logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Bosch SMV59U10EU/75 - Najpierw E15 potem wyciek pod zmywarkę

polokokt 21 Kwi 2020 21:47 4359 5
REKLAMA
  • #1 18636924
    polokokt
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witajcie.
    Może ktoś mnie naprowadzi na jakiś trop.
    Wczoraj wyświetlił się błąd E15 i cyklicznie załączała się pompa. Po wyciagnięciu zmywarki z zabudowy i dojściu od tyłu, w środku było trochę wody ale nie jakos dramatycznie (po przechyleniu wyleciała ilość ledwo na dno szklanki. Jeden recznik papierowy starczył żeby wytrzec). Po przeczytaniu kilku tematów i zapoznaniu się z filmami na YT, Postanowiłem najpierw pójść drogą usunięcia wody, wysuszenia. Chociaż raczej już wiedziałem że jak jest wyciek to sam nie zniknie. Po tym pierwsze mycie poszło bez problemu.
    Natomiast dzisiaj drugie mycie na długim programie, zmywarka chyba doszła do końca programu ale znów wrócił błąd E15 i cykliczne uruchamianie pompki. Od razu wyłączyłem zmywarkę z prądu. Wody w środku zmywarki nie ma (tyle co tam trochę już tam głęboko w tych sitkach - ale tam to chyba normalne?)
    Ale to co widzę, to delikatnie mokro jest pod zmywarką. Wygląda tak jakby wyciek był gdzieś z przodu przy prawej nóżce (patrzac od frontu). Nóżka mokra od góry, więc albo po niej spłynęło albo gdzieś w tej okolicy. Nie wiem czy to ma znaczenie. Nie wyciągałem jej jeszcze z zabudowy żeby zobaczyć co jest w środku. Obmacałem od spodu drzwi, okolice tych połączeń ale wszędzie wydaje się sucho.
    Pytanie czy to może być uszczelka na dole drzwi? Czy rozbierać i szukać po uszczelkach w środku ?
    Z góry dziękuję za sugestie i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18637027
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3374
    polokokt napisał:
    czy to może być uszczelka na dole drzwi?

Nie. Prawdopodobnie cieknie z pod uszczelki misy (sposób naprawy na YT), ale chcąc to potwierdzić, należy zdemontować prawy bok maszyny i obserwować na długim programie, gdzie pojawi się wyciek.
  • REKLAMA
  • #3 18637045
    polokokt
    Poziom 4  
    Dzieki. Tak trochę przypuszczam.
    W przyszlym tygodniu urlop to się wezme za ten temat.
    Pytanie jeszcze uzupełniające. Do uszczelki misy widziałem taki zestaw naprawczy z uszczelkami silikonowymi, wciaganymi od góry (luzuje się cały mechanizm od góry i przy pomocy drucika przeciąga pod blachę. To jest polecany i trwały sposób czy lepiiej rozkręcić wszystko i wymieniac od dołu gdyby to się okazala ta uszczelka ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18637084
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6895
    Samej uszczelki nie wymienisz, bo jest integralną częścią tzw. miski myjącej.
    W kwestii zestawów naprawczych, różni serwisanci różnie się zaopatrują na ten temat. Ja zakładam i działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18637091
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3374
    polokokt napisał:
    czy lepiiej rozkręcić wszystko i wymieniac od dołu gdyby to się okazala ta uszczelka ?

Tej uszczelki nie da się wymienić, ponieważ jest zintegrowana z misą. Uszczelka z zestawu naprawczego, jest "dołożona" jako dodatkowa.
  • #6 18676027
    polokokt
    Poziom 4  
    Trochę czasu minęło, można podsumować temat.
    Bez większych obserwacji, zamówiłem zestaw naprawczy jak wspominano powyżej, czyli uszczelka misy. Kupiłem najtańszą wersję za około 50 PLN z przesyłką. Montaż od góry prosty. Po montażu zmywarka zmywa codziennie przynajmniej jeden komplet naczyń i na razie bez żadnych błędów (wtedy po jednym długim programie na 3h już był błąd). także zdecydowanie uszczelka rozwiązała problem.
    Dziękuję za pomoc.
REKLAMA