logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica EBI 8562 AA - górna grzałka piekarnika nie rozłącza się po skończeniu pracy.

Lukisek 15 Paź 2023 11:31 975 17
REKLAMA
  • #1 20770967
    Lukisek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

Przejrzałem forum i nie znalazłem takiego problemu, zatem postanowiłem utworzyć post.

Ostatnio po zakończeniu używania piekarnika zostawiłem go włączonego na wychłodzeniu, ale po jakimś czasie okazało się, że nadal jest w nim gorąco, ale tylko w górnej części, tak jakby górna grzałka nie przestała grzać. Wyłączyłem chłodzenie i zostawiłem jeszcze na chwilę i dalej to samo, piekarnik nagrzewał się od góry. Rozłączenie piekarnika z zasilania i ponowne podłączenie pomaga, grzałka rozłącza się i piekarnik wystyga. Oczywiście gdyby ktoś pytał - po zakończeniu pracy wartość nastawy temperatury ustawiam na 0. Od tamtego czasu używaliśmy piekarnika 3 razy i dzieje się to samo. Jaki może być powód tego? Uszkodzona grzałka?

Myślałem też o termostacie, jednak po uzyskaniu "zadanej" temperatury rozłącza się poprawnie. Sprawdziłem czy piekarnik nagrzewa się do odpowiednich temperatur zgodnie z nastawą i niestety przekłamania były dosyć spore, mianowicie:
    nastawa 50°C --> odczyt 71°C
    nastawa 100°C --> odczyt 133°C
    Czy taka jest histereza termostatu? Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem? Z góry dziękuję za jakieś wskazówki, co może być nie tak.

Pacjent to Amica, model EBI 8562 AA.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20771552
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    Podaj kod wyrobu (5 cyfrowy nr).
  • REKLAMA
  • #4 20771789
    Lukisek
    Poziom 10  
    @78db78 - w tygodniu wyjmę piekarnik z zabudowy i zajrzę do wnętrza w takim razie.
    @roman_partyka - proszę, oto kod wyrobu 54068. W czym on może dokładniej pomóc?
  • #5 20771928
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Wymień przełącznik funkcji piekarnika 8062894.
  • #6 20772196
    Lukisek
    Poziom 10  
    @roman_partyka - zamówione w ciemno, jak przyjdzie to wymienię i dam znać czy problem rozwiązany.
  • #7 20772204
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ten piekarnik jest tak "skomplikowany" że tam nic innego nie mogło się zepsuć, o ile dobrze to zdiagnozowałeś.
  • #8 20772549
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    Lukisek napisał:
    @roman_partyka - zamówione w ciemno, jak przyjdzie to wymienię i dam znać czy problem rozwiązany.

Na sto procent problemu to nie rozwiąże. Przekonasz się sam.

roman_partyka napisał:
    Ten piekarnik jest tak "skomplikowany" że tam nic innego nie mogło się zepsuć, o ile dobrze to zdiagnozowałeś.

Gościu, znasz zasadę działania takiego piekarnika? Śmiem mocno wątpić. Krzywka "zero" (2a - 2) rozłącza wszystkie grzałki! Nawet, jak zwarta jest krzywka górnej grzałki, to funkcja zero ją rozłącza. Kapujesz ? Jeżeli jest inaczej i rzeczywiście wymiana łącznika krzywkowego pomoże, to ja już na wieki zamilknę na tym Forum, a Tobie radzę zagrać w totka. Masz szansę zarobić grube miliony... :)

Powodzenia w logice:

Schemat połączeń łącznika krzywkowego z oznaczeniami.

Z całą stanowczością stwierdzam, że uszkodzenie nie jest po stronie łącznika krzywkowego, a w "babolu" jego podłączenia. I to jest istotne, bo błędy fabryczne w podłączeniu wiązki przewodów przez pracowników fabryki też się zdarzają. Nie twierdzę, że nagminnie, ale jednak.
    Termostat na "zero" i grzeje górna grzałka...
    Normalnie magia! :)

Zbędne usunąłem.[T.M.]

Miras, niepotrzebnie usunąłeś w kontekście tematu.
  • #9 20772729
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Lukisek napisał:
    Ostatnio po zakończeniu używania piekarnika zostawiłem go włączonego na wychłodzeniu, ale po jakimś czasie okazało się, że nadal jest w nim gorąco, ale tylko w górnej części, tak jakby górna grzałka nie przestała grzać.

W tej wypowiedzi nie ma twierdzenie że problem jest od nowości. Nie ma także informacji aby była ingerencja w piekarnik więc problem powstał "ostatnio".
    skryn napisał:
    Gościu, znasz zasadę działania takiego piekarnika? Śmiem mocno wątpić.

A tak się składa że znam i takich piekarników przewaliłem setki.
    skryn napisał:
    Krzywka "zero" (2a - 2) rozłącza wszystkie grzałki! Nawet, jak zwarta jest krzywka górnej grzałki, to funkcja zero ją rozłącza. Kapujesz gamoniu?

Widzę że jesteś zwykłym prostakiem. Ja Cię nie obrażam! I nie próbuj zmieniać postów bo jest zrobione screen.
    skryn napisał:
    Termostat na "zero" i grzeje górna grzałka...
    Normalnie magia!

Lukisek napisał:
    Rozłączenie piekarnika z zasilania i ponowne podłączenie pomaga, grzałka rozłącza się i piekarnik wystyga.

Ale problem jest w
    skryn napisał:
    Z całą stanowczością stwierdzam, że uszkodzenie nie jest po stronie łącznika krzywkowego, a w "babolu" jego podłączenia.

Kto Ci dał status moderatora?
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Jeśli używasz podobnych określeń w stosunku do drugiej osoby uchodzących za obraźliwe to czym się od niej różnisz?
    3.1.5-3.1.7 Nie wysyłaj treści, które powodują celowo konflikty na forum i naruszają dobre obyczaje. Nie wyzywaj drugiej strony dyskusji, nawet jak posiadasz odmienne zdanie.
    Kol.skryn nie jest moderatorem.

• #10 20773951
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    roman_partyka napisał:

Kto Ci dał status moderatora?

A nawet admina. Nie wiem, czy wiesz?
    roman_partyka napisał:

A tak się składa że znam i takich piekarników przewaliłem setki.

Takich techników samorodnych korporacje produkujące AGD przerobiły tysiące. Ty jesteś jednym z nich. Niby się znasz, ale masz wielkie szanse, że w drewnianym kościele spadnie Ci na głowę cegłówka.
    Masz to jak w banku.

To co, w prostym temacie mamy trzy styki:
    1. Termoregulator. Na zero. Dobra, styki na zero się nie rozwarły.
    2. Łącznik krzywkowy. Styki górnej grzałki w łączniku krzywkowym się nie rozwarły.
    3. Łącznik krzywkowy. Styki "zero" (2 - 2a) główne się zespawały. Styki się nie rozwarły.

I teraz pomyśl logicznie, zanim pier.dolniesz następną mądrość ludową... :(
    Tajfun z Wysp Bahama walnął w piekarnik Autora tematu...
    Howgh!
  • #11 20774246
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20774267
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    @Lukisek a rozważałeś aby podejść do tego z miernikiem lub choćby żarówką z dwoma przewodami?
  • #13 20774289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20774350
    Lukisek
    Poziom 10  
    Cześć,

Wymieniłem przełącznik i nadal to samo. Ale sprawdziłem jeszcze coś na nowym przełączniku, rozgrzałem piekarnik do 100°C, wyłączyłem go i dałem mu postać bez odłączania zasilania, ale z działającym wentylatorem przez ok. 30 min, a następnie bez wentylatora stygł i okazało się, że po 3 godzinach nadal u góry wyczuwalna była wyższa temperatura, ale piekarnik wystudził się. Nie kojarzę, żeby piekarnik tak długo się studził wcześniej, zanim stwierdziłem nieprawidłowość, tym bardziej że to nie 230°C, a zaledwie 100°C (130°C biorąc pod uwagę działanie mojego termostatu). Dodatkowo, gdy wentylator chłodzący nie jest załączony, to bardzo gorący robi się panel dotykowy i zaczyna on szwankować, tzn. sam pika, sam się przełącza, a dotyk nie reaguje.

Może tak powinno to działać, może to kwestia jego wyeksploatowania, bo ma już kilka ładnych lat i używany jest często.
  • REKLAMA
  • #15 20774386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20774402
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Widzę że autor nie ma pojęcia o działaniu piekarnika i niestety wprowadza w błąd.
    Teraz po wymianie "krzywki" nic się nie zmieniło więc problem jest w instalacji i zgadza się to co podejrzewał SKRYN.
    Tylko że trzeba być jasnowidzem aby wiedzieć że autor zataił istotne informacje o tym że grzebał i popierdzielił coś w kablach.
    A może ktoś już był i "naprawiał" ten piekarnik.

PS. Kiedyś SKRYN był moderatorem ale widać szczęśliwie już nie.
  • #17 20774685
    Lukisek
    Poziom 10  
    @roman_partyka - nie zataiłem żadnych informacji. Wymieniłem przełącznik zgodnie z Twoim zaleceniem na nowy, kabel po kablu przepinałem do nowego przełącznika, nawet jeszcze zrobiłem zdjęcia i upewniałem się czy wszystko jest przepięte tak samo. Wcześniej nigdy piekarnik nie był otwierany przeze mnie, a nawet demontowany z zabudowy (jedynie lekko wysunięty w celu odczytania kodu, o który prosiłeś), więc proszę nie zarzucać mi, że pomieszałem coś z kablami wcześniej... Przypomniało mi się, że na początku (od nowości) piekarnik nie grzał, po pierwszym uruchomieniu, przyjechał serwisant z Amica i to naprawił na gwarancji. Ale to było ponad 10 lat temu!

A gdybym dokładnie znał zasadę działania piekarnika, to nie pytałbym tutaj, co może być przyczyną takich problemów, tylko pomagał je rozwiązywać na forum, tak jak wy się staracie pomóc mnie (za co dziękuję) albo naprawiał te sprzęty zawodowo. No ale skoro nie znam zasady działania, to w takim razie wygląda na to, że piekarnik działa poprawie, a ja sobie coś ubzdurałem. Dzięki wszystkim za pomoc.
  • #18 20774688
    Lukisek
    Poziom 10  
    Po kilku godzinach, piekarnik wystudza się, być może pomogła wymiana krzywki lub wcześniej zbyt krótko czekałem na wystudzenie się. Jednak górna grzałka pozostaje ciepła bardzo długo, w porównaniu z dolną po używaniu grzania góra/dół.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piekarnikiem Amica EBI 8562 AA, polegający na tym, że górna grzałka nie rozłącza się po zakończeniu pracy, co prowadzi do długotrwałego nagrzewania się piekarnika. Po wymianie przełącznika funkcji problem nie ustąpił, a piekarnik nadal wykazuje wysoką temperaturę w górnej części, nawet po wyłączeniu. Użytkownik zauważył, że panel dotykowy staje się gorący i zaczyna działać nieprawidłowo, co może sugerować problemy z instalacją elektryczną lub uszkodzenie elementów wewnętrznych. Dyskusja obejmowała różne sugestie dotyczące diagnozy, w tym sprawdzenie przełącznika funkcji oraz możliwe błędy w podłączeniu elektrycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA