logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC Genius G-Bat 300 - siłownik nie dociska odpowiednio bramy, luzy na skrzydle

radini1 22 Lip 2022 15:28 2358 8
REKLAMA
  • #1 20112099
    radini1
    Poziom 2  
    Witam
    Jakiś czas temu zainstalowałem zestaw G-Bat 300. Po pewnym czasie zauważyłem, że na drugim skrzydle bramy często po jej domknięciu pozostają luzy. Pierwsze skrzydło dociska dobrze do ogranicznika na środku i pozostaje sztywne w tej pozycji. Drugie skrzydło również potrafi być dobrze dociśnięte jednak tylko jak silnik przestanie burczeć, a silnik pracować, siłownik cofa się jakby o jeden centymetr, co skutkuje sporymi luzami na skrzydle niebezpiecznymi przy wichurach. Próbowałem już programować bramę ze sto razy, przy różnych prędkościach i siłach dociskania, ale luzy pozostają. Czy siłownik może mieć już jakieś zużycie w środku? Dziwne jest to, że czasem, choć rzadko wciąż siłownikowi udaje się pozostać w pozycji dociśniętej.
    Siłownik mimo iż nie działa długo, kilka tygodni temu przeżył spory incydent. Skrzydło bramy ustawione na najwyższej sile docisnęło ją tak, że ta przeskoczyła nad ogranicznikiem pośrodku. Siłownik przyjął spore obciążenie. Czy to mogło skutkować powstaniem tych luzów?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20112251
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3585
    Incydent nie powinien zaważyć.
    Sprawdź, czy tłok siłownika przesuwa się w rurze, jesli ruszasz skrzydłem.
    Prawde mówiąc takie zachowanie jest dziwne. Jeśli siłownik jest niezbyt zużyty, konstrukcyjnie jest niemożliwe przesunięcie tłoka. Chyba że została oderwana nylonowa nagwintowana wkładka od rury tłoka. Ale zerwanie plastiku potrzebuje nie lada strzału w skrzydło
    Zrób test j/w, a na dodatek zsuń rurę osłonową i zaobserwuj czy w czasie tego zluzowania obraca się śruba pociągowa (bo bez osłony będzie widoczne wyjście śruby z przekładni oraz przetyczka łącząca oś napędową z zabierakiem śruby - może ona się zerwała...)
  • REKLAMA
  • #3 20113668
    radini1
    Poziom 2  
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Myślałem, że tłok się nie porusza, jednak gdy dokładniej się przyjrzałem okazuje się, że ma spore luzy przy poruszaniu skrzydłem bramy.
    Zdjąłem osłonę. Teflon, sama śruba a także zatyczka o której chyba piszesz (metalowy pin) łącząca wydają się w porządku. Mam wrażenie, że całość śruby chowa się i wysuwa z obudowy silnika, jakby tam coś było zużyte albo luźne. Dalej nie otwierałem silnika ze względu na brak czasu. Czy ciężko się do niego dobrać?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20114607
    kotbury
    Oś jest na 2 łożyskach. Wyjściowe trzyma ośkę na wyciąganie i odpowiada za jej luz osiowy.
    Rozebranie - wyjmujesz przetyczkę ze śruby - odpinasz teleskop razem ze śrubą i osłoną z siłownika, w otwór obudowy jest wciśnięta plastikowa płytka osłaniająca łożysko, musisz ją wyjąć - albo delikatnie podważając małyn ostrym śrubokrętem, albo (ja tak w jednym zrobiłem) nawierć ze 2 małe otworki, wkręć w dekielek długie wkręty i ciągną za nie wyjmiesz płytkę. pod spodem jest pierścień segera trzymający łożysko. Długimi szczypcami do segerów wyjmujesz go (jest głęboko i gwoździkami może się nie udać) i wyciągasz oś z łożyskami z obudowy (przy okazji możesz skontrolować stan zębatki). Najpierw jednak (o ile pamietam) trzeba odkręcić osłone stojana, zdjąć stojan i wyjąć wirnik.
    Ale na logikę nawet przy mocno zużytych łożyska ich stan nie powinien powodować "cofania" siłownika na zamkniętym skrzydle - po prostu oś jest dociśnięta do końcowego łożyska - nawet jeśli jest zużyte oś nie ma się gdzie odsuwać - wszystkie luzy są skasowane dociskiem tłoka do skrzydła. Dlatego pisałem o możliwym zerwaniu teflonu w rurce - który może się w niej kręcić i luzować siłownik.
  • REKLAMA
  • #6 21266210
    kotbury
    Siłownik kilku/nastolatek zjechany czy nówex?
    Kubek stojana ma pod spodem plastikową zaślepkę przez otwór której po jej wyjęciu widać oś wirnika?
  • #8 21267877
    kotbury
    Szkoda (Faac 414 ma) - przez otwór byłoby widać, czy wirnik wykonuje jakieś ruchy wstecz (czyli luzuje przekladnię no i samo skrzydło) w trakcie poruszania skrzydłem.
    Winny przeważnie jest brak znacznych oporów (paradoksalnie, zawsze im mniejszy opór tym lepeij a tu nie) na zespole śruba-zębatka-ślimak zębatki na osi wirnika a tym samym wirnik. Nie wiem czy winne są zbyt duże luzy na elementach przekladni czy to błąd konstrukcyjny przy liczeniu tarcia przekladni ślimakowej ślimak wirnika-zębatka śruby, fakt że w jakimś procencie silowników Faac 414 (i jak widać - G-Bat) a także przesuwnych 740/41 taka wada występuje.
    W 740 rozwiązaniem jest dołożenie (jesli go nie ma) specjalnego pierścienia hamujacego mimimalnie wirnik - ale w tym napędzie jest na niego dedykowane gniazdo. W 414/G-Bat 300 wypada poprawienie fabryki i dołożenie (np między lożysko a wirnik) podkladki falistej sprężynujacej hamującej wirnik albo wymyślenie innego patentu wyhamującego wirnik.
  • #9 21268374
    rutowiczbartosz

Poziom 5  
    Ocena: 1
    Dla mnie to jest dziwne że to się dzieje nie za każdym razem, nagram filmik jak zachowuje się ten siłownik
    Konto firmowe:
    USŁUGI ELEKTRYCZNE BARTOSZ RUTOWICZ
    Wincentynów, 36b, Sławno, 26-332

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował siłownik FAAC Genius G-Bat 300, jednak zauważył, że drugie skrzydło bramy nie dociska się prawidłowo, co prowadzi do luzów. Po zamknięciu bramy, siłownik cofa się o około centymetr, co jest niebezpieczne przy silnych wiatrach. Użytkownik próbował programować bramę, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie stanu tłoka siłownika oraz łożysk, a także możliwość zużycia elementów wewnętrznych. Wskazano na potencjalne problemy z luzami w przekładni oraz konstrukcyjne wady siłowników FAAC, które mogą powodować opisane objawy. Użytkownik planuje nagrać filmik ilustrujący działanie siłownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA