 2 ~ dni temu. Obecna konfiguracja to: to tylko 4 obudowy: osad> żelazo> żelazo ponownie dla większej wydajności> kdf (prawdopodobnie kdf55 nie kdf 85, który jest drogi, ponieważ na etykiecie nie jest napisane, jaki rodzaj KDF jest w tym wkładzie, który kupiłem) i po prostu podłączyłem wszystko za pomocą plecionych węży od wody przychodzącej z budynku do pierwszego filtra, który jest podłączony do ostatnich 3 (w sumie 4), a od czwartego węża w oplocie do kolektora, który ma wszystkie potrzebne połączenia z zaworami odcinającymi zarówno dla spryskiwaczy, jak i kranu.

TLDR: przynajmniej w moim mieszkaniu problem polega na tym, że woda ma wysoką zawartość żelaza lub stare rury z bakteriami, na przykład rura, która idzie do mojej kuchni (jedyne miejsce, w którym pojawia się zapach siarki), pochodzi ze ścian z łazienki, a łazienka nie ma zapachu, mimo że wszystko ma tę samą rurę. więc tej rury w ścianach oczywiście nie mogę zmienić, co kosztowałoby tysiące, ponieważ musiałbym zniszczyć płytki, wymienić wannę w łazience itp. Jedynym rozwiązaniem są filtry, rozwiązania do uzdatniania wody. Ponieważ filtry i obudowy są tanie, wszystko kosztowało około 180 $ 4 obudowy, 4 filtry, węże

Cóż... ponieważ zapach wciąż powraca jak przekleństwo, mam przynajmniej nadzieję, że filtry w jakiś sposób zmniejszą zapach lub mogą go całkowicie usunąć (oczywiście musisz wymieniać te filtry co 4-6 miesięcy, ponieważ jest to standardowa praktyka, ponieważ zapychają się żelazem / bakteriami itp. działają jak tarcza i musisz je zmienić na czas).

Innym rozwiązaniem, które jest bardzo mocne i najbardziej skuteczne, są te systemy filtracji / uzdatniania wody za 1 lub 2 tysiące dolarów. Teraz w moim mieszkaniu nie ma miejsca nawet na nie, ponieważ są duże i po prostu nie ma gdzie ich umieścić lol, i nie wyobrażam sobie, ile kosztowałoby hydraulików zainstalowanie go prawdopodobnie 3k w sumie za wszystko, może 2,5k idk. Ale dzięki Bogu są rozwiązania, ale są po prostu drogie...
    Wybrałem najtańszą trasę, jak powiedziałem wcześniej. z tymi obudowami i filtrami, które twierdzą, że usuwają żelazo / mangan i pomagają w zapachu siarczku (wyraźnie mówi na etykiecie, że pomaga w siarczku). Więc to wszystko... Nie ma innego wyjścia, jeśli nie jest to twoja pralka lub cokolwiek innego, ponieważ utrzymuję moje rzeczy w czystości / konserwacji zawsze na czas, węże spustowe pachną jak zupa, więc nie jest to problem z odpływem, jaki można napotkać podczas googlowania tego problemu, ludzie mówią, że to twój system odpływowy, może odpływ jest cofany do pralki itp. lub po prostu musisz "wstrząsnąć nadtlenkiem" "uruchomić gorący cykl" ... Chciałbym, żeby tak było... ale tak nie jest. Jest to problem zaopatrzenia w wodę, który można rozwiązać tylko za pomocą filtrów. Tańsze lub droższe = wszystko zależy od tego, jak zła jest woda, ponieważ jeśli ma zbyt dużo żelaza / siarki, tanie filtry nie będą działać, tylko drogie.
  • #21 21787825
    pfs
    Poziom 2  
    Dzięki! Brzmi obiecująco; naprawdę mam nadzieję, że ci się uda. Zakładam, że jesteś właścicielem swojego mieszkania, aby móc tak wiele wdrożyć. Wynajmuję - jeden z wielu w budynku - i przekonanie właściciela do pomocy w zdiagnozowaniu tego trudnego do zlokalizowania problemu strukturalnego będzie piekłem.

Ten film na YT jest obiecujący; w zasadzie mówi, że bakterie znajdują się w rurze wodnej i zaworze elektromagnetycznym. Czy kiedykolwiek próbowałeś czegoś takiego lub bezpiecznie to wykluczyłeś? Sądzę jednak, że to nadal będzie powracać, ponieważ rzeczywiście wydaje się być związane z wodą...

https://youtu.be/vEsOBVdSDbc?si=mHlBkN7GYvPxM_jG
  • #22 21787854
    shiva28
    Poziom 5  
    Tak, jestem właścicielem. Przy czynszu pewnie nie ma co pytać, chyba że właściciel jest super porządny, ale jeśli hydraulik miałby robić takie rzeczy jak filtracja instalacji to przynajmniej z tych tanich będzie to sporo kosztować, pewnie minimum 500$ za robotę zależy gdzie mieszkasz.

Filmik, do którego link podałeś, jest w zasadzie bezużyteczny w moim przypadku, ponieważ moja stara pralka miała ten zapach, a po przerobieniu kanalizacji pod zlewem kupiłem też nową pralkę dobrej jakości i problem powrócił. Jeśli woda jest bogata w żelazo: więcej pożywienia dla tych bakterii, które naturalnie czasami tam są (nie są niebezpieczne dla zdrowia, ale powodują problemy z zapachem, ponieważ zużywają żelazo i to tworzy zapach siarki). I jak pisałem, po 8 miesiącach zapach powrócił. Te wewnętrzne czyszczenia czy cokolwiek innego nigdy nie zadziała, bo to woda jest problemem, przynajmniej w moim przypadku. Wymiana węży/czyszczenie wszystkiego zadziała tymczasowo, z czasem ta sama woda w mieszkaniu z miejskiej wody zanieczyści część rur/węży/połączeń i znowu będzie śmierdzieć. Problemem nie są węże czy urządzenia, ale woda, którą trzeba uzdatnić. Ale oczywiście, jeśli instalujesz filtry itp., wszystko po filtrach powinno być również wyczyszczone w dobrym scenariuszu, ponieważ instalowanie filtrów na wstępnie zanieczyszczonym terenie jest bezużyteczne. Ale to zależy od tego, jak źle jest, czasami po prostu spłukuje się po miesiącu użytkowania, jeśli system filtrowania faktycznie działa w 100%.

Podsumowanie tematu

✨ Problem nieprzyjemnego zapachu zgniłych jaj pojawiającego się podczas pobierania wody przez pralkę Beko WTE 5511 B0 dotyczy głównie węża doprowadzającego wodę. Zapach występuje tylko na początku cyklu, gdy pralka zasysa około 1 litra wody, która pachnie siarkowodorem. Wymiana węża dopływowego przynosiła tymczasową poprawę, jednak problem powracał po kilku miesiącach. Woda z kranu oraz węże i przyłącza do zmywarki, podłączone do tego samego źródła, nie wykazują zapachu, co wyklucza ogólną jakość wody jako bezpośrednią przyczynę. Podejrzewa się, że pralka lub jej mechanizm wlotu wody może w jakiś sposób zakażać wodę lub sprzyjać rozwojowi bakterii produkujących zapach siarkowodoru. Próby czyszczenia pralki w wysokich temperaturach (90°C) oraz wymiana filtrów nie rozwiązały problemu. Niektórzy użytkownicy sugerują, że stare rury lub zawory mogą być źródłem problemu, jednak przypadki występują także w nowych budynkach i przy nowych pralkach. Tymczasowym rozwiązaniem jest uruchamianie programu płukania przed praniem, aby wypłukać śmierdzącą wodę. Kompleksowa wymiana instalacji wodnej i węży daje efekt tylko na kilka miesięcy. Problem wydaje się być związany z obecnością bakterii redukujących siarkę w instalacji wodnej lub w samej pralce, które powodują emisję zapachu siarkowodoru. Nie znaleziono trwałego rozwiązania, a wymiana pralki również nie gwarantuje eliminacji zapachu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA