logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Duże zużycie energii przez panele na podczerwień - 1300 kWh/mc, moc grzewcza 4,98kW

katarzynakujawa90 02 Gru 2023 13:49 26118 67
Najlepsze odpowiedzi

Czy zużycie około 1300 kWh miesięcznie przy ogrzewaniu panelami na podczerwień w mieszkaniu 70 m² w kamienicy jest normalne i co sprawdzić, gdy termostaty pokazują pracę prawie całą dobę?

Tak, przy 70 m² mieszkania w kamienicy z wysokością 3 m i utrzymywaniu 20°C zużycie rzędu 1300 kWh/miesiąc nie wygląda na niemożliwe, a samo ogrzewanie mogłoby według podanego szacunku potrzebować ok. 630–770 kWh/miesiąc [#20844884] Gdyby panele 4,98 kW pracowały bez przerwy, zużyłyby ok. 3586 kWh/miesiąc, więc 1300 kWh oznacza średnią pracę dużo poniżej pełnej mocy [#20844884] Reklamowe koszty 3–4 zł/m² dotyczą idealnie ocieplonych domów z 3-szybowymi oknami i małym, środkowym mieszkaniem, więc nie są porównywalne z takim lokalem w kamienicy [#20842938] Najpierw zmierz rzeczywistą temperaturę w kilku pomieszczeniach i na różnych wysokościach, bo ścienne termostaty mierzą przy ścianie i mogą przekłamywać; w razie potrzeby obniż nastawę o 1–2°C albo przenieś czujniki/termostaty [#20842910][#20843856] Jeśli chcesz rozdzielić zużycie na ogrzewanie i pozostałe urządzenia, załóż podlicznik na obwody grzewcze [#20844884]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20842868
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,
    Mam problem z ogrzewaniem na podczerwień (panele grzewcze są umiejscowione na suficie).
    Kamienica, mieszkanie prawie 70 m. Ocieplone od podwórza, od frontu bez ocieplenia.
    Mam panele na łączną moc grzewcza - 4,98kW, zabezpieczenie 3fazowe.
    Rachunek, który dostałam wczoraj wskazuje zużycie 1300 kWh/mc.
    Korzystam z takich sprzętów jak:
    Płyta indukcyjna, lodówka, czajnik elektryczny
    Zmywarka, suszarka do ubrań, pralka,
    Nie mam tv, jedynie laptop

Termostaty pokazują, że te panele pracują praktycznie całą dobę. Serwis twierdzi, że mimo to, zużycie jest ok, bo według ich teorii sprzęty zużywają ok 500 kWh, natomiast panele 800 kWh na miesiąc.
    Według ich teorii są walnięte termostaty, że pokazują czas pracy nieadekwatny to rzeczywistego czasu pracy.

Nie ukrywam, ze mnie to martwi, bo rachunek za prąd na kwotę 1600 mc to dość dużo. Nie wiem, czy serwis ma gdzieś fakt, że jest cos nie tak z termostatami i powinni mi je wymienić, ale lekceważą moje zgłoszenia, czy faktycznie standardem jest takie zużycie przy tym typie ogrzewania?

Nie wspomnę o tym, jak podczas dokonywania zakupu otrzymywałam piękne informacje o „niewielkim zużyciu”:)

Z góry dziękuję za pomoc!
  • #2 20842890
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Podaj jakie temperatury masz średnio w mieszkaniu .Czy panele są w każdym pokoju ( ile pokoi ) , na okres nocy są wyłączane ?
  • #3 20842895
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Mam ustawione wszędzie na żądane 20 stopni, nie wyłączam ich na noc (nie kazali mi tego robić, bo twierdzą, że zużycie będzie większe jak będzie trzeba pokoje rano nagrzać). Mam 3 pokoje, korytarz, łazienkę i salon z kuchnią - wszędzie są osobne termostaty (łącznie 6 sztuk). Pokoje staram się zamykać.

Dodano po 2 [minuty]:

Wyświetlacz termostatu z ustawioną temperaturą 20,0°C na tle szarej ściany. Termostat ścienny pokazujący temperaturę 19,9 stopni Celsjusza. Cyfrowy termostat na ścianie z wyświetlaną temperaturą 19,7°C i godziną 13:59. Termostat Euroster 2026 z wyświetlaczem pokazującym temperaturę 19,9°C i godzinę 14:00. >>20842890

Tak to wygląda mniej więcej
  • #4 20842910
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1002
    katarzynakujawa90, termostaty termostatami ale sprawdź termometrami jaka jest faktyczna temperatura w pomieszczeniach.
    Podaj typ termostatów i miejsca w jakich są zainstalowane. Kamienica to też pewnie wysokość pomieszczeń będzie około 3 m. Mam kontakt z osobą która też zdecydowała się na takie ogrzewania i też ma problem.
    W między czasie podałeś rodzaj termostatów. Są one zamontowane na ścianie i mierzą temperaturę w pobliżu ściany.
    Mam Eurostery ale w wersji radiowej i jakoś zdają egzamin.
  • #5 20842912
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Dziękuję. Właśnie myślałam, żeby kupić osobny termometr i zmierzyć temperaturę w pomieszczeniach.
    Nazwa termostatów to EUROSTER. Mam wysokość 3 metry bo obniżałam sufity podczas remontu.

Jestem podłamana, bo wszędzie - w korespondencji e-mail, prospektach reklamowych itd. były wskazania rzędu 3-4 zł za ogrzewanie m2, więc nawet uwzględniając obecne podwyżki nie powinnam dostać takiego rachunku w mojej ocenie.
  • #6 20842938
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    katarzynakujawa90 napisał:
    prospektach reklamowych itd. były wskazania rzędu 3-4 zł za ogrzewanie m2

Takie koszty są w idealnie ocieplonych domach+ okna 3-szybowe+środkowe małe mieszkania +typowa wysokość pomieszczeń.
    Nazwa termostatów to EUROSTER
    Rodzaj termostatów nie ma istotnego znaczenia.
  • #7 20842944
    Ryszard49
    Poziom 39  
    brofran, takie krótkie pytanie, czy Masz ogrzewanie elektryczne w domu?.
  • #8 20842947
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    >>20842938
    To wprowadzono mnie w błąd :(
    A czy to zużycie 1300 kWh jest „standardowe” jeśli chodzi o tego typu ogrzewanie?
  • #9 20842958
    Ryszard49
    Poziom 39  
    katarzynakujawa90, jeżeli Masz promienniki, to że tak powiem zostałaś "wmanewrowana" w ten rodzaj ogrzewania. Piszę to nie z własnego doświadczenia ale innych użytkowników. Co do kosztów to zależy to od wielu czynników. Ogrzewanie elektryczne jest stosunkowo drogie. Po kilku latach eksperymentów z ogrzewaniem elektrycznym wybrałem opcje grzejników olejowych, sterowanych regulatorami radiowymi. Uzyskałem optymalną temperaturę w pomieszczeniach a o to chyba chodzi.
  • #10 20842985
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 930
    Droga Katarzyno, Kasiu :D
    Naprodukowałaś podobno wiele, a co najmniej dwa takie tematy.
    Co na tym forum jest zdecydowanie zabronione, nie dopuszczalne.
    Przez co moja i nie tylko moja wypowiedź wylądowała w koszu.
    Z tego też względu nie mam zamiaru się drugi raz "produkować"
    To też w temacie dopuszczonym na forum umieszczam PrtSc z mojego wpisu który to nie z mojej winy wylądował w koszu.
    Zrzut ekranu z forum internetowego na temat zużycia prądu przez panele.
  • #11 20842995
    Ryszard49
    Poziom 39  
    klm787, miałeś kiedyś okazje zobaczyć jak te promienniki działają?.
  • #12 20843000
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    >>20842985

Nie wiem właśnie czemu temat mi się zdublował, widziałam właśnie Twoją odpowiedź i bardzo za nią dziękuję. Choć nie napawa mnie ona optymizmem 🤭
  • #13 20843024
    klm787
    Poziom 37  
    Ryszard49 napisał:
    klm787, miałeś kiedyś okazje zobaczyć jak te promienniki działają?.

Nie.
    Ale chętnie się dowiem.
    A co za tym idzie skoryguję moje wypowiedzi, wpisy.

No, ale jak może działać taki promiennik?
    Przecież to najzwyczajniej (prawdopodobnie) zwykły grzejnik.
    Tak, czy nie?
  • #14 20843047
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1370
    Jak czytam te wszystkie teksty reklamowe o nowoczesnych technologiach, o Teslach wśród grzejników, o oszczędnościach na ogrzewaniu do 70% i tym podobnych pierdołach to zastanawiam się jak wszyscy ci ludzie , którzy w te bzdety uwierzyli, skończyli szkoły podstawowe, nie mówiąc już o średnich czy uczelniach wyższych. Nawet 1000 procentowy przysłowiowy "polonista" powinien skumać, że to pic na wodę i nie da się napisać poematu trzynastozgłoskowcem będąc analfabetą. Aby coś ogrzać o te kilka stopni , trzeba dostarczyć jakąś porcję energii , w tym przypadku pochodzącej z prądu . Nie da się ugotować jajek na twardo zużywając do tego 1/3 energii czyli gotując je przez 2 minuty., podobnie jak nie da się ogrzać mieszkania do wymaganej temperatury zużywając tylko 30% wymaganej energii. W tym przypadku fizyka jest bezlitosna.

klm787 napisał:

No, ale jak może działać taki promiennik?
    Przecież to najzwyczajniej (prawdopodobnie) zwykły grzejnik.
    Tak, czy nie?

Masz rację, to grzejnik, który nie grzeje powietrza tylko sprzęty, na które pada promieniowanie więc siadasz na ciepłym krześle do ciepłego stołu w zimnym salonie.
  • #15 20843079
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Ja wszystko rozumiem, tylko jeśli idę do specjalisty w danej dziedzinie to fajnie gdyby mi przedstawił faktycznie jak wszystko działa. Nie znam się na tym, jestem kobietą, wykształciłam się w innym kierunku także oczekiwałam profesjonalnego podejścia do tematu. Tylko o to chodzi. Wiem, że reklamy, że każdy chce sprzedać, ale mimo wszystko zwróciłam się do nich z nadzieją, że kupię fajny produkt z którego będę zadowolona.
  • #16 20843104
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    kupię fajny produkt z którego będę zadowolona.
    No dobrze - a w jaki sposób mieszkanie było ogrzewane wcześniej? Elektrycznie grzejnikami konwekcyjnymi, czy w inny sposób?
    Jeśli w inny sposób, to jaki? Węgiel, gaz, CO lokalne lub z sieci ciepłowniczej?
    Bo skoro teraz musisz płacić więcej za energię elektryczną, to przecież nie płacisz już za dotychczasowe medium.
  • #17 20843110
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Mieszkanie było niezamieszkane 5 lat, wcześniej były tu piece kaflowe, z których chciałam z oczywistych względów zrezygnować. Gazu nie mogłam podpiąć, bo z uwagi na to, że jest to stara kamienica „nie było wolnego komina” do odprowadzania spalin (jak zmieniano sposób ogrzewania w kamienicy w latach 60-70 to stosowano zasadę kto pierwszy ten lepszy). Kominek z płaszczem wodnym z oczywistych względów odpadał (budynek wielorodzinny), wobec czego nie miałam zbytnio pola manewru dlatego też zdecydowałam się na to ogrzewanie na podczerwień :(
  • #18 20843117
    zbich70
    Poziom 43  
    Mieszkanie było niezamieszkane 5 lat, wcześniej były tu piece kaflowe, z których chciałam z oczywistych względów zrezygnować.
    Czyli sprawa jest oczywista - na ten sezon grzewczy nie musiałaś zakupić opału do tych pieców kaflowych i te pieniądze przeznaczasz na rachunki za energię elektryczną.
  • #19 20843159
    klm787
    Poziom 37  
    Spróbuję dopowiedzieć, dodać komentarz za Panią Kasię
    Z tego co się zdąrzyłem się zorientować (chodzi o opis sytuacji)To ów lokal zapewne znajduje się w dużym mieście.
    A na dodatek w samym centrum owego miasta.
    I to jeszcze w dzielnicy opisywanej, nazywanej jako stare miasto.

Tak Pani Kasiu?
    Tak, czy nie?

I choć ta informacja zbyt wiele do tematu nie wniesie.
    To jednak pomoże innym udzielającym porady.
    Postawić się w sytuacji Pani Kasi.
  • #20 20843167
    katarzynakujawa90
    Poziom 5  
    Tak, dokładnie, centrum miasta Poznania
  • #21 20843175
    zbich70
    Poziom 43  
    klm787 napisał:
    I choć ta informacja zbyt wiele do tematu nie wniesie.
    A co ma wnieść? Jakie ma znaczenie, że to centrum dużego miasta, starówka? Chodzi o smog?
    Nie zmienia to faktu, że skoro jest przesiadka z kopciuchów na ogrzewanie elektryczne, to za energię elektryczną tak czy owak trzeba płacić.
  • #22 20843202
    klm787
    Poziom 37  
    zbich70 napisał:
    Chodzi o smog?

Dokładnie tak.
    A co za tym idzie to te wszystkie przepisy, obostrzenia z tym związane.

Bo zapewne musicie wszyscy wiedzieć, że w takich oto miejscach.
    Działają różne "psełdoekologiczne" organizacje, firmy.
    Namawiające "nieświadomych" ludzi do zakupu pseudo oszczędnych urządzeń.
    W tym przypadku.
    Promienników emitujących podczerwień.

A tak w nawiasie (to dla tych którzy nie wiedzą)
    Emisja podczerwieni, to nic innego jak emisja ciepła.
    Bo wszystko co grzeje, co ja piszę?
    Bo wszystko co istnieje emituje jakieś tam fale podczerwone.
    To tak na marginesie.
  • #24 20843339
    galad
    Poziom 19  
    Ocena: 144
    Można dla oszczędności.spróbować obniżyć w pokojach najmniej używanych temperaturę o 1 stopień a w sypialni nawet o 2 stopnie. Zawsze będzie mniejsze zużycie energii, a komfort termiczny nie spadnie też jakoś specjalnie.
  • #25 20843514
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1210
    jeśli idę do specjalisty w danej dziedzinie

Obawiam się, że trafiłaś do specjalisty w dziedzinie marketingu, a nie do specjalisty od ogrzewania.

Tak jak koledzy napisali wcześniej, ogrzanie pomieszczenia wymaga porcji energii. Tę energię możemy kupić tanio w postaci drewna z lasu, drożej w postaci gazu i bardzo drogo w postaci ekologicznego prądu.
  • #27 20843583
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ogrzewanie prądem wcale nie musi być drogie jeżeli są stare piece, które można wykorzystać jako akumulacyjne, grzejąc je prądem tańszym o 40% w drugiej taryfie czyli od 22 do 6 rano i 13-15 po południu. Podczerwień takiej możliwości nie daje bo grzeje tu i teraz, na dodatek wysusza wszystko co ma w sobie wilgoć począwszy od mebli. Wszelkiej domowej roślinności też się to nie podoba.
  • #28 20843615
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    dlatego też zdecydowałam się na to ogrzewanie na podczerwień

Jak sama już pewnie zauważyłaś wybrałaś źle, takie wybory jest dobrze skonsultować chociażby na elektrodzie, teraz jedynie pozostaje ci zacisnąć zęby, obniżyć temp w pokojach i przeczekać zimę. jedynym sensownym rozwiązaniem jest doinwestowanie tego mieszkania w klimatyzację z funkcją grzania oczywiście o ile jest gdzie postawić jednostkę zewnętrzną i pozwoli na to spółdzielnia czy konserwator zabytków. Klima ta też będzie grzała prądem ale znacznie taniej, bo to jest pompa ciepła które czerpie to ciepło z zewnątrz za pomocą energii elektrycznej i dmucha do środka, dzięki temu zużywa jej (energii) nawet 3 razy mniej i to nie jest marketing.
    Minus to koszty i że wszędzie tego nie zamontujesz, ale np salon gdzie się najwięcej przebywa już sporo by dał, sypialnia, może kuchnia.
    Poza tym ona (ta klima) wymiesza ci powietrze w mieszkaniu czego podczerwień nie robi i zmniejszy przez to kontrasty cieplne.
  • #29 20843617
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3458
    Fiztka,
    bratHanki napisał:
    Podczerwień takiej możliwości nie

Autorka nie ogrzewa podczerwienią.
    Autorka ogrzewa metodą konwekcji.

Podczerwień - to nazwa promieniowania o konkretnej długości fali.
    Na czym polega ogrzewanie podczerwienią = promieniowaniem ?
    Polega na tym,że promieniowanie ogrzewa przedmioty nie całe pomieszczenie.
    Wtedy można zaoszczedzić energię.
    Taką są ogrzewane kościoły.
  • #30 20843656
    bratHanki
    Poziom 39  
    Coś się Koledze pomyliło
    Cytat:
    Dzień dobry,
    Mam problem z ogrzewaniem na podczerwień (panele grzewcze są umiejscowione na suficie).

Ogrzewanie kościołów to inna para kaloszy. Wierni wpadają na godzinkę i siedzą na ciepłych ławach a przy każdym słowie para z ust leci. Takie warunki w mieszkaniu przez całą dobę nie są do przyjęcia.
    Pompy ciepła też są przereklamowane i dobrze się spisują jak nie ma silnych mrozów. Spada COP z powodu oblodzenia , które trzeba roztopić a wtedy włączają się grzałeczki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokiego zużycia energii elektrycznej (ok. 1300 kWh/miesiąc) w mieszkaniu o powierzchni około 70 m² ogrzewanym panelami na podczerwień o łącznej mocy 4,98 kW, zamontowanymi na suficie. Mieszkanie znajduje się w kamienicy w centrum Poznania, ma wysokość pomieszczeń 3 m, jest ocieplone od podwórza, ale od frontu bez ocieplenia. Użytkownik utrzymuje stałą temperaturę 20°C, nie wyłącza paneli na noc, a termostaty (EUROSTER) wskazują niemal ciągłą pracę urządzeń. Serwis twierdzi, że zużycie jest prawidłowe, a termostaty mogą błędnie wskazywać czas pracy. W dyskusji podkreślono, że ogrzewanie elektryczne, zwłaszcza promiennikami podczerwieni, jest kosztowne, a zużycie energii zależy od kubatury, izolacji, wysokości pomieszczeń i sposobu użytkowania. Promienniki podczerwieni ogrzewają przedmioty, a nie powietrze, co może powodować różnice w odczytach temperatury i odczuciu komfortu. Zalecane jest zmierzenie rzeczywistej temperatury w pomieszczeniach termometrem, obniżenie temperatury o 1-2°C dla oszczędności oraz ewentualne przeniesienie termostatów na odpowiednią wysokość. Alternatywnie wskazano możliwość zastosowania klimatyzacji z funkcją grzania (pompa ciepła) dla efektywniejszego ogrzewania. Wskazano również, że reklamy promienników często nie odzwierciedlają rzeczywistych kosztów i efektywności. W jednym z postów opisano budowę panelu Ecosun 500W, a inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z 29-letnim panelem grzewczym sterowanym termostatem EUROSTER. Podsumowując, wysokie zużycie energii jest zgodne z fizycznymi wymaganiami ogrzewania elektrycznego w nieoptymalnie izolowanym mieszkaniu, a termostaty mogą nie odzwierciedlać rzeczywistego czasu pracy paneli podczerwieni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA