logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMI68MS07E - wyciek i błąd E15 po montażu nowej misy, złe mocowanie śrub

dima55002x 08 Lis 2023 09:28 2328 32
REKLAMA
  • #1 20804939
    dima55002x
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Witam,
    Od roku temu miałem wyciek, błąd E15 i dokręciłem śruby misy i zmywarka służyła jeszcze pół roku bez błędu E15...

Miesiąc temu błąd E15 powrócił i niestety już regulacja śrubami nic nie dała, a zmywarka po około 20-30 minutach pracy wyrzucała błąd E15.

W związku z tym zamówiłem nową, oryginalną misę. Wczoraj zamontowałem nową misę i zrobiło się jeszcze gorzej, bo zmywarka z nową misą wyrzuciła błąd jeszcze szybciej i to już po około 4 minutach pracy!

Gdzie szukać przyczyny wycieku i jak trafnie go zlokalizować? Podczas mocowania nowej misy (jak również i na poprzedniej starej misie) zauważyłem, że na plastikowej osłonie misy (element częściowo osłaniający misę, do ok. połowy) 2 śruby nie da się dokręcić do oporu bo ciągle się kręcą. Natomiast dwie kolejne śruby, które są na blaszanym elemencie zmywarki to da się dokręcić do misy do oporu i nie wiem, czy to tak powinno być?
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20804975
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Zardzewiałe śruby na bębnie pralki.
    dima55002x napisał:
    zauważyłem że na plastikowej osłonie misy (element częściowo osłaniający mise, do ok.polowy) 2 śruby nie da się dokręcić do oporu
    No toś pan załatwił sobie obydwie misy, Wymień 2 śruby na ciut grubsze, wypadało by kupić z nierdzewki, ale od biedy mogą być zwykłe, zardzewieją najwyżej. Osobiście mam tak zrobione, 3 lata już śmiga na zardzewialcach :)
  • REKLAMA
  • #3 20805028
    dima55002x
    Poziom 3  
    Właśnie o tym elemencie pisałem...
    Kupiłem śruby i wymieniłem te 2 śruby na grubsze w tym plastikowym elemencie. Po takiej wymianie zmywarka zaczęła zmywać, ale po dwóch myciach zostawiłem zmywarkę wyłączoną i po jakimś czasie zmywarka sama się włączyła (po około 2 godzinach) z błędem E15... Czyli widać znaczną poprawę w zmywarce, ale zapewne jeszcze się sączy gdzieś? Może pod tymi dwiema śrubami, których nie wymieniłem?

Ja już nic nie rozumiem, to wygląda tak, jakby te fabryczne śruby nic nie trzymały i należy wszystkie cztery śruby wymienić na grubsze, a nie tylko te dwie, które wymieniłem.
    Poprawiłem TONI_2003
  • #4 20805670
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Istnieje zestaw naprawczy do uszczelniania tego wycieku a nie zostawianie starej uszczelki i dociąganie na silę bo widomo co w tym "towarzystwie" da ..... !
  • #5 20805691
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    dima55002x napisał:
    po jakimś czasie zmywarka sama się włączyła (po około 2 godzinach) z błędem E15
    To przypuszczalnie masz cofkę z kanalizacji, lub wąż aqua stop przepuszcza. Może od początku nie była to wina dolnej misy. Zaobserwuj czy zmywarka nie napełnia się wodą podczas spoczynku.
  • REKLAMA
  • #6 20805772
    dima55002x
    Poziom 3  
    @Jakubserwis
    Raczej odwrotnie, jak się czeka, to później błąd E15 znika, tylko akurat teraz tak czemuś się stało, poczekam do jutra... może w wyniku odkręcania i dokręcania śrubek jakaś woda się dostała pod misę i po prostu spłynęła pod spławik styropianowy?
    @kecajk49
    Po co uszczelniać nową misę, która ma nową uszczelkę?
  • #7 20806076
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    dima55002x napisał:
    raczej odwrotnie , jak się czeka to później błąd E15 znika , tylko akurat teraz tak czemuś się stało
    E15 to nie tylko wyciek z dolnej misy, około 90% to dolna misa, czasem wodę puszcza zawór 3 drożny( dystrybutor alternatywny) w czasie kiedy się obraca lub np. Uszczelka wlotowa pompy myjącej ( ten szerszy wlot do turbiny) jest luźna i podcieka. Miałem też przypadek że komora się rozszczelniła na zaprasie/ zgrzewie.
    dima55002x napisał:
    jak się czeka to później błąd E15 znika
    Bo woda odparowuje z ociekacza i pływak zwalnia przełącznik nad nim.
  • #8 20809115
    dima55002x
    Poziom 3  
    Wczoraj miałem znowu ten sam przypadek... zmywarka przepracowała cały program bez zarzutu... wyłączyła się... i po kilku godzinach będąc wyłączona - sama się włączyła z błędem E15...

Dotychczas zanim rozkręcałem zmywarkę to takiego zachowania nigdy nie było, żeby po kilku godzinach wyłączonej zmywarki był błąd E15, bo albo był od razu w trakcie zmywania albo wcale...

Podczas montażu pompy myjącej do nowej misy pamiętam, że pompa miała 2 otwory, jeden się mocował w uszczelce i na opaskę zaciskową, a drugi otwór dość luźno i mało stabilnie się wpasowywał... tak też powinno być? Nie powinno być tak, że obydwa otwory powinny być uszczelnione, a nie tylko jeden?
  • REKLAMA
  • #9 20809329
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    A patrzyłeś czy woda sama nie naplywa do komory kiedy zmywarka stoi po zakończonym cyklu? Jeśli pompa byla nowa to powinno być ok. Zawsze jedna strona wchodzi lekko a ta z opaską ciężko.
  • #10 20809357
    dima55002x
    Poziom 3  
    Ciężko to zobaczyć bo zmywarka jest w zabudowie ..
    Załączam filmik żeby zobaczyć o co mi chodzi (jedna dziurka od pompy dość luźno się trzyma i nie wiem czy to tak powinno być)

Kolejna sprawa...to po rozkręceniu dziś zmywarki , zauważyłem że przez zastosowanie grubszych śrub , pękły mocowania śrub i zastanawia mnie - czy te miejsca teraz nie puszczają kropelek wody
    Bosch SMI68MS07E - wyciek i błąd E15 po montażu nowej misy, złe mocowanie śrub
  • #11 20809395
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    1 Pompa trochę za luźno siedzi, na pewno była nowa? Wyjmij ją, okręć króciec na misce taśmą teflonową( tylko ładnie, starannie) i wciśnij pompę.

2 Czy kapie czy nie, to się nie zastanawiaj tylko odkręć blachy boczne i przednią dolną zmywarki, włącz cykl i przyglądaj się czy kapie.

3 Na zdjęciu straszny syf wokół misy. Zamontowałeś nową misę nie czyszcząc blachy gdzie nachodzi uszczelka.

Tak wychodzi, kiedy najpierw się robi, a później dopytuje.( zbyt późno )
    Próby samodzielnej naprawy czesto kończą się wezwaniem serwisanta i 3x większymi kosztami.

Nie zniechęcam do samodzielnego naprawiania....naprawiaj, ale odpowiednio przygotuj się do tego, filmy, forum itd.
  • #12 20809450
    dima55002x
    Poziom 3  
    Jakubserwis napisał:
    1 Pompa trochę za luźno siedzi, na pewno była nowa? Wyjmij ją, okręć króciec na misce taśmą teflonową( tylko ładnie, starannie) i wciśnij pompę

Nie wymieniałem pompy, jedynie misę wymieniłem na nową. Jest możliwe że to właśnie z tego miejsca jest wyciek ?
  • #13 20809637
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    Misa pęknieta, co Ty robiłeś że tak ładnie pękła obok tej wypustki na śrubę? Znowu nowa misa albo zmywarka. Albo do zakładu gdzie ładnie spawają plastiki.
  • #14 20809644
    jaco700x
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    machefi napisał:
    Misa pęknieta, co Ty robiłeś że tak ładnie pękła obok tej wypustki na śrubę? Znowu nowa misa albo zmywarka. Albo do zakładu gdzie ładnie spawają plastiki.

ajjj... zrobiłeś mnie w konia :P
    zmarnowałem z 2 godziny bo myślałem że faktycznie jakieś pęknięcie jest...ale jak widać nie ma, jedynie mocowanie śruby jest uszkodzone a misa jest cała..
    Zdjęcie plastikowej obudowy z uszkodzonym mocowaniem śruby.
  • #15 20809700
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Jakubserwis napisał:
    Czy kapie czy nie, to się nie zastanawiaj tylko odkręć blachy boczne i przednią dolną zmywarki, włącz cykl i przyglądaj się czy kapie.
    I byś wiedział gdzie. Na szczęście sokole oko kolegi @machefi zrobiło robotę za Ciebie :)
  • #16 20809766
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6905
    Rzeź niesamowita w tej zmywarce.
    1. Nieoczyszcozny syf pod miską
    2. Rozerwane gniazdo śruby
    3. Prawdopodobnie uszkodzony króciec pompy, nie może tak luźno się przesuwać.
    4. Prawdopodobnie równiez do wymiany trójkąd plastikowy od góry
    5. Potrzebne będa nazad prawidłowe śrubki do miski

Generalnie, drogi autorze, narobiłeś sporo niepotrzebnych kosztów i coś mi się zdaje, że gdybyś na samym początku wziął fachowca, to mimo usługi, kosztowało by Cię to dużo mniej.

Na moje do rozebrania całość, do weryfikacji stan części, bo teraz to już bedzie boksowanie się z kolejnymi uszkodzeniami.
  • #17 20809886
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Tak sobie myślę że może ta stara misa ma szansę, przy odpowiednim podejściu do tematu, ale faktycznie jak kolega @Mr.Ice zaznaczył, trzeba sprawdzić króciec pompy myjącej.
    Wrzuć zdjęcia każdego elementu oddzielnie, w razie czego poratuję misą" używką" przygotowaną do montażu. Co by kolejny raz nie płacić...ze 200 za misę.
  • #18 20809887
    jaco700x
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    mrice napisał:
    1. Nieoczyszcozny syf pod miską
    2. Rozerwane gniazdo śruby
    3. Prawdopodobnie uszkodzony króciec pompy, nie może tak luźno się przesuwać.
    4. Prawdopodobnie równiez do wymiany trójkąd plastikowy od góry
    5. Potrzebne będa nazad prawidłowe śrubki do miski

1. Coś troszkę poskrobałem - ale biały osad minimalnie został ( nie wiedziałem jak całkowicie go usunąć)
    2. To fakt, kolega w temacie mi doradził że grubsza śruba załatwi sprawę =/
    3. Nie jest, przed chwilą wymontowałem pompę i wszystko jest całe, owinąłem taśmą i zamontowałem - już się tak nie buja :)
    4. Który trójkąt?

Ogólnie to prawdopodobnie wyrzucę tą zmywarkę na śmietnik....2500 zł dałem za nią 6 lat temu...ile za to mogę wziąć w tym stanie? z 500 zł ? czy nie warto się fatygować sprzedawać i wywalić ją ?
  • #19 20809898
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    jaco700x napisał:
    To fakt, kolega w temacie mi doradził że grubsza śruba załatwi sprawę =/
    Ciut grubszą, a nie wkręt ciesielski :)
    Gdyby zrobione to było rozsądnie to tema już byłby zamknięty.
    jaco700x napisał:
    4. Który trójkąt?

Ten szary w komorze myjącej, ten z mojego zdjęcia z zardzewialcami.
  • #20 20809994
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Jakubserwis napisał:
    jaco700x napisał:
    To fakt, kolega w temacie mi doradził że grubsza śruba załatwi sprawę =/
    Gdyby zrobione to było rozsądnie to tema już byłby zamknięty.
    jaco700x napisał:
    4. Który trójkąt?

Ten szary w komorze myjącej, ten z mojego zdjęcia z zardzewialcami.

Gdyby gostek zakupił zestaw naprawczy na misę, to już dawno temat byłby zamknięty.
    A tak, gostek zakupił misę, poharatał ją wkrętami ciesielskimi i mamy ambaras i kupę gówna...
  • #21 20810016
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    skryn napisał:
    Gdyby gość zakupił zestaw naprawczy na misę, to już dawno temat byłby zamknięty.
    W nowej misie autor przeciągnął gwinty. Domniemam więc, że moja podpowiedź była trafna, lecz zapewne zabrakło dodania, że "ciut" to np. 1 mm średnicy, i że długość taka sama jak oryginał.
    Za co wystawiam swoje nagie plecy do chłosty :)
  • #22 20810030
    mrice
    Moderator AGD
    jaco700x napisał:
    .ile za to mogę wziąć w tym stanie? z 500 zł ?

W tym stanie to możesz ją komuć oddać za darno co najwyżej. Za 500 to byś prywatnie ją sprzedał gdyby była sprawna, w innych cenach sprzeda komis, dając gwarancję, w innej użytkownik prywatny.

