logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora TV: Kolorowy obraz z PC przez Euro zmienia się na czarno-biały po 15s

ceicam 28 Lis 2005 16:13 1140 6
REKLAMA
  • #1 2034320
    ceicam
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Czy ktoś wie co może być przyczyną następującego problemu:
    Podłączyłem komputer do TV poprzez wejście Euro, skonfigurowałem poprawnie komputer i chciałem oglądać filmy z PC na ekranie TV. Ale tu jest problem... Telewizor po przełączeniu na tryb AV pokazuje kolorowy obraz z komputera ale przez jakieś 10-15 sekund. Potem robi się czarno biały. Pomaga wyłączenie TV, odczekanie chwili i ponowne jego włączenie. Ale problem nadal istnieje, gdyż maksymalnie obraz wyświetlany jest przez ww. czas. Co jest z nim nie tak?!?
  • REKLAMA
  • #2 2035851
    kraisman
    Poziom 17  
    Witam !
    Używasz jakiś program do przesyłu do tv? czy bez niczego tylko z karty.
    Podaj jaki chipset na karcie ijaka karta.
    spróbuj przez TVtool (ustaw na filtrach w tym programie)jest na elektrodzie.
  • REKLAMA
  • #3 2036757
    ceicam
    Poziom 11  
    obraz przesyłam tylko na sterownikach karty, karta nVidia GeForce 4 MX 440 AGPx8. Spróbuję na TV Tool tak jak napisałeś.

Po próbie...
    TV nadal nie odbiera kolorów, na dodatek załączam zrzuty ekranu, co TV Tool wykrywa, a właściwie czego NIE wykrywa...
    Nadmieniam TV marki DIORA OTV-C100A
    Załączniki:
    • Diora TV: Kolorowy obraz z PC przez Euro zmienia się na czarno-biały po 15s 02.JPG (60.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Diora TV: Kolorowy obraz z PC przez Euro zmienia się na czarno-biały po 15s 01.JPG (47.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2038999
    kraisman
    Poziom 17  
    zainstaluj TvTool 4.0.
    jak pokaże się obraz na tv to reguluj:
    Adjustments ; carrier adjust po jednym skoku aż ukaże się kolor
    Załączniki:
    • Tvtool.exe (148.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2039308
    ceicam
    Poziom 11  
    Program który poleciłeś nie działa w ogóle u mnie, ściągnąłem nawet inną instalkę i nic - nie uruchamia się, nie daje żadnego komunikatu o błędzie. Poprzedni TV Tool odinstalowany, system rebootowany...
  • REKLAMA
  • #6 2039500
    kraisman
    Poziom 17  
    spróbujpołączyć w euro piny 15-20 poprzez kondensator 470pF.
  • #7 2040051
    ceicam
    Poziom 11  
    Kabelek mam juz od dawna przerobiony - inaczej nie miałbym koloru nawet przez te kilka sekund.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia komputera z kartą graficzną nVidia GeForce 4 MX 440 AGPx8 do telewizora Diora OTV-C100A przez wejście Euro. Obraz początkowo jest kolorowy, ale po około 10-15 sekundach przechodzi w tryb czarno-biały. Próby rozwiązania obejmowały użycie oprogramowania TVTool do regulacji sygnału, jednak program nie działał poprawnie na systemie użytkownika. Sugerowano również modyfikację kabla Euro poprzez połączenie pinów 15-20 kondensatorem 470pF, co jest znaną metodą poprawy sygnału koloru w sygnale wideo kompozytowym, jednak autor potwierdził, że kabel jest już przerobiony. Problem może wynikać z nieprawidłowej synchronizacji sygnału lub braku odpowiedniej modulacji sygnału chrominancji, co powoduje zanikanie koloru po krótkim czasie wyświetlania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA