logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102vt - TV nie włącza się, obniżone napięcie B+, grzejący się Q801p

marekos 29 Lis 2005 16:39 1523 8
REKLAMA
  • #1 2037679
    marekos
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mam taki problem telewizor nie chce się włączyć wymieniłem kondensatory po stronie wtórnej przetwornicy. Przetwornica przestała piszczeć, ale dalej nie chce się włączyć, napięcie B+ jest obniżone do 55V tranzystor Q801p grzeje się strasznie napięcia na Tda4601 są poprawne. Wygląda mi to tak jakby było zwarcie po stronie wtórnej przetwornicy. Dodatkowo podejrzewam powielacz i czy to on może powodować to zwarcie, a jak nie on to co??
  • REKLAMA
  • #2 2037698
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Tak to może być wina trafopowielacza , ale najpierw sprawdź BU508 i impulsy na bazie tego tranzystora ,ale możesz najpierw podłączyć żarówkę w układzie napięcia +B to będziesz wiedział gdzie jest zwarcie.może to wcale nie wysokie Ci obciąża .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2038392
    PK2006
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    W takim przypadku to należy wymienić elki nie tylko po wtórnej ale i po pierwotnej stronie zasilacza.
  • REKLAMA
  • #4 2067919
    marekos
    Poziom 16  
    Wymieniłem El po stronie pierwotej i wtórnej i nic. telewizor się normalnie włacza i wyłacza pilotem ale na kineskopie teraz pojawil się wyraźny biały poziomy pasek i co teraz?
  • #5 2068285
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Teraz trzeba zająć się naprawą ramki [odchylaniem pionowym]
    Pomierz napięcia ,sprawdź lutowania i profilaktycznie wymień C elektr. w aplikacji TDA1170N.
  • REKLAMA
  • #6 2069723
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    W tym wypadku sama wymiana elki 100uF to już zapóźno - najprawdopodobniej i sam układ pionu do wymiany - oczywiście z elką i zabezpieczeniem zasilania tego układu - koszt niewielki a pewność naprawy i mniej kłopotu z ewentualną reklamacją
    Pozdrawiam Soniak
  • #7 2069764
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam !
    TDA 1170N do wymiany sprawdź opór R302 , czasami lubi się uszkodzić potenciometr VR302.
    Pozdrawiam.
  • #8 2071741
    krzyga
    Poziom 10  
    Witam!
    Kolego marekos, czy udało się Panu uporać z tą usterką? Pytam bo mam takie same obiawy w swoim telewizorku dlatego śledzę ten wątek od początku. Zasilanie na na 1170N (2 nóżka 27.8V ) mam prawidłowe ale nic poza tym. Dodam że układ już podmieniałem i elki w jego otoczeniu również. U mnie dodatkowo nie ma nic w głośniku. Czy to jest jakoś powiązane z pionem? Końcówka TDA 2006 wydaje się dobra.
    Proszę o jakieś sugestie
  • #9 2108773
    marekos
    Poziom 16  
    To był trafopowielacz który podejrzewałem od początku.

Pozdrawiam wesołych świąt

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Curtis 2102vt nie włączał się, mimo wymiany kondensatorów po stronie wtórnej przetwornicy. Napięcie B+ było obniżone do 55V, a tranzystor Q801p nadmiernie się grzał. Podejrzewano zwarcie po stronie wtórnej przetwornicy oraz uszkodzenie trafopowielacza. Zalecano sprawdzenie tranzystora BU508 i impulsów na jego bazie oraz podłączenie żarówki w układzie napięcia +B w celu lokalizacji zwarcia. Wskazano również konieczność wymiany kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej zasilacza. Po wymianie kondensatorów telewizor włączał się, lecz na kineskopie pojawił się biały poziomy pasek, co sugerowało uszkodzenie układu odchylania pionowego. Rekomendowano pomiar napięć, sprawdzenie lutowań oraz wymianę kondensatorów w aplikacji układu TDA1170N, a także kontrolę oporu rezystora R302 i potencjometru VR302. W dalszej dyskusji potwierdzono, że przyczyną usterki był trafopowielacz. Dodatkowo poruszono kwestie związane z układem pionu i końcówką TDA2006, które mogły wpływać na objawy uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA