logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Identyfikacja tyrystora oznaczonego TAG8747 w krajalnicy do chleba

keseszel 07 Lis 2023 10:24 543 6
REKLAMA
  • #1 20803481
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 559
    Witam.
    Wpadła mi w ręce krajalnica do krojenia chleba. Nie działa, brak załączenia silnika i prędkości krojenia. Na płytce jest element o oznaczeniach TAG8747.
    Nie mogę znaleźć jego datasheetu.
    Na stronach zagranicznych znalazłem informacje, że jest to tyrystor. Są to informacje bez żadnego źródła. Chciałbym potwierdzić, bo mierząc elementy wychodzi, że tylko to jest jeszcze podejrzane.
    Na płytce brak jakiegokolwiek diaka,etc są tylko dwie diody.
    Generalnie przyszedł mi pomysł, by zamiast silnika podłączyć żarówkę, i tak sprawdzić.
    Cóż, miało być lekko, łatwo i przyjemnie, a wyszło jak zwykle.

Półprzewodnik z trzema nóżkami i oznaczeniami 11877 oraz TAG8747 na drewnianej powierzchni.
    Element elektroniczny leżący na drewnianym blacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20803516
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 769
    Narysuj schemat z tym komponentem, jak to wygląda, może coś się uda dobrać.
    Wstaw też zdjęcie płytki z obu stron.
  • REKLAMA
  • #3 20803933
    keseszel
    Poziom 26  
    Notatka z diagramem połączeń pinsów oraz komponentem elektronicznym na stole. Tego się obawiałem... :-( .. i tego chciałem uniknąć ..

Nie jest to co prawda schemat, ale takie wartości miałem przy pomiarze na ustawieniach diody.
    Pin2 jest połączony z Pin4, czyli obudową.
  • REKLAMA
  • #4 20910011
    keseszel
    Poziom 26  
    Wymieniłem tyrystor na BT 151 500R, zachowując kolejność nóżek. Czyli 1- K, 2-A, 3-G. Z ciekawostek , pomiędzy 1 i 3 było 146 na diodziew obie strony. Nie wiem co to te 146, ale dziwna wartość i do tego w obie strony. Silnik w krajalnicy uruchomił się na chwilę i błysnęło w trakcie na szczotkach, po czym znów przestał kręcić. Wymontowalem tyrystor i w obie strony mam nadal mam między K a G wartość 150. Pozbędę się regulatora i puszczę silnik przez żarówkę, zobaczę czy będzie działać. Ewentualnie jest jeden myk - może być zasilany napięciem stałym..ale to już moja gdybologia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20910103
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    keseszel napisał:
    może być zasilany napięciem stałym..ale to już moja gdybologia.
    Żadna gdybologia. Silnik ma magnesy stałe w stojanie, czy cewki ? Wrzuc foto płytki regulatora tego silnika.
    keseszel napisał:
    pomiędzy 1 i 3 było 146 na diodziew obie strony.
    A co tu dziwnego ? Każdy tyrystor i triak ma rezystancję kilkudziesięciu omów pomiedzy katodą a bramką i to w obie strony.
    keseszel napisał:
    że jest to tyrystor.
    Akurat jest to triak a wpakowałeś tam tyrystor. Z całości opisu wnoszę, ze jest tam użyty silnik szeregowy komutatorowy czyli uniwersalny, który dostał zwarcia w uzwojeniach wirnika i dlatego niszczy triaki regulacji fazowej.
    Coś tu nie tak, Panie Elektroniku.
  • #6 20914183
    keseszel
    Poziom 26  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    keseszel napisał:
    może być zasilany napięciem stałym..ale to już moja gdybologia.
    Żadna gdybologia. Silnik ma magnesy stałe w stojanie, czy cewki ? Wrzuc foto płytki regulatora tego silnika.

Silnik ma cewki zamiast magnesów. Fotki wrzucę wieczorem.

keseszel napisał:
    pomiędzy 1 i 3 było 146 na diodziew obie strony.
    A co tu dziwnego ? Każdy tyrystor i triak ma rezystancję kilkudziesięciu omów pomiedzy katodą a bramką i to w obie strony.

Nieprawda, nie każdy. Zwróć uwagę na budowę tyrystora. Między anodą, a katodą nie ma przejścia w stanie beznapięciowym w żadną stronę.
    Przejście na poziomie diody jest w jedną stronę między bramką, a katodą. Coraz częsciej zdarza się jednak rezystancja, fakt, tyle doczytałem.

keseszel napisał:
    że jest to tyrystor.
    Akurat jest to triak a wpakowałeś tam tyrystor.

Temat wisi od listopada, mamy styczeń. Trochę czasu minęło zanim odkryłeś, ze to triak. Na necie praktycznie nie ma nic na temat tego elementu. W każdym razie nie doszukałem się żadnego datasheeta. Ze sposobu sterowania wywnioskowałem, że jest to tyrystor. Nie było żadnego diaka, optotriaka, żadnych elementów charakterystycznych dla sterowania. Były tylko dwie diody.. Chyba, że to nie diody :-( , a oceniłem je wyglądem.. Nieważne, najwyżej wylutuje i sprawdzę.
    Na zagranicznych stronach znalazłem jedynie informację z 2007 roku.

Zrzut ekranu z forum dyskusyjnego o komponentach elektronicznych dotyczący TAG8747.

Z całości opisu wnoszę, ze jest tam użyty silnik szeregowy komutatorowy czyli uniwersalny, który dostał zwarcia w uzwojeniach wirnika i dlatego niszczy triaki regulacji fazowej.

Możliwe, kolejna puszka Pandory otworzona ;-), czyli trzeba przypomnieć sobie wiedzę z zamierzchłych czasów.

Coś tu nie tak, Panie Elektroniku.

Na to by nim być muszę mieć pieniądze i wiedzę :-P , a na razie mam tylko i... ale skoro szuje (bez obrażania szuj) mogą rządzić 37 mln krajem i być "zacnymi i uczciwymi " politykami to ja mogę byc "Panem Elektronikiem" :-P

A na poważnie, postaram się wrzucic zdjęcia i schemat. Na razie usiłuje rozrysować schemat w sposób zrozumiały dla oczu.

Na razie zdjęcie silnika. Jak dla mnie prąd przemienny, komutatorowy.

Widok wnętrza silnika elektrycznego z komutatorem, cewkami i sprężyną, umieszczony w plastikowej obudowie.
  • #7 20921367
    keseszel
    Poziom 26  
    Ręcznie narysowane schematy tyrystorów TAG 8747 i BT 151 500R na kartkach papieru.

Tak wygląda rozpiska obu elementów. Są to tyrystory. Oba są sprawne. Sprawdzone przy pomocy zasilacza 12 V, żarówki 12V/5W. Na bramkę z + rezystor 50 Ohm. Po podłączeniu nie przewodzi. Po podaniu + poprzez rezystor na bramkę żarówka zapala się nie gaśnie do momentu wyłączenia zasilania, czyli działa tak jak powinno.
    Po podaniu na anodę -, na katodę + nie zapala się żarówka, czyli tak jak powinno być.

Do sprawdzenia jeszcze jakiś przykładowy triak.

Zamiast silnika do podłączenia żarówka lub jakiś inny zdobyczny silnik.

Dziękuję za udział w temacie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zidentyfikował problem z krajalnicą do chleba, która nie działa z powodu braku załączenia silnika. Na płytce znajduje się element oznaczony jako TAG8747, który podejrzewany jest o bycie tyrystorem. Po wymianie tyrystora na BT 151 500R, silnik uruchomił się na chwilę, co sugeruje, że problem może leżeć w uszkodzeniu silnika. Użytkownik przeprowadził pomiary, które potwierdziły, że elementy są sprawne, a także rozważał podłączenie żarówki w celu dalszej diagnostyki. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące budowy silnika oraz możliwości zastosowania triaka zamiast tyrystora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA