Tv Toshiba 40RL939 po 10 latach stracił podświetlenie. Inwerter zmierzony 24,2V stabilne na niego wchodzi, wychodzi 4 x 16,7V oraz 87,5V. Płytkę całą przelutowałem łącznie z gniazdem. Termowizja nic nie pokazuje, że coś się by miało grzać, inwerter na wejsxiu 30 stopni co najwyzej , na innych płytach tylko trafo na zasilaczu to 50 stopni C max. Zamówiłem , więc listwę LED nowa, zamontowałem porządnie i tv działał poprawnie kilka godzin po czym się podświetlanie wyłącza. Ostygnie
i znów jest ok na kilka godzin. Czy nowa listwa może być winna i po kilku godzinach ktoras dioda się przegrzewa? Zostaje mi go znów rozebrać, uruchomić nagrywanie obrazu na termowizji i zobaczyć gdzie jest problem. Czy mogła taśma dwustronna się odczepić na fragmencie listwy i przestać odprowadzać ciepło i stąd taka sytuacja?
Napięcia w stronę płyty głównej są powiedzmy ok- 24,1v jest na pinie 24vsound oraz 24vlnb, 5v również jest ładne, 12v jest zanizone do 11,8v ale nie wiem czy ma to znaczenie. Sprawdziłem tą stronę zasilania bo znikł mi głos przed chwilą mimo że podświetlenie nadal działa.
Napięcia w stronę płyty głównej są powiedzmy ok- 24,1v jest na pinie 24vsound oraz 24vlnb, 5v również jest ładne, 12v jest zanizone do 11,8v ale nie wiem czy ma to znaczenie. Sprawdziłem tą stronę zasilania bo znikł mi głos przed chwilą mimo że podświetlenie nadal działa.