logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak dobrać szczelinowy czujnik prędkości do bieżni Kettler Marathon

pioleo 08 Lis 2023 12:31 1131 6
REKLAMA
  • #1 20805231
    pioleo
    Poziom 11  
    Cześć,
    jestem posiadaczem dość już wiekowej bieżni Kettler Marathon 7898-600, niestety wygląda na to że przestał działać szczelinowy czujnik prędkości. Objawy typowe jak opisane w innych postach na forum (zatrzymanie bieżni po 2 sekundach, a przez te 2 sekundy rozpędzanie na maksa).
    Niestety nigdzie nie znalazłem tej części do tego modelu bieżni, może ktoś wie gdzie można kupić taką część lub jak dobrać zamiennik
    Parametry czujnika które udało mi się zmierzyć:
    szerokość szczeliny 5 mm - gabaryty szer. 14 mm wys. ok 12,2 mm grubość 6mm, a grubość z uwzględnieniem podstawy (kształt L) 17mm,
    zasilanie które dochodzi na płytkę 5V (zmierzone 4,9V),
    gniazdo na 4 piny.
    Nie wiem niestety też czy jest to czujnik typu "dark-ON" czy "light-ON".
    Na czujniku oprócz wytłoczonego symbolu diody i cyferki "2" nie ma żadnych innych oznaczeń.
    Najchętniej wymieniłbym na całość tzn. czujnik z uchwytem (perforowana blaszka) i przewodem, ale w przypadku braku dostępności sądzę że poradziłbym sobie również z wymianą samego czujnika.
    Znalazłem w Internecie wiele "wizualnie podobnych" czujników (np.: SK-205NA-W TC-10329316, EE-SX1041, EE-SX1081, EE-SX3081) ale nie wiem czy to ma szansę zadziałać. Większość wg specyfikacji jest zasilana na 4V - czy to że na płytce jest 4,9V ma duże znaczenie przy tego typu czujnikach?
    No i generalnie nie wiem czy taki czujnik to musi być dedykowany stricte do danego modelu bieżni, czy zasadniczo każdy lub większość czujników jest w stanie sczytać sygnał (sygnały daje perforowana tarcza obracająca się wraz z silnikiem)
    Pozdrawiam i proszę o poradę Osoba trzymająca czujnik prędkości bieżni Kettler Marathon. Zbliżenie na czujnik prędkości bieżni Kettler Marathon 7898-600. Zbliżenie na rękę trzymającą kabel przy czujniku prędkości bieżni Kettler.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20805404
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Takie czujniki mają różne warianty od najprostszych LED i fototranzystor, do wersji z układem scalonym (ta sama zasada działania ale inaczej się łączy z urządzeniem). Jeśli nie ma oznaczenia typu, to trzeba by pomierzyć napięcia, a może przeanalizować budowę układów które się z nim łączą, czy jest tam rezystor ograniczający prąd LED? czy może doprowadzenie wprost z zasilania? czy na wyjściu jest rezystor podciągający i jaki?

Warto by sprawdzić czy napięcie na zaciskach fotodetektora zmienia się przy przysłanianiu, bo to że ktoś gdzieś w internecie napisał, że czujnik, to nie jest metoda na naprawianie.

To jest element optyczny, nie zabrudził się w szczelinach? Czyściłeś? czy LED IR świeci? (można zobaczyć kamerą jeśli nie ma filtra)
  • REKLAMA
  • #4 20806304
    pioleo
    Poziom 11  
    >>20805270
    Jestem w kontakcie ze sprzedawcami, chyba coś z tego będzie.

Dodano po 14 [minuty]:

>>20805404
    Napięcie na płytce bez podłączenia czujnika 4,9V, po podłączeniu czujnika 1,1V
    Między płytką a czujnikiem tylko przewód.
    Jeżeli coś jest (rezystor) to musiałoby „siedzieć” to w samym czujniku (przepraszam za moją amatorszczyznę :)

Gdy wszystko jest podłączone i przesunę tarczę perforowaną to „po drugiej stronie” czujnika ciągle 0V
    Brudu nie ma, z kamerą będę jeszcze musiał spróbować.
  • #5 20806313
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    pioleo napisał:
    Napięcie na płytce bez podłączenia czujnika 4,9V, po podłączeniu czujnika 1,1V
    Czyli wiemy że tam jest "goła" dioda IR w czujniku, a rezystor jest na płytce.

pioleo napisał:
    Gdy wszystko jest podłączone i przesunę tarczę perforowaną to „po drugiej stronie” czujnika ciągle 0V
    Brudu nie ma, z kamerą będę jeszcze musiał spróbować.
    Równe zero? Czy po odłączeniu czujnika pojawia sie tam napiecie?
  • REKLAMA
  • #6 20807602
    pioleo
    Poziom 11  
    A więc, zacząłem mierzyć i w konsekwencji problem udało się rozwiązać, ale po kolei.
    Próbowałem użyć telefonu jako kamery ale nic nie było widać. Jakiś stary aparat mam gdzieś w szpargałach ale wygrzebanie go do tego celu pozostawiłem na kolejny etap. Więc mierzyłem napięcie po "drugiej stronie" czujnika w różnych wariantach (obracając tarczą, zasłaniając i odsłaniając szczelinę czujnika) i ciągle było zero Volt (pomiar robiłem przy podłączonym czujniku i od "góry" wtyku), ale po odłączeniu wtyku z płytki ku memu zdziwieniu na płytce było 4,9V więc troszkę zbaraniałem.
    Rozebrałem wtyk i okazało się że jeden pin, ten na szarym przewodzie, był połamany (zdjęcie).
    Następnie wyklepałem kawałek miedzianego przewodu 1,5mm na płasko, wyciąłem nożyczkami cienki pasek, zagiąłem i zamontowałem (zdjęcie 2) i tu moje kolejne zdziwienie, wow bieżnia działa jak gdyby nigdy nic.

Dziękuję serdecznie za nieocenioną pomoc.

Co ciekawe wymiana czujnika też by przyniosła efekt i też byłbym zadowolony, ale zawsze to 200 PLN do przodu.
    Pozdrawiam
    Zbliżenie na uszkodzony wtyk z czterema przewodami, z których szary jest złamany. Zbliżenie na końcówki przewodów i połamany pin w złączce.
  • #7 20807610
    pioleo
    Poziom 11  

Dzięki informacjom od użytkowników mogłem diagnozować kolejne potencjalne przyczyny braku działania. Okazało się, że jeden z pinów w wtyku był wyłamany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający bieżnię Kettler Marathon 7898-600 zgłosił problem z nie działającym szczelinowym czujnikiem prędkości, który powodował zatrzymanie bieżni po 2 sekundach. Po wymianie informacji na forum, użytkownik dowiedział się, że czujniki mogą mieć różne warianty, a brak oznaczeń utrudnia identyfikację. Po pomiarach napięcia i analizie połączeń, okazało się, że uszkodzony był jeden z pinów w wtyku czujnika. Po naprawie wtyku bieżnia zaczęła działać poprawnie. Użytkownik podziękował za pomoc i wskazał, że wymiana czujnika również mogłaby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA