logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć sterownik WiFi do bramy dwuskrzydłowej z centralą Came ZF1N?

przemo8119 17 Wrz 2024 12:51 2775 11
  • #1 21229438
    przemo8119
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem sterownik Wi-Fi do bramy dwuskrzydłowej centrala sterująca Came ZF1N. Czy ktoś orientuje się jak go podłączyć?

Moduł Wi-Fi do drzwi garażowych z etykietą napięcia wejściowego
  • #3 21229527
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 997
    Natomiast pod S3 i S4 możesz podpiąć kontaktron, wtedy w apce będziesz widział stan bramy, otwarta / zamknięta.
  • #5 21229981
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15458
    bubu1769 napisał:
    Przy dwuskrzydłowej może być to ciężkie do zrealizowania.

Niby dlaczego?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21229995
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2356
    Trzeba by zrobić instalacje do potwierdzenia że oba skrzydła są w pełni otwarte bądź zamknięte.
    Więc albo by trzeba było przeciągać dodatkowe przewody z jednej strony bramy na drugą albo puszczać je po skrzydle co by mogło nieestetycznie wygadać.
    Nie twierdzę że nie jest to do zrobienia tylko wymagało by sporawo więcej roboty niż na przykład w bramie przesuwnej.
  • #7 21230115
    rokbok
    Poziom 39  
    bubu1769 napisał:
    Trzeba by zrobić instalacje do potwierdzenia że oba skrzydła są w pełni otwarte bądź zamknięte.

Nie przekonuje mnie to, kontaktron na przesuwnej montujesz na zamknięciu, jak się całkowicie nie zamknie to będzie sygnalizować otwarcie, analogicznie montujesz na dwuskrzydłowej przy skrzydle, które zamyka się jako drugie w takim miejscu żeby zadziałał dopiero po całkowitym zamknięciu skrzydła.

W obu przypadkach będzie sygnalizacja o otwarciu bramy, bądź o zamknięciu w zależności od położenia przesuwnej lub skrzydła tej drugiej.
  • #8 21230145
    bubu1769
    Poziom 43  
    Tylko w takim przypadku kontrolujemy tylko jedno skrzydło.
    Drugie może ulec awarii i niekoniecznie spowodować zadziałanie zabezpieczeń w sterowniku.
    Ogólnie to tylko moje gdybanie i próba przewidzenia możliwych scenariuszy oraz możliwość ich zabezpieczenia.
  • #9 21230156
    rokbok
    Poziom 39  
    bubu1769 napisał:
    Tylko w takim przypadku kontrolujemy tylko jedno skrzydło.

Jaka jest różnica w niedomkniętej bramie przesuwnej, a niedomkniętej bramie dwuskrzydłowej, żadna, jedna i druga jest nie zamknięta i o to chodzi w informacji z kontaktronu "Brama zamknięta/otwarta", a nie o informację "Brama całkowicie zamknięta/otwarta"
  • #10 21230197
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ale właśnie o to chodzi żeby sygnał był podawany tylko w przypadku pełnego otwarcia bądź zamknięcia obu skrzydeł, w zależności który sygnał jest dla nas ważniejszy.
    W przypadku kontroli tylko jednego skrzydła i awarii drugiego dostaniemy fałszywą informacje.
    Jeśli mamy do dyspozycji tylko jedno wejście na czujnik można by było czujniki obu skrzydeł połączyć szerego, wtedy dopiero prawidłowo wykonany cykl umożliwi podanie sygnału.
    Jeszcze raz powtarzam to są tylko przemyślenia.
  • #11 21230257
    rokbok
    Poziom 39  
    bubu1769 napisał:
    Ale właśnie o to chodzi żeby sygnał był podawany tylko w przypadku pełnego otwarcia bądź zamknięcia obu skrzydeł

A jak to się ma do bramy przesuwnej, tam też będziesz stosował dwa kontaktrony, inaczej nie będzie pełnej informacji, nie taka jest idea info o otwarciu bądź zamknięciu bramy, obojętnie, przesuwnej czy dwuskrzydłowej, ale to są tylko przemyślenia ;).
  • #12 21236889
    przemo8119
    Poziom 2  
    >>21229481
    Dzięki za odpowiedź, wszystko działa super. Tych kontraktów nie podłączałem, bo to mi niepotrzebne. Mam ustawianą bramę, że po określonym czasie zamyka się samoczynnie. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał o podłączenie sterownika Wi-Fi do bramy dwuskrzydłowej z centralą Came ZF1N. Odpowiedzi sugerują podłączenie przewodów S1 i S2 sterownika Wi-Fi do pinów 2 i 7 w centrali. Dodatkowo, podłączenie kontaktronu do S3 i S4 umożliwia monitorowanie stanu bramy (otwarta/zamknięta). Dyskusja porusza również trudności związane z instalacją w bramach dwuskrzydłowych, gdzie konieczne może być przeciąganie dodatkowych przewodów dla pełnej kontroli obu skrzydeł. Użytkownik potwierdził, że nie podłączył kontaktronów, ponieważ nie były mu potrzebne, a brama jest ustawiona na automatyczne zamykanie po określonym czasie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA