logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu BlendyGo 2 po błędnym podłączeniu ogniw - szukam schematu

lukaszrybnik88 26 Lis 2023 22:28 4770 16
REKLAMA
  • #1 20834791
    lukaszrybnik88
    Poziom 1  

Witam. Znajomy popełnił błąd podczas wymiany ogniwa w BlendyGo 2 i pomylił polaryzację, co spowodowało uszkodzenie wtyczki. Niestety, element wyleciał w powietrze. Czy ktoś jest w stanie określić, jaki to element lub wie, skąd można zdobyć schemat? Dodaję zdjęcia układu:

Zbliżenie na uszkodzoną płytkę elektroniczną BlendyGo 2 z kablami i ogniwami.
    Uszkodzona płytka drukowana z wymienionymi ogniwami i podłączonymi przewodami.
    Zdjęcie uszkodzonego układu elektronicznego z powodu pomyłki polaryzacji podczas wymiany ogniwa.
  • REKLAMA
  • #2 20836633
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1463
    Zdjęcia są niewyraźne. Prawdopodobnie pytasz o Q2 obok dławika. Jeśli nie znajdziesz jego obudowy, to będzie trudniej. Odczytaj oznaczenia układu scalonego i poszukaj jego typowej aplikacji. Jeśli będziesz miał szczęście, to będzie tam oznaczenie tranzystora.
  • REKLAMA
  • #3 20936849
    ekler0z
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Ja mam problem taki, że bardzo często po próbie włączenie lekko drgnie silnik i migają diody na przemian Zbliżenie na płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi.
  • #4 21074115
    siwy_87_87
    Poziom 11  
    ekler0z napisał:
    Ja mam problem taki, że bardzo często po próbie włączenie lekko drgnie silnik i migają diody na przemian

Po wymianie ogniw mam tak samo i nie mam pojęcia czym może to być spowodowane. Ktoś ma jakieś pomysły? Dodam jeszcze że przed wymianą ogniw blender działał ale bardzo krótko.
  • #5 21204127
    pavweloo
    Poziom 1  
    Witam, wie ktoś może, co to za element opisany na płytce jako D6?
  • #6 21424089
    Jakuza82
    Poziom 1  
    >>20936849 czy rozwiazałeś problem?
  • #7 21443569
    damspi
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    ekler0z napisał:
    Ja mam problem taki, że bardzo często po próbie włączenie lekko drgnie silnik i migają diody na przemian

Witam. Rozwiązał ktoś problem? Po wymianie ogniw dokładnie taki sam objaw.
  • #8 21443882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21443941
    damspi
    Poziom 10  
    marpis6511 napisał:
    Amatorskie podejście do wymiany ogniw trwale blokuje sterownik i urządzenie staje się "cegłą".

Ale co to znaczy amatorskie? Nic nie było lutowane, żeby coś się mogło przegrzać, wszystko było zgrzewane. W innych urządzeniach wymieniane były ogniwa w identyczny sposób i nie było żadnego problemu. Ewentualnie w jaki sposób powinno się to zrobić aby nie uszkodzić sprzętu?
  • REKLAMA
  • #10 21444245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21444267
    damspi
    Poziom 10  
    Tak jak mówię, według mnie ok, tak jak przy innych tego typu wymianach ogniw. Nic się nie zwarło, nie przegrzało, stare ogniwa wypięte i nowe zgrzane zgrzewarką, nic nie było lutowane, więc nie bardzo wiem, co ewentualnie można by było zrobić inaczej. Prosiłbym o jakieś rady.
  • #12 21444489
    mipix
    Poziom 38  
    Gdy pozbawiasz sterownik zasilania, to wywołujesz stan awarii ogniw. Sterownik blokuje się. Musiał byś wymienić ogniwa sztuka po sztuce, pod napięciem.
  • #13 21444502
    damspi
    Poziom 10  
    A jest opcja w jakiś sposób go teraz odblokować?
  • #14 21444511
    mipix
    Poziom 38  
    Poszukaj karty katalogowej sterownika, programatora i aplikacji do programowania. Wtedy jest jakaś szansa.
  • #15 21444521
    damspi
    Poziom 10  
    Jasne, dzięki za pomoc. Coś będę szukał, chociaż szczerze powiem, w takich grubszych przypadkach mogę mieć problem. To miała być prosta i przyjemna wymiana ogniw 😂 szczerze zaskoczony jestem, sprzęty po 1000 zł bez problemu idą na taką wymianę, a tu taki mały blender i komplikacje.

Edit. Ewentualnie jakieś wskazówki w jaki sposób to resetować?
  • #16 21567373
    dawca99
    Poziom 9  
    Miałem identyczny problem z tym blenderem – ogniwa w pełni naładowane, a przy próbie włączenia silnik tylko drgał i migały diody. Okazało się, że połączenia między ogniwami a elektroniką miały zbyt dużą rezystancję, m.in. ze względu na korozję na ogniwach. W moim przypadku pomogło przylutowanie do ogniw nowych, odrobinę grubszych przewodów. Zdaję sobie sprawę, że ogniwa powinno się zgrzewać, ale powierzchnia czołowa ogniwa była tak skorodowana, że jedynie lutowanie po uprzednim dokładnym wyczyszczeniu papierem ściernym pozwoliło na wykonanie trwałego połączenia. Po tej naprawie blender działa bez problemu już prawie rok.
    Zalecam zatem sprawdzenie wszystkich połączeń ogniw z elektroniką.
    Pozdrawiam
  • #17 21567433
    damspi
    Poziom 10  
    >>21567373

Jasne, sprawdzę to, chociaż wydawało się być w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia elementu w blenderze BlendyGo 2 po błędnym podłączeniu ogniw, co spowodowało uszkodzenie wtyczki i wypadnięcie elementu z układu. Użytkownicy sugerowali identyfikację elementu (prawdopodobnie tranzystora Q2) poprzez odczytanie oznaczeń na obudowie oraz poszukiwanie schematu aplikacji układu scalonego. Wymiana ogniw bez zachowania odpowiedniej procedury, zwłaszcza odłączanie zasilania sterownika, może prowadzić do trwałego zablokowania sterownika i unieruchomienia urządzenia. Zalecane jest wymienianie ogniw pojedynczo pod napięciem, aby uniknąć stanu awarii. Wskazano również na możliwość poszukiwania karty katalogowej sterownika i narzędzi programistycznych do odblokowania urządzenia. Jeden z użytkowników opisał rozwiązanie problemu polegające na poprawieniu połączeń między ogniwami a elektroniką poprzez lutowanie grubszymi przewodami po usunięciu korozji na ogniwach, co przywróciło prawidłową pracę blendera. Podkreślono konieczność dokładnej kontroli połączeń i zachowania ostrożności przy wymianie ogniw w BlendyGo 2.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA