logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zawieszenie pracy lewego siłownika G-Bat 300 z zestawu FAAC Genius

ArturB 14 Lis 2023 10:52 813 9
REKLAMA
  • #1 20814430
    ArturB
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dzień dobry
    Posiadam zestaw FAAC Genius z siłownikami G-Bat 300. Mam problem z lewym siłownikiem bramy (prawy pracuje ok). Przy programowaniu wszystkie cykle idą prawidłowo. Jak przechodzę do pracy to:
    - otwiera się brama, zwalnia , zatrzymuje się,
    - zamyka się brama, zwalnia i tu pojawia się problem ponieważ brama "prawie" stoi w miejscu i nie dochodzi do odbojnika.
    Wysłałem na gwarancji do sprzedawcy i dostałem odpowiedź (od sprzedawcy bez żadnego protokołu serwisowego) ,że serwis FAAC stwierdził - siłownik sprawny....

pozdrowienia
    Artur
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20815156
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Zamień miejscami kable na centralce i zobacz co będzie.
  • REKLAMA
  • #4 20815203
    ArturB
    Poziom 12  
    Zamieniałem miejscami siłowniki (na stole) i ten tzw. lewy w pracy zwolnionej wysuwa się mniej (obojętnie jak i gdzie jest wpięty). W porównaniu z tym prawym wysuwa się znacznie wolniej. Niestety się rozchorowałem i nie mogę zrobić zdjęć czy filmików. Najgorsze że za miesiąc kończy się gwarancja...
  • #5 21112976
    ArturB
    Poziom 12  

Dzień dobry
    Odświeżam mój temat. Na filmie widać jak bardzo wolno zamyka się brama w trybie zwolnienia. Poproszę znawców o podpowiedź czy to wina siłownika?
  • REKLAMA
  • #6 21113185
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Oba skrzydła tak samo? Jeśli tak - masz wymiary montażowe wyciągnięte na maksa (znaczy dobrze), możesz co najwyżej pobawić się ustawianiem czasów i skrócić zwolnienia do maksimum.
  • #7 21113416
    ArturB
    Poziom 12  

Tak wygląda spowolnienie drugiego skrzydła. Porównując, to pierwsze skrzydło w trybie spowolnienia niemal stoi w miejscu....Jak wcześniej pisałem taka sytuacja miała miejsce również "na stole".... Wysłałem siłownik do sprzedawcy celem reklamacji ale dostałem informację, że autoryzowany serwis stwierdził, że wszystko jest ok. (bez żadnego protokołu). Stąd pytanie czy czepiać się siłownika.....
  • REKLAMA
  • #8 21114249
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3601
    Zamień podłączenie silowników do centrali miejscami - tzn prawy na lewy. Będziesz od razu mial odpowiedź, czy to wina centrali czy siłownika/jego montażu. Jeśli wolny dojazd po zamianie pozostanie na trefnym siłowniku - to wina jego lub jego podłączenia. Jeśli wolny dojazd przeniesie sie na drugi siłownik - cos z centralą.
  • #9 21114351
    ArturB
    Poziom 12  
    Zamieniałem miejscami, podłączałem odwrotnie, uruchamiałem bez bram i zawsze wychodziło na siłownik . Choć autoryzowany serwis stwierdził że wszystko jest ok .( mam wątpliwości czy tam w ogóle był). Teraz jeśli przyjąć że jest uszkodzony to jaki jest tego powód i czy da się to naprawić.
  • #10 21205617
    ArturB
    Poziom 12  
    Wymieniony kondensator roboczy 8uF i po problemie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lewym siłownikiem G-Bat 300 w zestawie FAAC Genius, który nie działa prawidłowo podczas zamykania bramy, zatrzymując się przed odbojnikiem. Po wymianie miejscami siłowników oraz podłączeniu ich w różnych konfiguracjach, problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie siłownika. Użytkownik otrzymał informację od serwisu FAAC, że siłownik jest sprawny, co budzi wątpliwości. W końcu, po wymianie kondensatora roboczego 8uF, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA