logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SMI68MS07E/29 - błąd E:15 - stoi woda - zmywarka nie reaguje

jaco700x 27 Mar 2023 09:22 3945 9
REKLAMA
  • #1 20510464
    jaco700x
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam !
    W zmywarce BOSCH - miesiąc temu miałem taki problem że tam na samym dole w tej dziurce zbierała się nie wielka ilość wody - wyświetlał się błąd E:15 - zmywarka przestała reagować na jakie kolwiek przyciski. Wtedy zebrałem suchym papierem kuchennym niewielką ilość wody z tego wgłębienia - po 10 minutach włączyłem zmywarkę i działała.
    Przez około miesiąc nie było problemu - aż dziś znowu powtórzyła się sytuacja, błąd "E:15" i stojąca woda w środkowym wgłębieniu zmywarki. Zebrałem ją ...ale zauważyłem że jak zdejmę zaślepke w tym otworze po lewo od środkowego - to przez tamten otwór widać że w dolnej części zmywarki (misa?) stoi dość dużo wody...

W czym jest problem i jak to naprawić? Jakiś element zmywarki jest do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 20510630
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    W pierwszej kolejności sprawdź czy w podłodze zmywarki nie zbiera się woda. Przechyl ja pod kątem 45stopni i zobacz czy się wyleje coś. Ogółem to że na dnie misy zostaje trochę wody nie powinno być problemem. To jest tyle co z samej pompki się cofnie, do zera mało kiedy wyciągnie wodę.
    Odłącz z prądu,przechyl i podłącz ponownie. Kolejna sprawa to zy po odłączeniu od prądu i podłączeniu uruchamia się samoistnie pompa spustowa?
  • #3 20510640
    jaco700x
    Poziom 3  
    pawlik722 napisał:
    Ogółem to że na dnie misy zostaje trochę wody nie powinno być problemem.

właśnie przed chwilą zdjąłem tą zaślepkę znajdującą się od otworu na środku...i pod tą zaślepką jest otwór i widzę przez niego że tam stoi dość dużo wody w tej misie..
    czemu tak się dzieje że ona tam stoi ?
    pawlik722 napisał:
    Odłącz z prądu,przechyl i podłącz ponownie.

Nie wiem za bardzo jak to zrobić (przechylić) gdyż zmywarka jest w zabudowie
    pawlik722 napisał:
    olejna sprawa to zy po odłączeniu od prądu i podłączeniu uruchamia się samoistnie pompa spustowa?

Po odłączeniu od prądu i podłączeniu - jest namalowany kranik czerwony i słychać jakby pompa pracowała.
  • REKLAMA
  • #4 20510676
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3715
    Nie przechylaj zmywarki na tył bo jeżeli z tyłu będzie płyta modułu sterującego to ją zalejsz wodą i zabijesz urządzenie. Wybierz wodę gąbką, szmatą itp. Najprawdopodobniej będziesz musiał zastosować zestaw naprawczy misy i uszczelnić zmywarkę. To częsta przypadłość zmywarek Bosch/Siemens: https://youtu.be/DP6RO8mzfhM
  • #5 20510786
    jaco700x
    Poziom 3  
    Moja zmywarka ma oznaczenie : SMI68MS07E/29 - czy to o ten zestaw naprawczy chodzi? Drogawo jak za taką uszczelkę... Ale rozumiem że to właśnie to mam zamówić i zamontować ?
    https://north.pl/karta/zestaw-naprawczy-uszcz...i-do-bosch-smi68ms07e-29,VB2-7U-C2M2-26H.html

Czemu ta powyższa uszczelka kosztuje 130 zł a ta z linku poniżej 20 zł ?
    https://north.pl/promo/zestaw-naprawczy-uszcz...H-FgbdVthehyH6spy406Xxzdb3_Mq09BoC9mkQAvD_BwE

Czy ta tańsza będzie pasować ?
  • REKLAMA
  • #6 20510811
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    jaco700x napisał:
    Czy ta tańsza będzie pasować ?

Obydwie pasują. Pierwsza jest oryginałem a druga produktem rzemieślniczym - nie oryginał a zamiennik (podróbka).
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #7 20510826
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3715
    Na stronie producenta jest dostępna tylko nowa misa: https://www.bosch-home.pl/sklep/00668102#/Tabs=section-fitsappliance/
    W linku, który zamieściłeś jest wyraźne napisane, że ten zestaw naprawczy za 21 zł jest zamiennikiem tego drogiego. Nawet gdybyś miał kupić 2 te uszczelki w razie niepowodzenia montażu pierwszej to i tak będziesz miał kupę pieniędzy w kieszeni.
  • #8 20511145
    jaco700x
    Poziom 3  
    OK, zamówione :)
    Ze zmywarki wode wybrałem gąbką - ale błąd nadal wyświetla się i nie da się korzystać ze zmywarki... zapewne trzeba czekać aż wyschną pozostałości bo wodzie która tam stała ?
  • REKLAMA
  • #9 20511407
    wqq
    Poziom 22  
    Ocena: 173
    Dodam coś od siebie.
    Jakiś czas temu również miałem podobny problem, wymieniłem ową uszczelkę i cieszyłem się przez chwilę (parę dni) - po tej chwili usterka powróciła. Myślę sobie coś schrzaniłem, zamówiłem drugą (droższą niby lepszą) i to samo...
    Na rozebranej z latarką w ręku leżąc na podłodze zacząłem obserwować skąd się leje... lało się a jakże z dystrybutora wody (nawet zaprzyjaźniony doświadczony serwisant był w szoku że leciała z tego miejsca)
    Cóż może warto pójść również tym tropem...
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Bosch SMI68MS07E/29 - błąd E:15 - stoi woda - zmywarka nie reaguje Dystrybutor wody.jpg (32.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20514316
    jaco700x
    Poziom 3  
    Dziś podczas wymiany uszczelki - ostra krawędź blachy zmywarki przecięła ją... Lecz mimo tego przecięcia umieściłem uszczelkę i włączyłem zmywanie na 2h no i przy 1:50h znowu wywalił błąd E:15...

Czy uszczelka koniecznie musi mieć "ciągłość" i jak jest przecięta w 1 miejscu to już nie spełnia swojego zadania? Ale to i tak dziwne, bo przecież oryginalna uszczelka została, a ja dołożyłem kolejną - więc na logikę to jaka by nie była ta uszczelka to powinna polepszyć sytuację bo już są 2 uszczelki.

Co najdziwniejsze nie ma stojącej wody tak jak wcześniej, a błąd E:15 jest.
    Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SMI68MS07E/29, która wyświetla błąd E:15 i gromadzi wodę w dolnej części misy. Po początkowym usunięciu wody z wgłębienia zmywarka działała przez miesiąc, ale problem powrócił. Użytkownik zauważył, że w dolnej części zmywarki pozostaje woda, co sugeruje problem z uszczelką lub innym elementem. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie, czy woda nie zbiera się w podłodze zmywarki, a także wymianę uszczelki misy, co jest częstym problemem w zmywarkach Bosch. Użytkownik rozważał zakup zestawu naprawczego, porównując ceny oryginalnych i zamiennych uszczelek. Po wymianie uszczelki błąd E:15 nadal się pojawia, mimo że nie ma już stojącej wody. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem, że problem może leżeć w dystrybutorze wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA