logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komunikat o woluminach dynamicznych podczas instalacji Windows 7 na dysku SSD 240 GB

Remeknapr 14 Wrz 2023 18:31 567 8
REKLAMA
  • #1 20733419
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Dysk SSD 240 GB. Na komputerze z Win 7/zarządzanie dyskami tworzę wolumin prosty 80 GB i formatuję w NTFS. Z pozostałej części też robię wolumin prosty w NTFS. Sprawdzam dysk w systemie, obie partycje są puste. Montuję dydk do komputera Dell i uruchamiam instalację Windows 7. Po chwili instalator twierdzi: "Nie można zainstalować systemu w tym obszarze dysku.. Partycja zaiera jeden, lub więcej woluminów dynamicznych, które nie są obsługiwane". To samo twierdzi Norton Ghost. Co to jest? Jak to rozumieć?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20733426
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Usuń partycje i stwórz je z poziomu instalatora.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20733427
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3537
    Usuń te partycje i stwórz dopiero podczas instalacji systemu.
  • REKLAMA
  • #4 20733437
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Można tak, ale chciałem uniknąć tworzenia tej małej partycji zastrzeżonej, o której trzeba pamiętać przy tworzeniu kopii Ghoste, no ale jeśli się nie da to tak zrobię.

A swoją drogą skąd się te woluminy wzięły? Pierwszy raz z tym się spotkałem.
  • Pomocny post
    #5 20733442
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    W trybie Legacy, jeśli nie potrzebujesz BitLockera nie jest wymagana mała part. zastrzeżona/systemowa.

BitLocker overview napisał:
    • The hard disk must be partitioned with at least two drives:
       • The operating system drive (or boot drive) contains the operating system and its support files. It must be formatted with the NTFS file system
       • The system drive contains the files that are needed to load Windows after the firmware has prepared the system hardware. BitLocker isn't enabled on this drive. For BitLocker to work, the system drive must not be encrypted, must differ from the operating system drive, and must be formatted with the FAT32 file system on computers that use UEFI-based firmware or with the NTFS file system on computers that use BIOS firmware. It's recommended that the system drive be approximately 350 MB in size. After BitLocker is turned on, it should have approximately 250 MB of free space

Wrzuć widok okna Zarządzanie dyskami
  • REKLAMA
  • #6 20733466
    Remeknapr
    Poziom 33  
    W BIOS Della jest Legacy, ale są tez woluminy dynamiczne :)
  • #7 20733499
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Dysk 1 - z którego masz odpalony system jest dobrym przykładem, że może być jedna part. systemowo-rozruchowa.

Zgraj co ważne z wol. L i M i je usuń; jak będzie pusty to przekonwertuj dysk dynamiczny -> podstawowy (PPM na Dysk 0 ...)

Później utwórz dwie part. (jak tworzysz do trzech to będą podstawowe, jak cztery to ostatnia - rozszerzona) i PPM na podstawowej na której ma być system -> Oznacz part. jako aktywną; można od razu sformatować do NTFS.
  • #8 20733532
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dysk systemowy był robiony na normalnym sprzęcie, a nie na Dell'u :)
    Jak już pisałem nigdy wcześniej z tm się nie spotkałem dopóki nie dotknąłem Dell. Z drugiej strony to niezły sprzęt za marne pieniądze. i5. 4 GB Ram. Problem zaczął się od tego, że preinstalowany Win 10 nie chciał się uruchomić. Crystal disk info twierdzi, że dysk jest dobry, o niewielkim przebiegu. natomiast w zarządzaniu dyskami i w Gparted widać tylko partycją odzyskiwania, a reszta jest szara. Prawdopodobnie uszkodzona jest logika dysku. Dlatego w międzyczasie próbowałem zainstalować nowy system na nowym dysku.

Wziąłem nowiutki SSD, tak samo spartycjonowałem i instalacja póki co leci, nie grymasi. Musze dojść co jest z tym nie akceptowanym dyskiem.

I teraz kolejny orzech, Menadżer urządzeń o Everest nie podają nazwy płyty.
  • #9 20739975
    Remeknapr
    Poziom 33  
    System pomyślnie się zainstalował. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows 7 na dysku SSD 240 GB użytkownik napotkał problem z dynamicznymi woluminami, które uniemożliwiały instalację. Użytkownicy forum zalecili usunięcie istniejących partycji i ich utworzenie bezpośrednio w trakcie instalacji systemu. Wskazano, że w trybie Legacy nie jest wymagana mała partycja zastrzeżona, jeśli nie używa się BitLockera. Użytkownik zauważył, że jego dysk był wcześniej używany w innym systemie, co mogło wpłynąć na jego obecny stan. Po utworzeniu nowego dysku SSD i poprawnej partycjonowaniu, instalacja systemu zakończyła się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA