logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eksplorator Windows restartuje się po kliknięciu prawym przyciskiem myszki

kaczyzn 28 Lis 2005 23:00 1620 19
REKLAMA
  • #1 2035840
    kaczyzn
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    nie mogłem znalezc tematu pasujacego do mojego wiec stworze nowy
    a mianowicie:
    kiedy chce zmienic np. nazwe pliku, folderu lub go usunąć (wogole jak sie kliknie prawym przyciskiem na plik lub folder) to komp pomyśli troche "klepsydra troszke pomryga" i wyskakuje taki błąd jak w załaczniku.
    Puzniej z pulpitu znika wszystko (pasek, ikony)i za pare chwil sie pojawia
    (tak jakby restart explolera ??????)
    trenowałem juz przeinstalowanie win oraz uaktualnienia - nie dało to skutku
    Prosze o pomoc bo przydał by mi sie prawy przycisk myszki :|
    Załączniki:
    • Eksplorator Windows restartuje się po kliknięciu prawym przyciskiem myszki blad z prawym kilkiem.JPG (27.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2035879
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Jaki masz sprzęt ?
    System rozumiem XP ?
    Czy reinstalacja polegała także na formacie dysku ?
    Wklej na forum log z hijackthis.
  • REKLAMA
  • #3 2036031
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    sluchaj mam identyczny problem z moim win2000pro.. ale z tego co zdolalem zauwazyc to nie jest wina softwearu tylko hard... poniewaz cos sie z kontrolerami dyskoow pie....rzy na plycie i Hdd sie dosc mocno nagrzewa.... wymienialem juz dyski pamiec i zasilacze.... i nic nie pomoglo dlatego mysle ze to plyta.
  • #4 2036069
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jestem innego zdania niz kol.Talibanczyk.Według mnie to problem softu.Też miałem takie problemy.Testowałem RAM,z temperaturami nie mam problemów.Połatałem system kilkoma łatami z Microshitu,łaty głównie tyczące explorera i ustało.Zdarzy mu sie jeszcze wywalic ale raz na miesiąc,to se dałem luz.Co ciekawe po instalacji systemu,po zainstalowanie driverów do płyty,grafiki i dźwieków takich problemów nie ma.Problem pojawia sie po instalacji innych programów i narasta wraz z iloscią instalowanych programów.Kaczyzn ,po wystąpieniu błędu kliknij na raport,zobacz numer błędu i szukaj w wiadomej firmie łaty na ta przypadłość.Mi pomogło chyba 5 łat.
  • REKLAMA
  • #5 2036091
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    kolego Tronic1 Czytaj uwaznie.... napisalem iz wymianialem wszystko HDD tez na inne < wiec gdzie tu soft> i kompletnie nic nie pomagalo..... potem sie zaczely samoistne restarty kompa i to nie dla tego ze system mial dziury.... bo on byl swiezutki i zero dodatkowego softu. Wymienilem plyte i wszo dzialalo.

Tak bylo przynajmniej u mnie.
  • #6 2036264
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego Talibańczyk, wczoraj, czyli 28 listopada o godzinie 23:48 kolega napisał:
    Talibanczyk napisał:
    poniewaz cos sie z kontrolerami dyskoow pie...rzy na plycie i Hdd sie dosc mocno nagrzewa.... wymienialem juz dyski pamiec i zasilacze.... i nic nie pomoglo dlatego mysle ze to plyta.

a dzisiaj tuż po północy, czyli 29 listopada o godzinie 0:04 kolega napisał:
    Talibanczyk napisał:
    Wymienilem plyte i wszo dzialalo.

To albo kolega jest szybszy od błyskawicy (16 minut na wymianę płyty) albo dorabia legendę do zaistniałej w dyskusji sytuacji.

Kolego Kaczyn, wklej na forum log z hijackthis. Popatrzymy.
  • #7 2036400
    kaczyzn
    Poziom 12  
    Witam
    Nie znam tego programu wiec bede pisał co robiłem (jesli coś jest źle to mnie poprawcie)
    kliknołem na "Do a system scan only"
    zamusowało sie
    potem save log - no i oto to co tam jest napisane :
    "Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 08:02:11, on 2005-11-29
    Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    E:\programy\Gadu-Gadu\gg.exe
    E:\programy\Vypress Chat\VyChat.exe
    E:\programy\bestplayer1.0.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
    C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
    C:\Documents and Settings\KACPER.KACZY\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.gogle.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
    O4 - HKLM\..\Run: [NeroCheck] C:\WINDOWS\System32\\NeroCheck.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\System32\ctfmon.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background
    O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "E:\programy\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray
    O4 - Startup: Skrót do VyChat.lnk = E:\programy\Vypress Chat\VyChat.exe
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O16 - DPF: {6414512B-B978-451D-A0D8-FCFDF33E833C} (WUWebControl Class) - http://update.microsoft.com/windowsupdate/v6/...ls/en/x86/client/wuweb_site.cab?1133197690318
    O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{AD8025DB-4E3E-4BEE-BDE7-59BE0704862C}: NameServer = 195.117.180.10

Kolego :arrow: tronic1
    zobacze jeszcze ten raport i poszukam jakichs łatek
  • REKLAMA
  • #8 2036729
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    jankolo napisał:
    Kolego Talibańczyk, wczoraj, czyli 28 listopada o godzinie 23:48 kolega napisał:
    Talibanczyk napisał:
    poniewaz cos sie z kontrolerami dyskoow pie...rzy na plycie i Hdd sie dosc mocno nagrzewa.... wymienialem juz dyski pamiec i zasilacze..... i nic nie pomoglo dlatego mysle ze to plyta

a dzisiaj tuż po ppółnocy, czyli 29 listopada o godzinie 0:04 kolega napisał:
    Talibanczyk napisał:
    Wymienilem plyte i wszo dzialalo.

To albo kolega jest szybszy od błyskawicy (16 minut na wymianę płyty) albo dorabia legendę do zaistniałej w dyskusji sytuacji.

Kolego Kaczyn, wklej na forum log z hijackthis. Popatrzymy.

i nic nie pomoglo dlatego mysle ze to plyta... po powymianie komp dzialal... i Tyle czy tak trudno sie domyslec??? .. nie moowie ze tak musi byc w tym przypadku.allle dokladnie te zame mialem obiawy z tamta plyta....

Pozdrawiam
  • #9 2036884
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Myślę, że to któraś z aplikacji dopisujących się do menu prawego klawisza (antywir, divx, winrar, coś takiego). Miałem taki numer przez kodeki divxa (oryginalne), jak odinstalowałem. W Rejestrze w HKEY_CLASSES_ROOT są w niektórych podkluczach wpisy ContextMenuHandler. Warto by to sprawdzić, czy nie odwołuje się do czegoś, czego już nie ma.
  • #10 2036914
    paweliw
    Spec od komputerów
    kaczyzn :arrow:

Log jest cały (trochę krótki - tyle tego mają inni w komputerach) ?

Usuń w hijackthis:
    O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
    Masz starą wersję IE wypadałoby ją zaktualizować -> http://www.windowsupdate.com/
  • #11 2036920
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ludzie czytajcie !!!!

to sie dzieje.... bez udzialu jakichkolwiek innych programow.... autor wyraznie pisze.... ze system przeinstalowywal.. a problem nadal zostal !!!
  • #12 2036946
    paweliw
    Spec od komputerów
    Talibanczyk napisał:
    Ludzie czytajcie !!!!
    to sie dzieje.... bez udzialu jakichkolwiek innych programow.... autor wyraznie pisze.... ze system przeinstalowywal.. a problem nadal zostal !!!

W moim 1 poście zapytałem:
    Jaki masz sprzęt ?
    System rozumiem XP ?
    Czy reinstalacja polegała także na formacie dysku ?
    Wklej na forum log z hijackthis.

Odpowidź dostałem na ostatnią kwesię (log z hijackthis)
    Nic nie wiemy o sprzęcie, system chyba XP, nie wiemy na czym polegała reinstalacja !
    Jeżeli nie było formatu dysku (partycji) lub był format tylko partycji systemowej to ewentualne robactwo mogło pozostać na innych partycjach !!!

Dopóki autor nie zacznie odpowiadać na konkretnie zadane pytania możemy tylko gdybać i wyciągać wnioski z tego co nam podał !!!

Nie twierdzę, że to nie problem sprzętowy, tak też może być ale na litość Boską nie jesteśmy wróżkami - kaczyzn więcej informacji !!!
  • #13 2037113
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    BoBeR/Apidya napisał:
    REINSTALKA SYSTEMU JEST DOBRA NA WZYSTKO

Jesli nie masz nic ciekawego do powiedzenia... to nie nabijaj sobie postow.

Widac ze fachura z ciebie nie z tej ziemi :P
  • #14 2037846
    kaczyzn
    Poziom 12  
    paweliw :arrow:
    w hijackthis mam tylko "FIX" nie delete i wziolem fix i przy nastepnym scanie juz nie było tych 2 wartości
    C:\WINDOWS\web\related.htm --> usunołem
    system XP profesional
    reanimacja polegała na samym przeinstalowaniu (bez formatowania zadnej partycji)
    a sprzet nastepujący
    procek pentium celeron1.1GHz
    pamieć 128Mb 266MHz
    grafika geforce 2 MX200 64 Mb
  • #15 2037905
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Nie nabijam postów "na liczbę" bo to nic nie daje (przynajmniej punktów nie daje, a kozaczyć nie muszę).
    A reinstalka systemu to niemal panaceum jeśli chodzi o problemy z windą.
    FORMAT C: i install od nowa.
    Potem ghosta zrobić i raz na 2-3 tyg. nowy system. Wtedy jest wygodny i błędy nie dają się aż tak we znaki
  • #16 2037940
    paweliw
    Spec od komputerów
    Sprawdź RAM - memtest (conajmniej 2 przebiegi), zasilacz (jaki model sprawdź napięcia), temperaturę procesora, płyty główną itp.
    Uaktualnij system, wklej początkowy tekst raportu o błędach (kliknij tutaj).
  • #17 2038041
    kaczyzn
    Poziom 12  
    czym sprawdzić ram i temp. procka
    (mile widziany link do jakiegos programiku i jeszcze jak byłby po Polsku to bym sie ucieszył bardzo :D )
    yyy a zasilacz i voltage zobacze dopiero jutro lub pojutrze bo podczerwień bede sobie mocował na płyte gł
    Załączniki:
    • Eksplorator Windows restartuje się po kliknięciu prawym przyciskiem myszki bez tytułu.JPG (56.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2038478
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Kolego Takibanczyk nie masz się czego jeżyć.Nie rozpatruję twojego przypadku a problemy kol.kaczyzn.Po prostu piszę co wiem na ten temat.Każdy ma swoje doświadczenia i koniec.
  • #20 2065756
    kaczyzn
    Poziom 12  
    Witam
    otóż sytuacja wyglada nastepująco
    format partycji systemowej i instalacja nowego win rozwiązała problem
    nie mogłem wczesniej o tym napisać bo miałem wieksza przerwe w dostawie netu
    pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na tym, że Eksplorator Windows XP restartował się po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na plik lub folder, co powodowało znikanie paska i ikon pulpitu. Próby rozwiązania problemu obejmowały reinstalację systemu bez formatowania, aktualizacje oraz analizę logów z programu HijackThis. Dyskusja dotyczyła możliwych przyczyn sprzętowych (uszkodzona płyta główna, kontrolery dysków, przegrzewanie HDD) oraz programowych (konflikty w menu kontekstowym, stare wersje Internet Explorera, złośliwe wpisy w rejestrze). Sugerowano sprawdzenie pamięci RAM za pomocą MemTest, monitorowanie temperatur i napięć zasilacza oraz usunięcie podejrzanych wpisów w rejestrze. Ostateczne rozwiązanie stanowił format partycji systemowej i czysta instalacja Windows XP, co wyeliminowało problem restartu Eksploratora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA