logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja serwera dostępu zdalnego dial-up na Windows Server 2003: brak internetu u klienta

PROgamerEvil 27 Paź 2023 00:01 501 10
REKLAMA
  • #1 20787273
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 65
    Witam. Chciałbym skonfigurować serwer dostępu zdalnego dial-up na Windowsie 2003. Serwer posiada 2 interfejsy:
    -Kartę Ethernet, do której podłączony jest internet z adresem bramy 192.168.0.1
    -Modem 56K w slocie PCI.

Uruchamiam serwer dostępu zdalnego dla połączeń telefonicznych, konfiguruje zasady. Podaje zakres adresów IP dla klientów: 192.168.1.10 - 192.168.1.20 Uzyskuje połączenie za pomocą drugiego komputera, jednak, bez dostępu do internetu.

Po sprawdzeniu konfiguracji, klient dostaje takie adresy:
    Adres IP: 192.168.1.10
    Maska: 255.255.255.255
    Brama: 0.0.0.0
    DNS 1: 192.168.0.1
    DNS 2: 8.8.8.8

Modem po stronie serwera dostaje takie adresy:
    Adres IP: 192.168.1.11
    Maska: 255.255.255.255
    Brama: 0.0.0.0
    DNS 1: 192.168.0.1
    DNS 2: 8.8.8.8

Z klienta można zpingować 192.168.1.11.

Na serwerze działa internet, za pomocą karty RJ45, jednak nie działa "przekazanie go" (routing) dla połączenia modemowego z klientem.

Korzystałem z tego poradnika:
    https://gekk.info/articles/ras_2k3.html

Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 20787311
    markooff
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    1) maska 32 bitowa (obecne w obu konfiguracjach) nie ma sensu. Bo wskazuje jako adres sieci pełne 32 bity adresu IP.

2) jesli ma to być oparte o protokół routingu - to równie bezcelowym jest nadawanie (wskazywanie) jako adresu interfejsu routera 0.0.0.0 gdyż oznaczało by to adres niedostepny w praktyce . I taki adres nie mógłby działać jako adres bramy domyślnej czy prościej mówiąc adres interfejsu routera .

Ale już tak dawno nie miałem w praktyce do czynienia z dial-up';em że aż musze to sprawdzić .. :P
    Dzis już nie dam rady, ale jutro psotaram się zerknąć do tego .. podręcznika i zobacyć o co może chodzić tam :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20787927
    markooff
    Poziom 26  
    Myślę że zasoby Microsoft Technet - np. https://learn.microsoft.com/pl-pl/troubleshoo...ing/allow-remote-users-to-access-your-network - mogą tutaj pomóc trochę więcej .

Ten artykuł - oraz oczywiście treści z nim powiązane - ale już na TechNecie - bo to najlepsze i sprawdzone pod względem zgodności z dokumentacją techn. źródło wiedzy z zakresu administracji/konfiguracji wszelkich usług czy mechanizmów Microsoftowych.

ALE
    też i zastanowiło mnie coś jeszcze - czy do tej drugiej karty - czyli tego modemu 56 K (z protokołem jak zapewne jest to v.90) łaczy się Kolega za pomocą kabla RJ-11 czy jak ?
    I co konkretnie jest po drugiej stronie - jaki modem ?
    A i sama linia telefoniczna jak wyglada ?

Pozdrawiam
  • #5 20787967
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Już krok po kroku to wykonałem, niestety, bez efektów ):
    A co z adresami MAC? Modemy nie zgłaszą ich przy poleceniu ipconfig /all. W ogóle je posiadają?
    I jakim cudem w sieci z maską /32 istnieją 2 adresy IP?
  • REKLAMA
  • #6 20788599
    markooff
    Poziom 26  
    PROgamerEvil napisał:
    I jakim cudem w sieci z maską /32 istnieją 2 adresy IP?

To własnie pierwsze co mi się rzuciło w oczy.
    Dla połączeń 1:1 powinna być uzyta maska 252 (/30 ) i 4 adresowa sieć (z dwoma uzytecznymi adresami ) tym samym .
    Dlatego - o ile ma tam w ogóle być wykorzystywany protokół IP (!) - taka konfiguracja nie bardzo ma moim zdaniem sens.

Ale z drugiej strony - tak dawno się z tym nie stykałem już (z konfiguracją takiego dial-up'a) że nie pamiętam jak i czy się tam konfigurowało coś poza parametrami dostępowymi, modemem i samymi kwestiami ustawień PAP/CHAP itp itd . Czyli np. samo IP ...
  • REKLAMA
  • #7 20788656
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    O ile w życiu nie uruchamiałem koncentratora na łączu telefonicznym, to maska /32 jest jak najbardziej poprawną na łączach punkt-punkt i często używana, np w PPP. W takim łączu wszystko co pojawi się na interfejsie P-P trafi na jego drugi koniec. Z tego powodu pusta jest też brama domyślna. Po prostu nie trzeba definiować bramy jako adres IP, bo bramą jest sam interfejs. Co ma trafić w świat (i gdziekolwiek indziej), trafia na interfejs z adresem /32 i pojawia się na jego drugim końcu a tam już pakiet jest odbierany i kierowany dalej przez urządzenie końcowe.
    Taka konfiguracja jest często stosowana przez operatorów, np PPPOE w Orange tylko tak adresuje interfejsy abonenckie. W sieciach komórkowych też często tak się adresuje klientów. No i przy VPN typu remote access też taki prowizjoning to normalna sprawa, np tak domyślnie działa IPSec xAuth w Cisco (maskę można skrócić, wtedy zdalne ludki mogą się komunikować między sobą, ale adres bramy dalej jest pusty - ruch do sieci zdalnej jest kierowany na interfejs a nie na adres.

@PROgamerEvil
    Natomiast tak z czystej ciekawości - ten serwer ma mieć jakiś sens praktyczny, czy to konfiguracja typu "ćwiczę umysł"?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20788900
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    O, to ciekawe, nie wiedziałem tego, a zawsze fajnie się czegoś nowego dowiedzieć. Nie, ta konfiguracja była mi potrzebna, aby trochę lepiej prztestować kilka modemów zewnętrznych i wewnętrznych, które posiadam.
    W takim razie obstawiam, że modem na PCI, którego użyłem jest przyczyną, prawdopodobnie Windows 2003 go nie obsługuje, bo to nie możliwe, aby tak prosta konfiguracja nie działała.
  • #9 20789155
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    PROgamerEvil napisał:
    W takim razie obstawiam, że modem na PCI, którego użyłem jest przyczyną, prawdopodobnie Windows 2003 go nie obsługuje, bo to nie możliwe, aby tak prosta konfiguracja nie działała.

Tak jak pisałem - w samym konfigu tych modemów nic Ci niestety nie pomogę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20789996
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Niewiarygodne! Z jakiegoś powodu, połączenie zadziałało, jednak ustawiłem prędkość portu COM do komunikacji z modemem na poziomie 38400bps. Nic powyżej tej wartości nie chce działać, łączy się, ale jest ślepy na całą sieć, na prędkości 38400 lub niższej, wszystko działa bez zarzutu... Jak to możliwe? Ktoś jest w stanie to wytłumaczyć?
  • #11 20790018
    markooff
    Poziom 26  
    IC_Current napisał:
    na łączu telefonicznym, to maska /32 jest jak najbardziej poprawną na łączach punkt-punkt i często używana, np w PPP. W takim łączu wszystko co pojawi się na interfejsie P-P trafi na jego drugi koniec. Z tego powodu pusta jest też brama domyślna. Po prostu nie trzeba definiować bramy jako adres IP, bo bramą jest sam interfejs
    własnie mi się przypomniała konfiguracja PPPoE z linuxa gdzies z połowy pierwszej dekady XXI w. Tam była linijka definiująca właśnie
    GATWAYDEV = xxxx
    i to by się zgadzało z tym co Kolega pisze :)
    Dzięki za rzezowe wyjaśnienie/przypomnienie tych paru kwestii ! :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował serwer dostępu zdalnego dial-up na Windows Server 2003, posiadający kartę Ethernet z dostępem do internetu oraz modem 56K. Połączenie z klientem działa, ale nie ma dostępu do internetu. Problemy związane z konfiguracją obejmują błędne ustawienia maski i bramy, co prowadzi do braku routingu. Użytkownicy sugerują, że maska /32 jest poprawna dla połączeń punkt-punkt, a także zwracają uwagę na konieczność poprawnej konfiguracji portu COM, co może wpływać na działanie modemu. Ostatecznie, po dostosowaniu prędkości portu do 38400 bps, połączenie zaczęło działać, co wskazuje na potencjalne problemy z kompatybilnością modemu z systemem Windows 2003.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA