logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kompresor tłokowy-olejowy uruchomianie z przemiennika częstotliwości

Tyt78_09 26 Lis 2023 12:05 843 16
  • #1 20833698
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam,

czy kompresor tłokowy, olejowy uruchamiany z przemiennika częstotliwości z rampą narastającą 4 lub 5 sekund będzie zużywał się szybciej? Chodzi mi o tłoki, tuleje, pierścienie. W nich jest chyba smarowanie rozbryzgowe więc chyba narastanie prędkości od 0 do max obrotów w czasie 4 lub 5 sekund będzie miało wpływ negatywny. Jak uważacie? Może ktoś ma taką instalację i śmiga bez problemów wiele lat?

Pozdrawiam
    tyt
  • #2 20833806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20833852
    Tyt78_09
    Poziom 4  

Po prostu mam falownik i chciałbym go zdegradować do softstartu. Ale w Twoim przypadku softstart, gdy uruchamia się silnik, również szybko wskakuje na nominalne obroty. Widziałem start z softstartu i prawie nie widać, że obroty są niższe na początku. Natomiast na falowniku, gdy ustawisz rampę na 4s, widać ten wolniejszy początek.

Pozdr.
    tyt
  • #4 20833874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20833903
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    Widzę, że czas narastania masz 4,5s i faktycznie widać jak on buja silnik powoli przy starcie?
    pozdro.
  • #6 20833954
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Ważny jest jeszcze parametr częstotliwość rozruchów. Wg mnie jak z instalacją elektryczna nie ma problemów, jest "zapas mocy" na przyłączu a kompresor jest sprawny to niepotrzebny softstart. Taniej jest naprawić kompresor niż instalować softstarty/falowniki.
  • #7 20833978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20834031
    Tyt78_09
    Poziom 4  

Skoro tak jest, to uważam, że mogę zastosować falownik jako rozrusznik do kompresora.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #9 20834140
    karwo
    Poziom 31  
    Tylko pamiętaj że softstarty i falowniki nie lubią drgań - weź to pod uwagę podczas montażu.
  • #10 20834212
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    . Jak masz zorganizowany pomiar obrotów?
    Chyba Jak skrzynka z falownikiem będzie przez podkładki gumowe przykręcona, to będzie ok?
    Pozdro+dzięki
  • #11 20834226
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20834306
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    Ok, rozumiem.
    Pozdrawiam, dzięki!
  • #13 20834656
    karwo
    Poziom 31  
    Tyt78_09 napisał:
    Chyba Jak skrzynka z falownikiem będzie przez podkładki gumowe przykręcona, to będzie ok?

To się zastanów ile drgań wytłumią te podkładki?
    A jaki problem na dłuższych przewodach podłączyć i zamocowac na ścianie?
  • Pomocny post
    #14 20834801
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Ja używam w swoim kompresorze falownika z rampą ustawioną na 3s, zarówno przy starcie jak i zatrzymaniu.
    Nie zauważyłem negatywnych skutków.
    Falownik pojawił się bo składałem kompresor z tego co miałem pod ręką i zasilanie 3f było problemem.
    Tym samym silnik trójfazowy zasilam dzięki falownikowi z jednej fazy, a przy okazji mam wszystkie zabezpieczenia.

Tyle że pojemność układu między pompą, a zaworem zwrotnym daje pompie czas na wejście na obroty, a ciśnienie z tego układu jest spuszczane przy każdym zatrzymaniu.
  • #15 20835047
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    A skrzynkę z falownikiem masz w konstrukcji kompresora, czy na ścianie? Jak zorganizowałeś sterowanie zaworem rozprężnym, na czasówce, czy wykorzystałeś przekaźniki falownika?

Pozdrawiam
    tyt
  • #16 20837971
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Elektronika kompresora wisi w szafeczce na ścianie, do samego kompresora idą przewody i rurka do czujnika ciśnienia.
    Takie było założenie od początku, że sterowanie będzie osobno.
    Teraz to czasówka na siemens Logo, ale bardziej wyrafinowane oprogramowanie chcę napisać, bo projekt ma znacznie więcej bajerów.

Samo spuszczanie powietrza z kompresora można by zrobić na zaworze normalnie otwartym, którym by sterował falownik. Prosto i łatwo, wymaga tylko dodatkowego zasilacza dla elektrozaworu.

Pewnie sam bym zrobił to z zaworem NO, ale jako że mój potworek ewoluował z czasem, to zakładałem że ten zawór będzie jak w fabrycznych rozwiązaniach otwierał się co ileś tam czasu, a finalnie uznałem że będzie się otwierał co cykl.
  • #17 20850146
    Tyt78_09
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię uruchamiania kompresora tłokowego olejowego z przemiennika częstotliwości, zwracając uwagę na wpływ rampy narastającej na zużycie komponentów, takich jak tłoki, tuleje i pierścienie. Uczestnicy wymienili doświadczenia związane z używaniem falowników oraz softstartów, podkreślając, że czas narastania obrotów oraz parametry instalacji elektrycznej mają kluczowe znaczenie dla efektywności rozruchu. Wskazano, że odpowiednie smarowanie i sprawne zawory zwrotne mogą zminimalizować negatywne skutki. Użytkownicy podzielili się informacjami o swoich instalacjach, w tym o zastosowaniu falowników do zasilania silników trójfazowych z jednofazowego zasilania oraz o systemach zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA