logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłączający bezpiecznik podczas spawania MIG - Spawarka Torros MIG 200

grochi3 11 Lis 2023 15:12 1005 5
REKLAMA
  • #1 20809792
    grochi3
    Poziom 2  
    Witam mam pytanie. Spawarka migomat Torros MIG 200 po 2 latach działania bez problemów teraz podczas spawania migiem rozłącza bezpiecznik podczas startu. na elektrodzie nie ma tego problemu. Gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20810063
    grochi3
    Poziom 2  
    Bezpiecznik nadprądowy B 10 sam robiłem instalację w garażu i nic większego nie mogłem wstawić bo na garażach mam B 16 tylko stare po pegeerowskie garaże, Do tej pory działało bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 20810134
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Na tym obwodzie jest jeszcze coś podłączone?
    Uszkodzony bezpiecznik lub migomat.
  • REKLAMA
  • #5 21130793
    netblue07
    Poziom 1  
    >>20809792U mnie w Torossie w tym samym modelu ten sam problem. Niezależnie od instalacji i zabezpieczenia w czterech różnych miejscach gdzie było spawane wyzwalało bezpieczniki. Metodą MMA jest ok i spawając drutem samoosłonowym jest ok natomiast problem pojawia się spawając drutem w osłonie argonowej. Przy drobnym spawaniu potrafi wyzwolić bezpieczniki kilkanaście razy i to bez znaczenia na jakim amperażu się pracuje. Spawarka była w serwisie ale pomimo tej wady stwierdzono że jest sprawna...Co więcej słabej jakości przewody sprawiają że końcówka prądowa jest systematycznie przepalana gdzie jej stan podczas pracy jest w należytej czystości. Zastanawiam się czy udało się Panu rozwiązać problem z wyzwalaniem bezpiecznika używając tego Torrosa?
  • #6 21137165
    grochi3
    Poziom 2  
    >>21130793 U mnie sprawę załatwiła wymiana bezpiecznika z B10 na C10 większego. Nie mogłem zastosować większego, bo w garażach mam za słabą instalację i po założeniu większego wywalałoby mi bezpiecznik główny, do którego mam kilkadziesiąt metrów. Teraz spawarka potrafi też wywalić bezpiecznik, ale przy ponad 120 amperach, jak chwilę dłużej pochodzi. Mam ją już chyba 3 lata i nie mam co narzekać, nic nie upala. Końcówki wymieniłem chyba dopiero 3 razy, a spawałem 4 rolki drutu. Może masz polaryzację odwrotnie albo masę słabą? I spawam mieszanką, bo samym argonem się tu nie spawa, chyba że w nierdzewce.
REKLAMA