logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator w piecu gazowym Immergas victrix 26 2 I pracuje non-stop: normalne czy usterka?

nocek21 27 Lis 2023 12:44 1641 1
REKLAMA
  • #1 20835418
    nocek21
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, temat odnalazłem wcześniej na forum, niestety bez odpowiedzi od kolokolwiek, dlatego chciałbym zapytać kogoś kto ma lub miał podobny problem. Kupiłem dom ze starym (2013 rok prod.) piecem gazowym Immergas victrix 26 2l. Piec już po przeglądzie chodzi bez zarzutów, lecz wentylator wyciągający spaliny pracuje cały czas, jedynie po przełączeniu na tryb grzania wody na chwilę po podgrzaniu kończy swoją pracę i automatycznie po chwili załącza się, pomimo braku grzania C.O. moje pytanie czy to jest ok? W nocy niestety jest to uciążliwe. Proszę o podpowiedź czy może być to jakieś złe ustawienie pieca, czy raczej jego poprawna praca.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20835796
    mariusz055
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Po zakończonym procesie spalania jest przez jakiś czas włączony jeszcze wentylator żeby przedmuchać z resztek gazu komorę spalania.
    Ciągła praca wentylatora poza usterką elektroniki może sugerować uszkodzenie czujnika spalin. Proponowałbym ściągnięcie instrukcji obsługi z tego pieca tam wszystko jest pokazane. Piec też może działać przez jakiś czas bez włączania palnika jeżeli temperatura wody w obiegu jest wystarczająca. Dużo ustawień jest opisane w ustawieniach serwisowych kotła dostępnych w instrukcji obsługi.
REKLAMA