logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie kolory powinny mieć kable korespondencyjne w włącznikach światła schodowych?

janekzy4a 07 Paź 2023 12:07 1332 10
  • #1 20761507
    janekzy4a
    Poziom 2  
    Prosty temat, pewnie byl wałkowany milion razy ale nie znalazlem, jak ktoś ma link to będę wdzięczny.

W jakim kolorze powinny być kable korespondencyjne (te dwa kable między włącznikami swiatla schodowymi) albo czy są jakieś kolory w których na pewno nie powinny być?
  • Pomocny post
    #2 20761559
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1131
    janekzy4a napisał:
    ...
    W jakim kolorze powinny być kable korespondencyjne (te dwa kable między włącznikami swiatla schodowymi) albo czy są jakieś kolory w których na pewno nie powinny być?

Jako że panuje przekonanie o konieczności istnienia żyły żółto-zielonej (ż-z) w każdym przewodzie (poniekąd słuszny, ale o tym potem), oraz wyłaniająca się z wielu dyskusji uwaga, że przydać się może przy inteligentnych instalacjach żyła niebieska (n) w każdym miejscu instalacji, to masz moją odpowiedź: ż-z, n i dwie innego koloru.
    N niebieska - niepodłączona przy tradycyjnej instalacji, ż-z - aby móc w pełni zabezpieczyć instalacje przeciwpożarowym wyłącznikiem iskrzenia AFDD.
  • Pomocny post
    #3 20761643
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    janekzy4a napisał:
    W jakim kolorze powinny być kable korespondencyjne
    Nie mogą być w barwie niebieskiej ani zielono-żółtej. Te barwy są zarezerwowane dla N i PE.
  • #4 20761817
    janekzy4a
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi i potwierdzenie moich przypuszczeń. Elektryk zamontowal mi niebieski i żółto - zielony kabel jako korespondencyjny i na moją uwagę że to chyba tak nie powinno być odparł że on innych kabli nie ma....
  • Pomocny post
    #5 20761906
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Faktycznie wytłumaczenie...
    W każdej hurtowni kupi takie przewody, tylko widocznie szkoda mu kasy i wciska klientom to co ma.
  • Pomocny post
    #6 20762038
    zbich70
    Poziom 43  
    janekzy4a napisał:
    Elektryk zamontowal mi niebieski i żółto - zielony kabel jako korespondencyjny i na moją uwagę że to chyba tak nie powinno być odparł że on innych kabli nie ma....
    Czyli to nie był elektryk, tylko malarz-tynkarz-akrobata podający się za elektryka.
  • Pomocny post
    #7 20762088
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    Bo tylko tacy mają problemy i niekiedy nawet twierdzą, że przewody inne niż typowe 3x nie są dostępne w normalnym handlu.
    Ile razy ja się tego nasłuchałem od tzw. ekip od wszystkiego.
  • Pomocny post
    #8 20762203
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Zasadniczo zgadzam się z przedmówcami, żyła niebieska (a dla ścisłości jasnoniebieska) i żółto-zielona są zarezerwowane dla określonego zastosowania, żyły fazowe (a co za tym idzie korespondencyjne między wyłącznikami schodowymi) muszą mieć inne barwy.
    Jako ciekawostkę powiem, że na egzaminie na świadectwo kwalifikacji wbiłem kij w mrowisko bo na pytanie o kolory odpowiedziałem:
    -Żyła N ma kolor niebieski, żyła PE lub PEN żółto-zielony, żyły fazowe inne kolory, nie będące zarezerwowane dla N, PE i PEN.
    Niezadowolony egzaminator ciągnął mnie za język zatem uzupełniłem odpowiedź o brązowy, czarny i szary ale do dzisiaj uważam, że to ja miałem rację.

Pytania do elektryków-praktyków:
    1. Jak postępujecie wymieniając tylko włączniki na zlecenie klienta widząc w puszce żyły o nieprawidłowej kolorystyce? Odmawiacie wykonania zlecenia, proponujecie wymianę instalacji czy informujecie, o nieprawidłowości i wykonujecie zlecenie?
    2. Czasem zamawia się przewody online. Wiadomo, że zamawiając YDYp żo 3x1,5mm² otrzymamy przewód z żyłami żółto-zieloną, niebieską i brązową (lub czarną). Zamawiając to samo 4x1,5mm² powinniśmy otrzymać przewód z żyłami żółto-zieloną, czarną, brązową i szarą, 5x1,5mm² będzie dodatkowo posiadać żyłę niebieską. A jak zamówić przewód czterożyłowy z żyłami żółto-zieloną, niebieską, czarną i brązową (bądź dwiema czarnymi)?
  • Pomocny post
    #9 20762236
    zbich70
    Poziom 43  
    Bo sklepy i hurtownie żyją z tego, co sprzedadzą.
    A sprzedają to, na co jest popyt. A popyt generują kupujący, zwłaszcza ci, którym barwy żył nie robią różnicy.
    I tak się kółko zamyka - hurtownicy nie sprowadzają odpowiednich przewodów, bo mało kto je kupuje.
    Kupują głównie wspomniani malarze-tynkarze-akrobaci i to oni napędzają obrót hurtowni, a nie fachowi elektrycy.
    Ci ostatni są w mniejszości, są wręcz gatunkiem wymierającym.
  • Pomocny post
    #10 20762276
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Nie wiem czy ostatni wpis miał być odpowiedzią na moje pytania, jeśli tak to zauważę, że nie chodziło o hurtownie czy sprzedawców tylko o zasady (pytanie 1) i nomenklaturę (pytanie 2).

Sam obecnie niezmiernie rzadko wykonuję instalacje elektryczne, z "braku laku" kładę 5x1,5mm² lub (za co zostanę tu zlinczowany zapewne) 5x1mm² (poprzedzone oczywiście wyłącznikiem nadprądowym o wartości nie większej niż 6A. Wolałbym jednak wybierać odpowiednie przewody, zarówno pod względem przekroju jak i kolorystyki żył i już wyjaśniam o co mi chodzi.
    Piąta, szara z reguły żyła w 99% przypadków jest niepotrzebna ale za to plącze się po puszkach powodując zwiększone kłopoty z upchnięciem wszystkiego pod osprzętem. Poza tym przewód pięciożyłowy jest droższy niż czterożyłowy i wpychanie niewykorzystanej miedzi w ściany wydaje mi się nieekonomiczne i nieekologiczne.

Dla uniknięcia nieporozumień wyjaśniam, że chodzi oczywiście o instalacje bezpuszkowe. Na swoją obronę powiem, że nawawet w głębokiej puszce nieraz ciężko upchnąć zasilanie 3x1,5mm², takież samo odejście do kolejnego włącznika i 5x(4x)1,5mm² do korespondencji. To samo dotyczy opraw.
  • #11 20780461
    janekzy4a
    Poziom 2  
    Nie można stosować kolorów niebieskich i zielono-żółtych.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kolorów kabli korespondencyjnych w instalacjach włączników światła schodowego. Ustalono, że kable nie mogą być w kolorze niebieskim ani żółto-zielonym, ponieważ te kolory są zarezerwowane dla żyły neutralnej (N) i ochronnej (PE). Uczestnicy podkreślili, że żyły fazowe powinny mieć inne kolory, takie jak brązowy, czarny lub szary. Wskazano również na problem z elektrykami, którzy używają niewłaściwych kolorów kabli, co może wynikać z braku dostępności odpowiednich przewodów w hurtowniach. W odpowiedziach pojawiły się również pytania dotyczące postępowania w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w kolorystyce kabli podczas wymiany włączników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA