logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Vento - zwarcie w elektryce, rozładowany akumulator, problemy z szybami

::NokermaN:: 29 Lis 2005 07:01 4691 14
  • #1 2036343
    ::NokermaN::
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam Szanownych Forumowiczów.

Od jakiegoś czasu mój szwagier nęka mnie ze swoimi problemami z VENTO.
    Zaczeło się od tego że pare razy nie mógł odpalić auta (rozładowany aku) pomyślałem chłopie nowy cie wyleczy, ale jednak problem wydaje się być bardziej złożony.
    Mianowicie posprawdzałęm mu akumulator, napięcia wporządku, ładowanie OK, ale jest jedno małe ale.
    Po podpięciu amperomierza w szereg z aku pokazuje takie szarpnięcie prądu rzędu 13A przez około 5-10 sek. kable w metexsie robią się miękkie, nie wiem czy to się powtarza cyklicznie.
    Dodatkowo nie pracowała lewa szyba z przodu i prawa z tyłu:cry:

Po odpięcie aku na noc i pozostawieniu w warunkach naturalnych (parking z przymrozkami) i podpięciu rano wszystko OK - stąd wnioskuję że jest jeszcze w miare sprawny,
    Rozładowanie przytrafiło mu sie także ze dwa razy w trakcie dnia po parugodzinnym postoju samochodu.

Podejrzewam jakieś upływy prądu powiązane z elektryką szyb, w trakcie pracy silnika (przynajmniej wtedy to zauważyłem) co jakiś czas słychać pyknięcie (jakby styków) w drzwiach kierowcy i minimalne przydławienie obrotów (tak jakby załączył się duży pobór prądu!!!) jest to prawie niezauważalne ale jednak.

czy w drzwiach są jakieś styczniki?? przekaźniki??
    co może powodować zwarcie?? i cykanie tych styków??

Aktualnie problem "sam" sie podleczył ale wiem to NA BANK że jeszcze wróci :| elektryka szyb działa

Macie może jakieś pomysły ?? co sprawdzić?? gdzie zajrzeć??

pozdrawiam
  • #2 2039340
    joho
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    moze bys troche bardziej sie okreslil co za samochod kod silnika rocznik ipt.itd. vento bylo dlugo produkowane wiec trocher sie zmianialo w jego uposazeniu itp. przede wszystkim zmierz uplywnosci pradu na postoju,ladowanie w czasie pracy silnika -mierz miernikiem analogowym nie cyfrowka jak sie znasz na tym to wiesz dlaczego tak radze,samochd masz z modulem komfortu czy bez????
  • #3 2039563
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    zobacz do szyb
    adokładnie poszukaj w elektryce domykania szyb tam może być wada
    przy bembenku zamka kierowcy jest styk -jak przytrzymasz na zamykaniu to powinny się domknąć szyby i szyber
    13A to spory prąd a szyby jeszcze 4jeśli masz też biorą spory prąd
    sprawdz i daj znać
  • #4 2039745
    joho
    Poziom 18  
    elektryka domykania szyb to tak jak pisalem modul ,,KOMFORTU''
  • #5 2039800
    rkris
    Poziom 18  
    Ocena: 67
    Pokolei wyciagaj bezpieczniki i sprawdzaj czy dalej bedzie pobor pradu,wtedy dowiesz sie dokladniej na jakim ukldzie ci pobiera prad
  • #6 2039970
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Wg mnie albo wadliwy moduł komfortu podaje impulsy na podnośniki (to pykanie w drzwiach to mogą być wyłączniki termiczne), albo uszkodzony jest któryś mikrostyk przy zamku.
    Ewentualna trzecia możliwość ro zwarcie na przewodach między zamkami a modułem (równie dobrze może być woda, ale na mrozie woda traci swe w właściwości przewodzące).
  • #7 2045377
    ::NokermaN::
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam ponownie szanownych Forumowiczów

Dziękuję za zainteresowanie tematem :-)
    Postaram się po kolei odpowiedzieć Wam wszystkim, co i jak w temacie drgneło

-=JOHO=-
    Jest to Vento 1,6 z 95r 75KM
    w trakcie 1 testowania jak pisałem szarpnięcie prądu ~13A przez chwilkę
    potem w miare dobre ~ 200mA
    ładowanie dobre (niestety mierzone cyfrowym)

-=diesel=-
    robilismy wewnętrzną inspekcję drzwi kierowcy (wczoraj) no ale niestety do tego styku przy bębenku nie zajrzałem
    szyby 4 w elektryce

-=rkris=-
    twojej rady chyba póki co nie uskutecznie (zresztą znam ją) z tego względu że to b.szybko sie działo i poki co narazie jest OK bez zwarcia (noi tu niewiadomo czy sie cieszyć czy smucić)

-=Jafo=-
    podobnie jak ty upatrywałbym sie defektu właśnie w samej centralce ster. elektryki szyb, Pykanie dochodziło z samego silniczka (muszą tam w nim byc jakies styki) i dokładnie było takie samo jak przy naciskaniu sterowania szyby góra/dół tyle że nic sie nie działo

i dziwna sprawa, pomiar prądu (po samonaprawieniu się usterki) w trakcie pracy szyby (góra lub dól) wyosił około 6 - 8 A a nie jak wczesniej 13A:!:
    niewiele więcej wzrastał jak sterowalismy dwoma szybami naraz

zastanawia mnie jeszcze ta opcja ze zwarciem poprzez wodę i poprawa po nastapieniu mrozków (bo to by sie zgadzało):idea:

Jeszcze raz dziękuję i jakby coś w sprawie drgnęło to obiecuje was poinformować
    a jeśli ktos ma jeszcze jakies pomysły/ uwagi to zapraszam do wypowiedzi

pzdr.
  • #8 2045463
    biada111
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    miałem tak w golfie3 kable łączące drzwi ze słupkiem czasem sie stykały i było słychac obciąrzenie w czasie pracy auta(czyli zwarcie)
  • #9 2045524
    johnyp
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    pierwsze co trza sprawdzić to: radio, lampka w bagażniku, alarm, a szybami sie nie stresujcie:D
  • #10 2045565
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    200 mA poboru w stanie spoczynku to też za dużo.
  • #11 2045608
    joho
    Poziom 18  
    bardzo duzy pobor!!! przelicz sobie jaki masz aku i po tygodniu auta nie odpalisz,nie moze taki byc ....
  • #12 2152780
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Miałem taką bajkę, że u klegi w seacie toledo po kilkunastu godzinach siadał aku. Normalnie podczas postoju nie bylo obcych poborów prądu. Problem był w tym że co jakiś czas załączała sie pompa paliwowa - a zawsze po załączeniu stacyjki na kilka sekund - pobór rzędu 20 amp. po usunięciu przezażnika od pompy porblem ustał. Miał pompę wymienić, ale nie wiem jak się ta bajka skończyła
  • #13 2158544
    joho
    Poziom 18  
    Maly napisał:
    Miałem taką bajkę, że u klegi w seacie toledo po kilkunastu godzinach siadał aku. Normalnie podczas postoju nie bylo obcych poborów prądu. Problem był w tym że co jakiś czas załączała sie pompa paliwowa - a zawsze po załączeniu stacyjki na kilka sekund - pobór rzędu 20 amp. po usunięciu przezażnika od pompy porblem ustał. Miał pompę wymienić, ale nie wiem jak się ta bajka skończyła
    troche to dziwne co opisujesz?!!po pierwsze pompa nie pobiera tak wielkiego prądu,po drugie auto chyba jezdziło też na LPG skro wybudowałes przekażnik,po załączeniu stacyjki faktycznie na pare sekund dopuki nie zostanie właczony rozrusznik ,pompa paliwowa pracuje-TO NORMALNE.
  • #14 2162764
    gregor1978
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam sprawdz wylaczniki w drzwiach sterujacy czyli kierowcy oraz zobacz laczenia miedzy drzwiami a buda ale raczej bym stawial na wlaczniki w drzwiach sa bardzo slabe i potrfia sie zacinac jezeli posiada alarm sprawdz czy niema domykania szyb bo jak ma ten lewy impuls na szyby moze byc wysylany przez alarm pozdrawiam
  • #15 2162893
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Owszem , pompa tak się powinna zachowywać, ale ona się załączała co jakiś czas samoczynnie, i faktycznie miała taki pobór prądu, a ja wcale nie twierdzę, że ona była sprawna. Mogła mieć jakieś zwarcie. Jak będę miał kontakt z kolegą to się dowiem co w niej faktycznie walneło

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemy z VW Vento 1.6 z 1995 roku obejmują rozładowujący się akumulator oraz nieprawidłowe działanie elektryki szyb (lewa przednia i prawa tylna). Pomiar prądu wskazuje na chwilowe szarpnięcie około 13A, co sugeruje zwarcie lub upływ prądu. Ładowanie akumulatora jest prawidłowe, jednak pobór prądu w stanie spoczynku około 200 mA jest zbyt wysoki i może prowadzić do rozładowania akumulatora. Podejrzewany jest moduł komfortu odpowiedzialny za sterowanie elektryką szyb, możliwe uszkodzenia mikrostyków przy zamkach lub zwarcia w przewodach między zamkami a modułem. Zalecane jest sprawdzenie styków przy bębenku zamka kierowcy, wyłączników w drzwiach, a także kolejno wyciąganie bezpieczników w celu lokalizacji obwodu powodującego nadmierny pobór prądu. Wskazano również na możliwość zwarć w kablach łączących drzwi ze słupkiem. Dodatkowo omówiono przypadek pompy paliwowej w innym aucie, która samoczynnie załączała się i powodowała duży pobór prądu, co jednak w VW Vento nie zostało potwierdzone. Wskazówki dotyczą także sprawdzenia radia, lampki bagażnika i alarmu jako potencjalnych źródeł upływów prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA