logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam stabilnego zasilacza do arduino dla projektu z termoparą i modułem SSR

rzeź-i-mieszko 30 Lis 2023 23:16 243 5
  • #1 20840894
    rzeź-i-mieszko
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Do pewnego projektu potrzebuję zasilacza, którego będę mógł zamknąć w obudowie razem z płytką arduino, więc lepiej bez obudowy. I chodzi mi o to, żeby było on bardzo stabilny... używam w tym projekcie termopary i modułu do niej. termopara generuje napięcie, ale jest ono mikroskopijne i dlatego cały układ jest bardzo wrażliwy na zmiany napięcia zasilania. do tego stopnia, że mierzona temperatura zmienia znacząco się gdy włączam piecyk z tego samego kontaktu.
    potrzebuję czegoś co wyeliminuje mi takie wpływy zewnętrzne. albo nawet wewnętrzne... tzn. gdy na przykład puszczę sygnał na jakiś stycznik SSR. Bo takie coś też wpływa na odczyty. Czy da się tego w ogóle uniknąć. Czy to będzie odpowiedniej mocy zasilacz, czy do tego jakiś stabilizator, może i przetwornica... coś co będzie miało zapas mocy i będzie trzymało napięcie.
  • #2 20840964
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49

Może lepiej większa bateria, którą będziesz ładował zasilaczem?
    Do tego stabilizator obniżający napięcie baterii do pożądanego, a zasilacz będzie tylko ładował baterię, gdy jej napięcie spadnie poniżej ..., czyli będzie odseparowany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20840993
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Nie zauważyłem pływania wyników pomiarów z termopary od zmian napięcia - używam modułu z MAX6675 + wemos D1 mini.
    Moduł zasilany jest napięciem 3,3V z stabilizatora wbudowanego w wemosa.Wemosa zasilam czym popadnie (przez USB z komputera, ładowarką USB itp)
    MAX6675 ma własne napięcie odniesienia i pomiar temperatury dla kompensacji temperatury zimnych końców.
    Temperatura zaczyna płynąć gdy się w module podgrzeje sam układ scalony lub samo złącze termopary.

A może coś u Ciebie tworzy pętlę masy (np. termopara nieizolowana dotyka do metalowego elementu który ma połączenie z masą) ?
  • #4 20841912
    smiga
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    tos18 napisał:
    A może coś u Ciebie tworzy pętlę masy (np. termopara nieizolowana dotyka do metalowego elementu który ma połączenie z masą) ?

Dobry kierunek.
    Wrzucam rysunek, który pokazuje sposoby/zasady łączenia różnych sensorów z wejściami kart (zwykle wzmacniacz różnicowy na wejściu). Diagram pokazujący różne konfiguracje podłączania sensorów do kart z wzmacniaczem różnicowym na wejściu.
    Konfiguracja Grounded Signal Source + Single-Ended - Ground Referenced (RSE) to proszenie się o problemy (wspomniana pętla masowa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20843201
    rzeź-i-mieszko
    Poziom 8  

Termopara jest izolowana razem z kablem. Wpinam ją tylko w zaciski modułu. W żadnym miejscu nie ma styczności z masą.
    Potestuję potem jeszcze, w jakim stopniu co wpływa, i dam znać.
    Jeśli zasilacz nie powinien mieć znaczenia i ja coś robię nie tak, to ok. Pokombinuję, żeby to wyeliminować. A dajcie, jeśli możecie, linka do zasilacza, jaki założylibyście do środka, do pudełka z resztą, żeby był pewny i ładnie, równo zasilał UNO z ekranem 2x16, przekaźnikiem SSR, joystikiem do sterowania i modułem do obsługi termopary max31855.
  • #6 20844227
    rzeź-i-mieszko
    Poziom 8  
    kupiłem jeszcze moduł max3186 do termopary S, którą mam od chińczyków z allegro. Termopara generuje 4 mniejsze napięcie więc może cały układ będzie jeszcze bardziej wrażliwy na skokinapięcia. Będę testował we wtorek.
REKLAMA