logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odmładzanie panelu akrylowego - jak przywrócić biel po 10 latach użytkowania?

sanfran 27 Lis 2023 13:21 600 15
REKLAMA
  • #1 20835474
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2979
    Dzień dobry koleżankom i kolegom!
    Mam w domku wannę akrylową wraz z osłaniającym ją panelem.
    Coś w ten deseń (zdjęcie poglądowe, bo u mnie w łazience jest rozsypka remontowa).
    Biała wanna akrylowa z osłaniającym panelem w łazience z białymi kafelkami.
    Od instalacji minęło już ok 10 lat i jak wanna jest biała to panel już swoją biel nieco stracił, co poniekąd drażni panią domu.
    Czy jest jakaś metoda na odzysk owej bieli inna niż malowanie lub wymiana?
  • REKLAMA
  • #2 20835490
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    A co może być innego oprócz malowania, lub wymiany, chyba że dokładne umycie...
  • REKLAMA
  • #3 20835528
    sanfran
    To ja zadaję pytania. ;-)
    Sylwetka osoby przy biurku z lampą w tle.

Ale odpowiem: Na przykład czyszczenie środkami chemicznymi. Jakie jak: spirytus, terpentyna, rozpuszczalnik, środek do czyszczenia elementów lakierowanych w samochodzie.
    I dlatego założyłem ten temat aby uzyskać opinię znawcy czy to coś pomoże, czy wręcz przeciwnie - doprowadzi do uszkodzenia powierzchni.
  • #4 20835570
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jest jeszcze mycie myjką ciśnieniową, ale chyba też można pozbyć się wierzchniej warstwy...
  • REKLAMA
  • #5 20835582
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2582
    Raczej matowanie papierem ściernym na mokro i pistolet do malowania- dokładnie jak w przypadku auta. Nawet lakier samochodowy 2K plus klar na wierzch nie byłby głupim pomysłem.
    V.
  • REKLAMA
  • #7 20835685
    vorlog
    Poziom 40  
    Od biedy, jak masz gdzie, mógłbyś sam psiknąć lakierem 2K w spraju (można zamówić dowolny, z utwardzaczem aktywowanym dodatkowym zaworkiem w dnie puszki), jednak pasuje mieć gdzie, żeby deszcz/kurz nie siadł na mokrym, w dodatku akryl też śmierdzi.
    Albo odpowiednio wpłynąć na małżonkę, by się [...] tzn. przyzwyczaiła do obecnej kolorystyki :P
    V.
  • #8 20835742
    sanfran
    Heh, lakierem w spraju to ja jedynie UAZa malowałem i wyszło dokładnie tak, jak by go ktoś malował sprajem gdzieś w polu przed bitwą.

Wyjdzie mi jedynie coś dobierać. Tylko, że wanna ma nietypowy kształt.
  • #9 20835751
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No cóż masz do wyboru zostawić tak, jak jest, pomalować, z czyjąś pomocą, lub zmienić wannę, wraz z obudową. To ostatnie wyjdzie najtaniej !?
  • #10 20835758
    sanfran
    Ja jeszcze się zastanawiam nad panelem. One fabrycznie nie były malowane; to co wyblakło to pod wpływem światła. Łazienkę mam z oknem i często tam słoneczko zagląda. Chyba, że panel nie był z akrylu tylko z jakiegoś oszukanego plastiku.
    Jak będę miał chwilę to popróbuję pasty do renowacji lakierów samochodowych.
  • Pomocny post
    #11 20835905
    vorlog
    Poziom 40  
    Ten panel przypadkiem nie jest z włókna szklanego i żywicy epoksydowej? Ja mam taki przy wannie narożnej Piramid, coś jak
    Biała narożna wanna z uchwytami i chromowanym kranem, obok przezroczyste krzesło.
    Masz jeszcze jedną, dość prostą opcję- oklejenie folią samochodową, kwestia zakupu odpowiedniej formatki
    Oferta sprzedaży białej folii samochodowej z połyskiem o szerokości 152 cm na stronie Allegro.
    Taniej niż malowanie, prościej- odtłuścić powierzchnię, suszarka do włosów w łapę i naprzód :)
    V.
  • Pomocny post
    #13 20837286
    seebbek
    Poziom 12  
    Ocena: 76

Jak z PCV, to może COSMOFEN 10? Na oknach działa cuda...
  • #15 20850574
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 745
    Cosmofen lekko i tak matowi powierzchnię.Ludzie sugerowali perhydrol do zżółkłych obudów drukarek czy starych monitorów.Ja się zastanawiawiałem nad zwykłym domestosem, wszak to dość silny utleniacz....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów na przywrócenie bieli panelu akrylowego wanny po 10 latach użytkowania. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak dokładne czyszczenie chemiczne (spirytus, terpentyna, rozpuszczalnik), mycie myjką ciśnieniową, matowanie papierem ściernym oraz malowanie lakierem 2K. Wskazano również na możliwość oklejenia folią samochodową jako tańszą alternatywę. Pojawiły się pytania o materiał panelu, który może być z włókna szklanego lub akrylu. Użytkownicy rozważają także użycie COSMOFEN 10 oraz perhydrolu jako potencjalnych środków do renowacji. Ostatecznie, niektórzy decydują się na wymianę panelu na nowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA