Zasadniczo zgadzam się z przedmówcami, żyła niebieska (a dla ścisłości jasnoniebieska) i żółto-zielona są zarezerwowane dla określonego zastosowania, żyły fazowe (a co za tym idzie korespondencyjne między wyłącznikami schodowymi) muszą mieć inne barwy.
Jako ciekawostkę powiem, że na egzaminie na świadectwo kwalifikacji wbiłem kij w mrowisko bo na pytanie o kolory odpowiedziałem:
-Żyła N ma kolor niebieski, żyła PE lub PEN żółto-zielony, żyły fazowe inne kolory, nie będące zarezerwowane dla N, PE i PEN.
Niezadowolony egzaminator ciągnął mnie za język zatem uzupełniłem odpowiedź o brązowy, czarny i szary ale do dzisiaj uważam, że to ja miałem rację.
Pytania do elektryków-praktyków:
1. Jak postępujecie wymieniając tylko włączniki na zlecenie klienta widząc w puszce żyły o nieprawidłowej kolorystyce? Odmawiacie wykonania zlecenia, proponujecie wymianę instalacji czy informujecie, o nieprawidłowości i wykonujecie zlecenie?
2. Czasem zamawia się przewody online. Wiadomo, że zamawiając YDYp żo 3x1,5mm² otrzymamy przewód z żyłami żółto-zieloną, niebieską i brązową (lub czarną). Zamawiając to samo 4x1,5mm² powinniśmy otrzymać przewód z żyłami żółto-zieloną, czarną, brązową i szarą, 5x1,5mm² będzie dodatkowo posiadać żyłę niebieską. A jak zamówić przewód czterożyłowy z żyłami żółto-zieloną, niebieską, czarną i brązową (bądź dwiema czarnymi)?