Ogólnie gdyby prawidłowo podejśc do jej naprawy to koszt materiałowy licząc z duża górką zmieścił by się w 50 zł.
    Teraz szkód narobionych jest na duuuuuzo więcej.
    PRzykro mi, ale ten wątek winien stac się przestrogą dla innych.

Zmywak da się uratować, jeśli nie jest zniszczona wkrętami, to może wrócić stara micha, ew do kupienia nowa, jesli brak wkrętów to zestaw naprawczy i z nich wyciągnąć śrubki, mazidło do uszczelnienia michy na wieki wieków i element o numerze 12038407.

Cyrka gdzieś 300-350zł i do weryfikacji króciec pompy, bo sprawny nie powinien tak się ślizgać.
  • #23 20810038
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    jaco700x napisał:
    Ajajaj... zrobiłeś mnie w konia.
    Zmarnowałem z 2 godziny, bo myślałem, że faktycznie jakieś pęknięcie jest... Ale jak widać, nie ma. Jedynie mocowanie śruby jest uszkodzone, a misa jest cała...
    Nie zrobił w konia (przekłamanie optyczne).
    Widzę światło w tunelu... Pęknięciem gniazda śruby się nie przejmuj w tym wypadku, jeśli pompa myjąca po taśmie teflonowej trzyma się jak należy, zrób test.
  • #24 20810061
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    jaco700x napisał:
    machefi napisał:

ajjj... zrobiłeś mnie w konia :P
    zmarnowałem z 2 godziny bo myślałem że faktycznie jakieś pęknięcie jest...ale jak widać nie ma, jedynie mocowanie śruby

Chłopie, skoro sam wziąłeś się do naprawy tej zmywarki to podejmuj konsekwencje swej roboty. Dałeś za długie śruby, przerwałeś ciągłość komory gwintu i żadne taśmy i kleje tu nie pomogą tylko zalanie na gorąco podobnorodnym plastikiem za pomocą hota z wydmuchem gorącego powietrza. Albo ratowanie starej misy poprzez poprawę uszczelnienia za pomocą zestawu naprewczego.
    I podstawowa sprawa- wiecej zdjeć dobrej jakości pod różnymi kątami, to tak na przyszłość również w innych problemach.
  • #25 20810070
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Ban na ten temat. Ku przestrodze "naprawiaczom".
  • #26 20810184
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    skryn napisał:
    Ban na ten temat. Ku przestrodze "naprawiaczom".
    Jestem za, choć nie do końca. Ale w myśl naprawy mam zawsze na myśli że autor czyta ze zrozumieniem, ma podstawową wiedzę na temat trzymania śrubkowkręta itd.
  • #27 20816673
    dima55002x
    Poziom 3  
    Jakubserwis napisał:

Śrubę zamieniłem na taką o 1mm szerszą ..nie bywa już innych pośrednich.

Ogólnie sprawa wygląda tak, że zamontowałem STARĄ misę ..i zauważyłem coś dziwnego ..bo stara misa lepiej dolega do zmywarki...dociągnąłem wkrętami o większej średnicy z wyczuciem ale mocniej niż normalnie ...i już od 4 dni nie mam problemu z wyciekami w zmywarce...

Tylko czemu nowa oryginalna misa nie chciała się tak dopasować do zmywarki ? A stara używana tak ładnie siadła ?

Może ten blaszany element zmywarki z upływem lat stracił swoją "formę" ? A że misa też stara to się spasowały te elementy ze sobą ?

Chodzi o to że poprzednią nową misę ...za Chiny nie szło tak dopasować..szczelinka była minimalnie grubsza niż teraz jak zamontowałem spowrotem starą misę ..

Zdjęcie poglądowe szczeliny jaka była pomiędzy "nową misą" a częścią blaszaną zmywarki :
    Szczelina między nową misą a blaszaną częścią zmywarki
  • #28 20816762
    mrice
    Moderator AGD
    dima55002x napisał:
    Tylko czemu nowa oryginalna misa nie chciała się tak dopasować do zmywarki ?

Bo porozwalałeś mocowania w nowej misce, sruby poprzekręcane / pęknięte gniazdo... Po prostu zrobiłeś jej rzeź.

dima55002x napisał:
    Chodzi o to że poprzednią nową misę ...za Chiny nie szło tak dopasować..

Nie jest istotne jak leży misa, tylko jak leży uszczelka.
  • #29 20816785
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    dima55002x napisał:
    Sprawa wygląda tak, że zamontowałem STARĄ misę.
    A jak z luzem na króćcu pompy? Wymagała taśmy na tej starej misie? Może ten nowy zamiennik jakiś trafiony z formy wyszedł. Ja tylko raz wymieniałem misę na nową, i tylko z racji tego, że byli to znajomi pracodawcy. Choć sensu technicznego w tym nie widziałem.
  • #30 20817480
    dima55002x
    Poziom 3  
    @mrice
    Nie, zanim zastosowałem grubsze wkręty, to mocowałem kilka razy na normalnych wkrętach i za każdym razem był przeciek (błąd E15), po około trzech próbach zastosowałem grubsze wkręty i wyciek się zmniejszył, bo był dopiero po kilku zmywaniach... Zastosowanie poprzedniej starej misy z użyciem tych samych grubszych wkrętów - wyeliminowało wyciek, ale już na etapie mocowania starej misy do zmywarki zauważyłem, że ona o kilka milimetrów lepiej dolega do części metalowej zmywarki... A sama szczelina jest równa, podczas gdy w misie nowej ta szczelina była inna i nie taka ładna i równomierna..
    @Jakubserwis
    Tego nie wiem, ale taśmę zastosowałem, owinąłem kilka razy taśmą i luzu żadnego nie było po montażu.

Dlatego mnie dziwi, czemu nowa misa nie naprawiła tematu. Jednak nie mówcie, że to błędy montażowe, bo ciągle nadmienia się, że użyłem tych wkrętów i popsułem ją... Zanim tą misę popsułem, to z 10 razy rozkręcałem zmywarkę i poprawiałem mocowania.

Od początku problem był związany z wyciekiem z misy i użycie nowej misy nie pomagało... Jednak zamontowanie starej (tej, z której był wyciek) na grubszych wkrętach - pomogło. Kabaret...

Dodano po 3 [godziny] 21 [minuty]:

mrice napisał:
    dima55002x napisał:
    Tylko czemu nowa oryginalna misa nie chciała się tak dopasować do zmywarki ?

Bo porozwalałeś mocowania w nowej misce, sruby poprzekręcane / pęknięte gniazdo... Po prostu zrobiłeś jej rzeź..

Nie, zanim zastosowałem grubsze wkręty to mocowałem kilka razy na normalnych wkrętach i za każdym razem był przeciek (błąd E15), po około trzech próbach zastosowałem grubsze wkręty i wyciek się zmniejszył bo był dopiero po kilku zmywaniach...
    Zastosowanie poprzedniej starej misy z użyciem tych samych grubszych wkrętów - wyeliminowało wyciek, ale już na etapie mocowania starej misy do zmywarki zauważyłem że ona o kilka milimetrów lepiej dolega do części metalowej zmywarki... A sama szczelina jest równa, podczas gdy w misie nowej ta szczelina była inna i nie taka ładna i równomierna..

Jakubserwis napisał:
    dima55002x napisał:
    Sprawa wygląda tak, że zamontowałem STARĄ misę.
    A jak z luzem na króćcu pompy? Wymagała taśmy na tej starej misie?

Tego nie wiem ale taśme zastosowałem, owinąłem kilka razy taśmą i luzu żadnego nie było po montażu.

Dlatego mnie dziwi czemu nowa misa nie naprawiła tematu... I nie mówcie że to błędy montażowe, bo ciągle nadmienia się że użyłem tych wkrętów i popsułem ją... Zanim tą misę popsułem to z 10 razy rozkręcałem zmywarkę i poprawiałem mocowania.

Od początku problem był związany z wyciekiem z misy.. i użycie nowej misy nie pomagało... A zamontowanie starej (tej z której był wyciek) na grubszych wkrętach - pomogło. Kabaret

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMI68MS07E, która po wymianie misy zaczęła generować błąd E15, wskazujący na wyciek. Po wcześniejszym dokręceniu śrub misy, zmywarka działała przez pewien czas bez problemów, jednak po montażu nowej misy sytuacja się pogorszyła. Użytkownik zauważył, że niektóre śruby nie trzymają się mocno, co może prowadzić do wycieków. W odpowiedziach sugerowano wymianę śrub na grubsze, sprawdzenie uszczelek oraz stanu pompy myjącej. W końcu użytkownik zdecydował się na ponowny montaż starej misy, co przyniosło poprawę, a błąd E15 zniknął. Dyskusja podkreśla znaczenie odpowiedniego montażu i użycia właściwych komponentów w naprawach sprzętu AGD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA