logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieregularne wybicia bezpiecznika B25 - pytanie o możliwe przyczyny

michalmachulik81 08 Lis 2023 11:47 726 15
REKLAMA
  • #1 20805139
    michalmachulik81
    Poziom 3  
    Witam. Od jakiegoś czasu zaczęło wybijać u mnie prąd. Jest to na tyle ciekawe że nie mam pojęcia co to. Bezpiecznik B25 wyskakuje co parę godzin a nawet kilkanaście. Wiem ze chodzi o piwnice. Nic nowego nie było podłączane a nawet jak odłączyłem wszystkie urządzenia podpięte do sieci na nic się zdało. Nieregularne wybicia bezpiecznika się powtarzają. Nie znam się za bardzo na prądzie. Ktoś może chociaż bardziej przybliżyć co to może być ???
  • REKLAMA
  • #2 20805142
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2806
    michalmachulik81 napisał:
    Nie znam się za bardzo na prądzie. Ktoś może chociaż bardziej przybliżyć co to może być ???

Więc dlaczego uważasz że jesteś odpowiednią osobą do diagnozy i naprawy. W tym przypadku to tylko elektryk na miejscu może pomóc.
  • #3 20805145
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Nie znam się za bardzo na prądzie. Ktoś może chociaż bardziej przybliżyć co to może być ???

Tak.
    Elektryk którego wynajmiesz.
  • REKLAMA
  • #5 20805225
    michalmachulik81
    Poziom 3  
    zwykły automat b25
  • #6 20805232
    qropatwa
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    zwykły automat b25

Taki wkręcany zamiast wkładki topikowej?
  • REKLAMA
  • #7 20805250
    michalmachulik81
    Poziom 3  
    To ten w środku Zbliżenie na trzy wyłączniki nadprądowe FAEL w panelu elektrycznym.
  • #8 20805251
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    To ten w środku Zbliżenie na trzy wyłączniki nadprądowe FAEL w panelu elektrycznym.

Możesz jeszcze powiedzieć kto to robił co jest na zdjęciu? Rozumiem że żadnych zastrzeżeń nie masz do tego co widać na zdjęciu?
    Przy okazji odpowiedź na pytanie które wcześniej zadałem czyli dlaczego uważasz że jesteś odpowiednią osobą do diagnozy i naprawy?
  • REKLAMA
  • #9 20805254
    michalmachulik81
    Poziom 3  
    To stara instalacja. Ja się tam wprowadziłem i już to było
  • #10 20805256
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    Jeżeli zwykły bezpiecznik to bardzo dziwne, nie wiem co mogłoby być przyczyną a autorzy postów #2 i #3 mogliby zastanowić się dlaczego wybija, zamiast strofować autora tematu.
    Pytanie do autora - czy od czasu gdy bezpieczniki wybijają, zaobserwowałeś zwiększone zużycie prądu? Czy gdy odłaczysz wszystkie odbiorniki to licznik nadal nalicza pobór prądu?

Ktoś_tam napisał:
    Przy okazji odpowiedź na pytanie które wcześniej zadałem czyli dlaczego uważasz że jesteś odpowiednią osobą do diagnozy i naprawy?
    Nie wyczytałem z postu autora, że sam chce naprawiać. Napisał skromnie ale wyraźnie:
  • #11 20805267
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Zdjęcie nadaje się do działu Zdjęcia najlepszych i najgorszych instalacji elektrycznych.
    Czytając opis przypomina to przypadek z przemijającym zwarciem spowodowanym zawilgoceniem ewentualnie zwęgleniem elementów instalacji. Wyłączenia następują co jakiś czas bo podczas zwarcia i powstałego w jego pobliżu łuku zawilgocony element wysycha na jakiś czas. Naprawa wymaga wiedzy i doświadczenia, którego tutaj nie da się ocenić u zakładającego temat.
  • #12 20805268
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    vodiczka napisał:
    Jeżeli zwykły bezpiecznik to bardzo dziwne, nie wiem co mogłoby być przyczyną a autorzy postów #2 i #3 mogliby zastanowić się dlaczego wybija, zamiast strofować autora tematu.

Już tobie odpowiadam dlaczego tak napisałem.
    Ponieważ do diagnozowania i naprawy potrzeba wiedzy której autorowi brakuje. Już 2x się spytałem go czemu uważa że jest odpowiednią osobą do tego typu zajęć. Nie odpowiedział niestety. Wydaje mi się że już wymienił sprawnego Faela na sprawnego Legranda.
    Jeśli chodzi o przyczynę to jest to zwiększony prąd ponad to co wytrzymuje bezpiecznik.
    Natomiast nie widząc instalacji już po samym tytule przypuszczałem że nie wystarczy zrobić tylko aby bezpiecznik nie wyłączał. Dlatego pytam czemu autor jest odpowiednią osobą do zajmowania się tym. Zdjęcie tylko potwierdziło że nie jest to zadanie dla amatora.
  • #13 20805278
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    Rozumiem że żadnych zastrzeżeń nie masz do tego co widać na zdjęciu?
    Dlaczego ma mieć, skoro słabo zna się na prądzie? Mnie nie podoba się kolorystyka przewodów (bardzo) oraz identyczny amperaż bezpieczników (mniej bo może jest to czymś uzasadnione) ;)

Dodano po 8 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    Już 2x się spytałem go czemu uważa że jest odpowiednią osobą do tego typu zajęć. Nie odpowiedział niestety.
    Równie dobrze mógłbyś go spytać czy przestał bić żonę? Jeżeli nie uważa się za odpowiednią osobę do tego typu zajęć to nie odpowie na pytanie "czemu uważa, że..."
    Ktoś_tam napisał:
    Wydaje mi się że już wymienił sprawnego Faela na sprawnego Legranda.
    możesz tak przypuszczać ale autor napisał
    To stara instalacja. Ja się tam wprowadziłem i już to było
  • #14 20805287
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    vodiczka napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Rozumiem że żadnych zastrzeżeń nie masz do tego co widać na zdjęciu?
    Dlaczego ma mieć, skoro słabo zna się na prądzie?

O właśnie. Można zadać kolejne pytanie. Dlaczego zabiera się za prąd nie mając pojęcia o nim?
    Jeden amator zrobił instalację "eleptryczną". Zrobił jak zrobił czyli źle, teraz drugi amator próbuje naprawić, ale jak najmniej naprawić aby tylko bezpiecznik nie rozłączał. Bo skoro działało ćwierć wieku to chyba jest dobrze? Tyle lat mają te faele. Więc po co ruszać jak się chata nie spaliła ani nikogo nie zabiło... jeszcze
    Nie uważasz że to zajęcie nie jest dla amatora? Nie uważasz że zdalnie nie da się wszystkich błędów wyłapać tej radosnej twórczości? Nie uważasz że to zajęcie dla elektryka?

Dodano po 2 [minuty]:

vodiczka napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Już 2x się spytałem go czemu uważa że jest odpowiednią osobą do tego typu zajęć. Nie odpowiedział niestety.
    Równie dobrze mógłbyś go spytać czy przestał bić zonę? Jeżeli nie uważa się za odpowiednią osobę do tego typu zajęć to nie odpowie na pytanie "czemu się uważasz..."

Skoro bierze się za to lub chce się brać to chyba uważa że się nadaje do tego. Jakby nie chciał się brać to by elektryka wezwał.
  • #15 20805300
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ktoś_tam napisał:
    O właśnie. Można zadać kolejne pytanie. Dlaczego zabiera się za prąd nie mając pojęcia o nim?
    Dlaczego uważasz, że zabiera się. Opisał co się dzieje i zapytał co może być tego powodem.
    Gdy napiszę "woda kapie mi z gniazdka elektrycznego, co może być przyczyną?" nie oznacza, że chcę rozkuwać ścianę i szukać pękniętej rury.

Dodano po 4 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    Jakby nie chciał się brać to by elektryka wezwał.
    Wezwanie elektryka nie wyklucza chęci poznania przyczyny zjawiska, jeżeli autor się odezwie to być może wyjaśni "co miał na myśli"
    Więcej nie będę komentował.
  • #16 20805313
    michalmachulik81
    Poziom 3  
    Elektryk wezwany. Dla mnie to za trudny temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieregularnym wybiciem bezpiecznika B25, który występuje co kilka godzin, mimo odłączenia wszystkich urządzeń. W dyskusji podkreślono, że przyczyną mogą być problemy z instalacją elektryczną, takie jak zawilgocenie lub zwarcie. Uczestnicy sugerują wezwanie elektryka, ponieważ diagnozowanie i naprawa wymaga specjalistycznej wiedzy. Pojawiły się pytania dotyczące rodzaju bezpiecznika oraz stanu instalacji, co wskazuje na potencjalne nieprawidłowości w wykonaniu. Użytkownik przyznał, że nie ma wystarczającej wiedzy, aby samodzielnie rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA