logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie sterownika do dwuskrzydłowej bramy na dwóch siłownikach

mariusz15312 28 Paź 2023 14:11 1446 11
REKLAMA
  • #1 20789127
    mariusz15312
    Poziom 9  
    Witam kupiłem taki sterownik i chciałbym go wykorzystać do bramy dwuskrzydłowej na dwóch siłownikach tylko nie wiem jak je podłączyć czy jest tu ktoś co się na tym zna? Z jednym to by dużego problemu nie było Sterownik z aplikacją na smartfonie do bramy dwuskrzydłowej. 😀
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20789145
    mariusz15312
    Poziom 9  

Ok, tylko jak zmienić biegunowość, żeby siłownik po wyłączeniu lub włączeniu wracał w jedną lub drugą stronę? Nie ukrywam, że jestem w tym zielony. 😀
  • #4 20789173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20789210
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 127
    Potrzebujesz centrali sterującej i do niej podłączysz to urządzenie. Na początku trzeba by wiedzieć: na jakim napięciu pracują siłowniki (24VDC czy 230VAC), czy masz jakieś krańcówki i fotokomórki. Wtedy będzie można dobrać centralę.
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • #6 20789220
    mariusz15312
    Poziom 9  

Siłownik na 12V sprawdzałem i bez centrali na jednym siłowniku normalnie działa. Chodzi mi tylko o to, jak podłączyć dwa siłowniki pod różne przekaźniki, żeby nie podłączać obu pod jeden styk.
  • REKLAMA
  • #7 20789226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20789237
    bezpiecznykrakow

Poziom 20  
    Ocena: 127
    mariusz15312 napisał:
    Siłownik na 12v sprawdzałem i bez centrali na jednym siłowniku normalnie działa tylko mi chodzi jak podłączyć dwa siłowniki pod inne przekaźniki żeby nie podłączać dwa pod jeden styk

Nie nie do końca normalnie bo:
    -startując nie masz pewności z jakiej pozycji startujesz (centrala wie to z krańcówek)
    -nie wiesz kiedy się zatrzymać (centrala zlicza czas + ma krańcówki) i kiedy zwolnić przed zatrzymaniem (co też jest wskazane)
    -nie zmieni ci to kierunku
    -nie opóźni ci to jednego skrzydła względem drugiego (a powinno)
    -nie masz żadnego zabezpieczenia przed zgnieceniem pojazdu, pieszych albo zwierząt
    Konto firmowe:
    BEZPIECZNY KRAKÓW (Creative Dawid Pietrzykowski-Preston)
    al. 29 Listopada 130, Kraków, 31-406 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://bezpiecznykrakow.pl
  • REKLAMA
  • #9 20789245
    mariusz15312
    Poziom 9  
    krańcówki są w siłownikach z tego co patrzę to te centralki mają swoje przekaźniki to niby jak ją podłączyć pod tą co ja mam?
  • #10 20789249
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20789252
    mariusz15312
    Poziom 9  
    Sterownik z dwoma przekaźnikami obok smartfona z aplikacją do sterowania. no ten sterownik
  • #12 20789269
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 999
    mariusz15312 napisał:
    Witam kupiłem taki sterownik i chciałbym go wykorzystać do bramy dwuskrzydłowej na dwóch siłownikach tylko nie wiem jak je podłączyć

Całym procesem automatyzacji otwierania, zamykania, zatrzymania pośredniego steruje centrala napędu bramy, to co kupiłeś to jedynie tylko urządzenie do sterowania bramą za pomocą np. smartfona po WiFi i nie tylko, urządzenie daje impuls do centrali napędu i centrala wykonuje polecenie, podobnie jak z pilota lub przycisku zwiernego.

Z fotografii wynika że jest to sterownik dwukanałowy, można podłączyć do niego dwa urządzenia, którymi będziesz mógł sterować, może to być np. brama wjazdowa, brama garażowa, ale żeby tak się stało napędy te muszą mieć swoje centrale sterujące.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu sterownika do dwuskrzydłowej bramy z dwoma siłownikami. W odpowiedziach podkreślono, że sterownik WiFi musi być podłączony do centrali bramy, która zarządza sekwencją otwierania i zamykania skrzydeł. Istotne jest, aby znać napięcie pracy siłowników (12V) oraz obecność krańcówek i fotokomórek. Użytkownik został poinformowany, że nie można zmieniać biegunowości siłowników bez centrali, która kontroluje kierunek ruchu i zapewnia bezpieczeństwo. Wskazano, że sterownik dwukanałowy umożliwia podłączenie dwóch urządzeń, ale każde z nich musi mieć swoją centralę sterującą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA