logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moduł przekaźnika do zwiększenia autokonsumpcji w instalacji PV - pytania i sugestie

pocjan 27 Paź 2023 23:08 1107 10
  • #1 20788627
    pocjan
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, w celu zwiększenia autokonsumpcji w instalacji off-grid, -6 paneli po 410 W, (2 str. po 3 szt.) i falownik Sanyu SPV18/24V, chciałbym zastosować moduł przekaźnika załączanego czujnikiem natężenia światła. Moduł miałby za zadanie załączać napięcie na grzałkę 230 V w inst. co. jak będzie wystarczające nasłonecznienie dla paneli fotowoltaicznych oraz odpowiednia ich moc. Przyznam, że mam z tym trudność, gdyż czujniki-pyranometry są drogie i nie wiem jak zmierzyć moc PV na wejściu falownika- ten typ ma tylko wyświetlacz. Co do czujnika zastanawiałem się też nad zastosowaniem jakiegoś małego panelu z lampki, który wskazywałby natężenie światła. Rozumiem, że aby załączyć grzałkę muszą być spełnione 2 warunki: odpowiednie nasłonecznienie i jednocześnie odpowiednia moc pv.
    Pytanie do kolegów, czy ktoś zaprzątał sobie głowę takimi sprawami??
  • #2 20788789
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20788830
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 222
    Wszystko gotowe będzie po stronie falownika, można chałupniczo mierzyć napięcie na samych panelach i coś tam dorobić, ale jak kolega już kombinuje w ten sposób, to radzę zlecić to komuś ogarniętemu i zacząć od przeczytania instrukcji od falownika, który się posiada od dechy do dechy.
  • Pomocny post
    #4 20788881
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 20789833
    retsew
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam.
    Podobnie jak pocjan staram się zrobić płynne sterowanie do grzałki .Mam też Sanyu SPV 18 3024 .Przerobiłem kilka wariantów i najbardziej obiecująca jest następująca konfiguracja .
    Przekaźnik SSR sterowany napięciem 1-10V.Przekaźnik steruję fototranzystorem N-P-N zasilanym + 12V na kolektor a emiter przez potencjometr 10k do minusa Z potencjometru ze środka na + SSR przez potencjometr 2K a - zasilania na - SSR .Potencjometrami można sobie regulować napięcie wychodzące na SSR. Mam grzałkę patronową 2x800W, która grzeje podgrzewacz gazowy 150L.Korzystam tylko z 800W.
    Testowałem przez kilka dni i efekty były obiecujące ,gdy słońce zachodziło SSR płynnie regulował moc Trzeba jeszcze dodatkowo zrobić układ, który będzie pilnował aby przy skokach obciążenia nie pobierał prądu z akumulatorów .Będzie to przekładnik na przewodzie + z akumulatorów i komparator ,który będzie dodawał rezystancję w zasilaniu SSR .Testuję też inny układ sterowania oparty na układzie OPT101 ale jest bardzo czuły i ciężko jest ustawić próg działania .Pocjan wyślę nr telefonu na pw. to sobie porozmawiamy jak będziesz chciał .Można dzwonić do 24 h .
  • #6 20791222
    pocjan
    Poziom 10  
    Zastanawiam się czy do całego przedsięwzięcia nie użyć wyjścia na odbiorniki regulatora ładowania PWM (mam do wykorzystania chińczyka o mocy 30W z aku ), panel kontrolny aby zachować podobny stopień nasłonecznienia byłby zamontowany w miejscu istniejących paneli. Nie jestem elektronikiem
    i sam nie zbuduję odpowiedniego sterownika, chyba że dostępny byłby jakiś sensowny schemat z wartościami elementów to byłbym w stanie sklecić.
  • Pomocny post
    #7 20791290
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20797110
    pocjan
    Poziom 10  
    To o co mi chodziło to tak jak na stronie https://sklep.pvmonitor.pl/monitoring-produkc...y/59-moc_grzalki-bez_modulu_plynnej_regulacji
    tylko bez niektórych bajerów, ale sens przedsięwzięcia to jak w ich opisie
    "Urządzenie w sposób ciągły analizuje ilość nadwyżki energii z PV, która w danej chwili nie jest wykorzystana przez nasz dom i zamiast wysyłać ją do sieci możemy dogrzać np. ciepła wodę, która przecież i tak wieczorem będzie potrzebna do kąpieli czy mycia.
    Urządzenie pilnuje, żeby obciążenie grzałki nie spowodowało poboru energii z sieci, inaczej mówiąc pobór naszego domu wraz z grzałką zawsze będzie trochę mniejszy niż produkcja z PV, dzięki temu optymalnie wykorzystamy autokonsumpcję jednak bez ryzyka dokupowania energii z sieci."
    ńiestety nie dla mojego falownika Sanyu, którego brak w ich wykazie.
    Po analizie Waszych odpowiedzi wybiorę propozycję kolegi Maverick'a 73.
  • #9 20797175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20797665
    ajt
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Maverick73 napisał:
    Tak myśląc o tym co napisałeś to całkiem możliwe jest umieszczenie amperomierza przed falownikiem na czujniku halla.
    Amperomierz by sterował przekaźnikiem włączając grzałkę w obieg. Jak to rozumiem po wykryciu przez amperomierz poboru prądu z sieci przez falownik (tutaj jakiś wyznaczony próg w A) odłączał by grzałkę od falownika.

Testowałem takie rozwiązanie, dokładnie z takim samym amperomierzem, niestety nie zdało to egzaminu. Okazało się, że falownik nie pobierający mocy czynnej z sieci stanowi spore obciążenie bierne. W efekcie amperomierz, z moim falownikiem, bez poboru mocy czynnej z sieci pokazuje prąd w okolicach 2,5- 3A. Gdy obciążyłem bardziej falownik, by zaczął dociągać z sieci, to przy niewielkim obciążeniu wskazania amperomierza zaczęły nawet maleć, by znowu wzrosnąć dopiero przy kilkuset W z sieci. Żeby sobie z tym poradzić, trzeba zastosować na wejściu falownika watomierz, działający podobnie jak wspomniany amperomierz. Nawet znalazłem jakiś na amazonie, ale ostatecznie nie kupiłem, tylko zastosowałem licznik PAFAL z demontażu, jakich było pełno na allegro w niskiej cenie. Już to chyba opisywałem w innym wątku. Sygnał z migającej diody licznika, za pośrednictwem transoptora, jest podany na płytkę z arduino uno, gdzie prosty program steruje również przy pomocy transoptorów, regulatorem mocy na triaku. Konkretnie takim z przyciskami, nie z potencjometrem.
    Program steruje przyciskami góra-dól, w zależności od tego, czy i jak często miga dioda licznika. Licznik, który zastosowałem, ma 6400 impulsów na Kwh, co pozwala na szybką reakcję. Całość działa bezproblemowo od kwietnia. No i moje rozwiązanie ma tę zaletę, że reguluje płynnie moc grzałki do takiego poziomu, przy którym z sieci nie jest pobierana dodatkowa energia.
  • #11 20797704
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 752
    pocjan napisał:
    To o co mi chodziło to."
    ńiestety nie dla mojego falownika Sanyu, którego brak w ich wykazie.
    Po analizie Waszych odpowiedzi wybiorę propozycję kolegi Maverick'a 73.

Ja mam Growatt i też go nie ma na wykazie.Z powodzeniem ich moduł eksploatuję.Mam 2 boilery po 1500W, w których szczęśliwie w prosty sposób dało się rozdzielić grzałki, czyli mam 4 grzałki po 750W do dyspozycji.I już od nadprodukcji około 800W mam grzanie ( poprzednio miałem start od 1500W) sekwencyjne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zwiększenia autokonsumpcji w instalacji PV poprzez zastosowanie modułu przekaźnika sterowanego czujnikiem natężenia światła. Użytkownicy sugerują różne metody pomiaru mocy paneli fotowoltaicznych, w tym wykorzystanie danych z falownika, amperomierzy oraz prostych układów sterujących. Wskazano na możliwość użycia przekaźników SSR oraz regulacji mocy grzałek w zależności od nasłonecznienia. Uczestnicy wymieniają doświadczenia z różnymi rozwiązaniami, w tym z wykorzystaniem woltomierzy i amperomierzy, a także omawiają problemy związane z poborem energii z sieci. Pojawiły się również sugestie dotyczące użycia regulatorów ładowania PWM oraz monitorowania nadwyżek energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA