logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zużycie energii w domu 100m2 - bojler, komputery, ogrzewanie elektryczne

front247 12 Lis 2023 11:16 9579 210
Najlepsze odpowiedzi

Jak realnie obniżyć miesięczne i roczne koszty prądu w dobrze ocieplonym domu 100 m², gdzie największy pobór robi bojler i kilka komputerów?

Największy efekt uzyskasz, uderzając w CWU i zużycie komputerów; po odjęciu tych pozycji reszta domu wygląda już jak zużycie przeciętnej rodziny, więc z AGD, RTV i oświetlenia nie zejdziesz radykalnie [#20810981][#20813251] Bojler ma duże straty postojowe, więc sugerowano jego wymianę na przepływowy ogrzewacz albo podgrzewacz z pompą ciepła, a przynajmniej sterowanie czasowe i taryfę dopasowaną do profilu zużycia [#20811693][#20811862][#20811880] Najczęściej polecano też PV jako najbardziej praktyczny sposób obniżenia rachunków: małą instalację ok. 3,6–4 kW lub zestaw 6×400 W z osprzętem do CWU (np. Eco Solar Boost) i dużym zasobnikiem 200–300 l; taki układ ma dać CWU przez większą część roku i około 1500 kWh oszczędności rocznie [#20812200][#20812933] Jeśli chcesz maksymalizować autokonsumpcję, lepszy jest układ paneli wschód–zachód niż tylko południe, bo daje dłuższą produkcję w ciągu dnia [#20813251][#20813498] Off-grid z akumulatorami oceniano tu raczej jako rozwiązanie dla pasjonatów niż najlepszą drogę do cięcia kosztów, bo łatwiej wykorzystać każdą wyprodukowaną kWh w instalacji on-grid/mikroinwerterowej [#20812773][#20813251] Komputery można ograniczyć głównie przez wymianę na oszczędniejsze i wyłączanie tych zostawianych na noc, ale jeśli to narzędzie pracy, to ich poboru nie da się mocno „wyciąć” bez wpływu na pracę [#20810981][#20813251]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20810932
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    Napisałem już jeden temat w kierunku ograniczenia wysokiego zużycia prądu w domu i ok, jakby wiem co robić w tamtym temacie ale... pomyślałem, że zapytam globalnie i podejdę może całościowo do tematu.
    Fakty są takie, że zużycie energii w moim domku o powierzchni 100m2 przy rodzinie 2+3 jest od 8 lat na poziomie 1000-1200 kWh/miesiąc. Do maja tego roku płaciłem za prąd około 500-700 zł. Przyszły podwyżki i moje rachunki od kilku miesięcy za identyczne zużycie wynoszą od 1263 zł do 1600 zł/mc. I tu już chcę się zastanowić, jak to trochę zmniejszyć albo radykalnie. Dodam, że liczniki i instalacja są sprawdzone, zmierzone zużycie na urządzeniach i wszystko działa prawidłowo. Po prostu tyle ciągniemy z sieci. Dodam również, że sprzęty, które pobierają miesięcznie najwięcej energii, to bojler elektryczny - 340 kWh oraz 3 dość mocne komputery - 400 kWh (pracuję w domu na jednym z nich), cała reszta, czyli AGD, RTV, oświetlenie, to są sprawy poboczne. Dodam, że mam ciepły dom i ogrzewanie elektryczne generuje dodatkowo 100-150 kWh przez 2-3 najzimniejsze miesiące. Moje rachunki generalnie zimą nie wzrastają. Na przykład rachunek z lipca bieżącego roku mam na 1230 kWh, a z stycznia 1050 kWh. Za prąd rocznie płacę około 14000-15000 zł. Pytanie ogólne jest takie: w co zainwestować lub jak ugryźć ten temat, żeby w skali globalnej całego domu zejść z tymi poborami do 8000-10000 zł, co byłoby całkowicie akceptowalne? Wszelkie pomysły i rady będą zawsze pomocne. Za jedną kWh płacę dokładnie 1,27 zł.
  • Pomocny post
    #2 20810981
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Jeśli odejmiesz zużycie na te komputery i cwu to średnio będzie jak w przeciętnej rodzinie w domku więc co tu innego ograniczać? Cwu z małej pompy ciepła a komputery co najwyżej oszczędniejsze, w końcu służą do pracy
  • #3 20810985
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 458
    Ja się chciałem wypowiedzieć (małokonstruktywnie) np. ograniczyć liczbę komputerów lub zmienić taryfę na grzaną w nocy, ale w podobnej sytuacji poczekam na pomysły innych elektrodowiczów.
  • Pomocny post
    #4 20810986
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    By obniżyć trochę rachunki za prąd, założyć instalację fotowoltaiczną. W obecnym czasie polecam małą na mikro inwerterach - tak ze 3,6kW. (Łatwy sposób rozbudowy jak się sprawdzi: po prostu dodajesz kolejny mikro inwerter i panele.)

Do grzania ciepłej wody użytkowej w przyszłym roku będę zakładał https://allegro.pl/listing?string=kolektor%20s%C5%82oneczny%20ci%C5%9Bnieniowy dla twojej rodziny to taki ze 200l

Do ogrzewania klimatyzatory z funkcją grzania.
  • Pomocny post
    #5 20811213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20811450
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    front247 napisał:
    ,dodam ze mam ciepły dom i ogrzewanie elektryczne generuje dodatkowo 100-150 kwH przez 2-3 najzimniejsze miesiące. Moje rachunki generalnie zimą nie wzrastają.

Witam koolegę.
    Czytając Twój post nie mogę tego zdania zrozumieć. 100 -150kWh miesięcznie zużywasz na ogrzewanie?w zimie? 100m domu?
    Rewelacja .... czy pomyłka?
    Pozdrawiam
  • #7 20811470
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    @studniarz Jak komputery chodzą to grzeją. u mnie chodzi komp w jednym pomieszczeniu i w ogóle nie ogrzewam.
  • #8 20811476
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    napisał:
    A nie wygodniej kilka modułów PV i eco solar bost z grzałką ?

Zasadnicze pytanie jaka cena ?
    Tu jest bez zbiornika i grzałki
    https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/mobi...rach-eco-solar-boost-pro-1650w-mppt-4xpv-mono
  • #9 20811510
    front247
    Poziom 14  
    studniarz napisał:
    front247 napisał:
    ,dodam ze mam ciepły dom i ogrzewanie elektryczne generuje dodatkowo 100-150 kwH przez 2-3 najzimniejsze miesiące. Moje rachunki generalnie zimą nie wzrastają.

Witam koolegę.
    Czytając Twój post nie mogę tego zdania zrozumieć. 100 -150kWh miesięcznie zużywasz na ogrzewanie?w zimie? 100m domu?
    Rewelacja .... czy pomyłka?
    Pozdrawiam

Jak budowałem dom tez w to nie wierzyłem ..ale okazało sie ze ta energooszczedsc mnie zaskoczyła. Tak to nie pomyłka. Mogę ci faktury wysłać ze stycznia i lipca z ostatnich 3 lat (enea tyle udostepnia) ,ogrzewanie u mnie nie ma zadnego znaczenia dla rachunków,i rzeczywiscie tak jak kolega niżej powiedział w 3 pokojach gdzie stoją komputery nei ma w ogóle grzejnikó żadnych,w salonie też nie bo łączy sie on z kuchnią i fakt dużo gotujemy i to w sumie wystarcza. Są 2 grzejniki atlantic po 500 w w pokojach dzieci sterowane centtralnie ,oraz mata grzewcza pod płytkami w łazience Thermoval. Uwierz te sprzęty prawie nie pracują zimą...chyba ze dzieciaki biegają po dworze i przewietrzą całą chatę . Normalnie u mnie w domu bez ogrzewania temp stała jest w okolicach 19-20C ...Co z tego jednak jak pozostałe sprzęty i bojler bardzo dużo nabijają.

Dodano po 1 [minuty]:

prose napisał:
    @studniarz Jak komputery chodzą to grzeją. u mnie chodzi komp w jednym pomieszczeniu i w ogóle nie ogrzewam.

dokłądnie tak jak u mnie.

Dodano po 2 [minuty]:

kmarkot napisał:
    napisał:
    A nie wygodniej kilka modułów PV i eco solar bost z grzałką ?

Zasadnicze pytanie jaka cena ?
    Tu jest bez zbiornika i grzałki
    https://www.polskieprzetwornice.pl/sklep/mobi...rach-eco-solar-boost-pro-1650w-mppt-4xpv-mono

Tez zestaw z linku można złożyc osobno po sklepach internetowych za 3500 zł...także taka inwestycja jest dosyć mała...tylko czy da mi to wymierne oszczednosci chocby latem? Nie wiem bo nie miałem nigdy,nie mam doswiadczenia.
  • #10 20811573
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam.
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
    Będę musiał wyrzucić PC i klimę a dokupię jeszcze 2 komputery i będę miał takie samo zużycie energii cieplutko w domu. Chciałbym mieć takie jak Kolega @front247 zużycie energii a nawet i większe bez ogrzewania i CWU z PC i klimy grzejącej w okresie przejściowym. Super.... i bez ironii.
    Pozdrawiam cieplutko.
  • Pomocny post
    #11 20811693
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Na swoim przykładzie:

Bojler generuje duże straty "postojowe", sens ma tylko jeśli ze względu na moc przyłączeniową nie da się inaczej ogrzewać CWU albo jeśli mamy 2 taryfy i grzejemy wodę tylko w nocy. Przy trójce dzieci to raczej nierealne. Sugeruję wymianę na przepływowy ogrzewacz wody.
    Oczywiście wszystkie w/w pomysły też mają sens, np. fotowoltaika.
  • #12 20811727
    wowa69
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Witam, podajesz zużycie na poziomie 1000-1200kWh/miesiąc to jest jakiś kosmos….. 3 komputery o zużyciu (łącznym?) 400kWh – to nie są czasami koparki krypto? Ale zaraz mówisz że na nich pracujesz to co takiego robisz że aż na trzech masz takie zużycie? Bo jeżeli nie kopiesz 24h to co tyle generuje mocy obliczeniowej wymagającej tyle energii? Dodatkowo mówisz, że pracujesz na jednym z nich to co pozostałe nie mają power on/off?
    Rozumiem 350 kWh bolier elektryczny i tu zmieniłbym źródło energii na podgrzanie wody. Proponuję solary, nie będę wchodził w spory z ludźmi tutaj na forum ale dla mnie najbardziej ekonomiczne pozyskanie energii na podgrzanie wody. Dodatkowo aby nie marnować i racjonalnie wykorzystać to oddzielny zasobnik lub zasobniki na podgrzaną wodę.
    Do ogrzewania nie wtrącam się, raz że nie podałeś konkretnego zużycia (tak wiem coś tam napisałeś ale czy to faktyczne a więc jak pomierzone?) a drugi raz nie mam pojęcia jak to się ma do innych źródeł ogrzewania. Ja mam piec na pelet i przy 120mkw zużywam rocznie ok. 3,5 - 4 tony (dodatkowo idzie to na podgrzanie wody w pochmurne dni lato/zima). W zimie nie chodzę po domu w krótkich majtkach i koszulce ale stosownie do pory roku.
    I teraz moje miesięczne zużycie energii elektrycznej wychodzi na poziomie 120- 140 kWh i tyle. Proponuję jednak przejrzeć sprzęt AGD (lodówka, zamrażarka bo potrafią „kraść” jeżeli są nie sprawne lub źle eksploatowane) i tak samo pozostały sprzęt. Tutaj taki motyw kolega zawsze był dumny ze swojego TV plazmowego 75 cali i tu się kończy jego duma….. dlaczego to chyba już rozumiesz. Z drugiej strony jeżeli płacisz tyle kasy za prąd to najwyraźniej cię stać a więc nie wiem czy to jest prowokacja czy chwalenie się ile zarabia się miesięcznie aby wydać tyle kasy na sam prąd. Ponieważ oszczędzanie to nie "sknerzenie" ale racjonalne przyjrzenie się wszystkiemu na co wydaję i czy mi to jest niezbędne np. czy muszę oświetlać pomieszczenie/pokój jeżeli mnie tam nie ma? czy musi świecić się główne oświetlenie, czy światło na klatce/korytarzu musi świecić się cały czas? (znam takich co nie wyłączają w nocy, bo bąbelki się potkną lub przestraszą) czy muszę oświetlać podwórko i front domu przez cała noc aby cała wieś wiedziała, że jestem bogaty i mnie na to stać? itd. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #13 20811862
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    front247 napisał:
    oraz 3 dosyć mocne komputery - 400 kwH
    To jest realny pobór mocy czy też może moc zasilacza komputera? Co do bojlera to może warto zastosować programator czasowy, który z odpowiednim wyprzedzeniem włączy bojler, np. o 5 rano, aby dogrzać wodę na rano. Podobnie po południu i wieczorem. Może warto zmienić taryfę energii elektrycznej? Choć po ostatnich zmianach nie wiem czy to opłacalne.

Posiadam instalację fotowoltaiczną i ogrzewam wodę prądem. Grzałka 2 kW włączana aktualnie na 8 godzin, latem na 10 godzin minus to co odłączy termostat. Do tego płyta elektryczna, czajnik bezprzewodowy, piekarnik (nie jest używany codziennie), pralka, czasami dwie jednocześnie, dwa komputery - normalne korzystanie, maksymalnie kilka godzin dziennie. Zużycie energii eklektycznej w weekendy to nawet 22 kWh, w ciągu tygodnia to kilkanaście kWh, a często poniżej 10 kWh.
  • #14 20811880
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    front247 napisał:
    Dodam również że sprzęty które pobierają miesiecznie najwiecej energii to bojler elektryczny - 340kwH

Można wymienić na podgrzewacz z pompą ciepła, teoretycznie zużycie powinno się o 60% zmniejszyć.
  • Pomocny post
    #15 20812200
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Ostatnio zakładałem off-grida do grzania wody na używanych panelach, 1600W, wyszło 3600 zł.
    Taka instalacja zrobi rocznie ok 1500 kWh, tyle zaoszczędzisz. Regulator jest do 3 kW, można dołożyć jak będzie brakować.
    Do tego 3-4 kW fotowoltaiki on-grid, jak masz możliwość to ustaw wschód-zachód, żeby jak najwięcej konsumować.
    Jak sprzęty domowe w dobrej klasie energetycznej, oświetlenie na ledach, trudno coś tu ugrać.
  • #16 20812446
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    front247 napisał:
    Za jedną kWh płacę dokładnie 1,27 zł.

To cena brutto? Tzn. całkowity koszt/ całkowite zużycie? U mnie w tym roku (od połowy grudnia 2022) na razie zapłaciłem 2673 zł przy zużyciu 4194 kWh (1 osoba), co daje cenę 0,6373 zł/kWh w Enei.
    Też u mnie chodzi komputer przez prawie 12 godzin/ dobę, ale razem z monitorem pobiera tylko 75 W, co miesięcznie daje ok. 22 kWh zużycia energii, więc zimą muszę ogrzewać. Najczęściej działa ok. 5 kW mocy grzewczej, sporadycznie dodatkowo 3 kW więcej. W tym roku zużycie za okres zimowy 20.01-17.03 było 11 krotnie większe niż za okres letni 23.05-21.07 ( 1716 kWh/146 kWh), a największa różnica była w 2009 roku, aż 22 krotna (4455 kWh/201 kWh).
  • #17 20812678
    front247
    Poziom 14  
    bwc napisał:
    front247 napisał:
    Za jedną kWh płacę dokładnie 1,27 zł.

To cena brutto? Tzn. całkowity koszt/ całkowite zużycie? U mnie w tym roku (od połowy grudnia 2022) na razie zapłaciłem 2673 zł przy zużyciu 4194 kWh (1 osoba), co daje cenę 0,6373 zł/kWh w Enei.
    Też u mnie chodzi komputer przez prawie 12 godzin/ dobę, ale razem z monitorem pobiera tylko 75 W, co miesięcznie daje ok. 22 kWh zużycia energii, więc zimą muszę ogrzewać. Najczęściej działa ok. 5 kW mocy grzewczej, sporadycznie dodatkowo 3 kW więcej. W tym roku zużycie za okres zimowy 20.01-17.03 było 11 krotnie większe niż za okres letni 23.05-21.07 ( 1716 kWh/146 kWh), a największa różnica była w 2009 roku, aż 22 krotna (4455 kWh/201 kWh).

1,27 zł to normalna obecna cena w Enei do zapłaty.. nie brutto czy netto tylko tyle po prostu płacę za 1kWh. No u mnie nie ma żadnej różnicy między latem a zimą tzn. generalnie czesciej jest tak ze zimą rachunki są o 100-200kWh mniejsze niż latem .

Dodano po 5 [minuty]:

Citizen75 napisał:
    front247 napisał:
    oraz 3 dosyć mocne komputery - 400 kwH
    To jest realny pobór mocy czy też może moc zasilacza komputera? Co do bojlera to może warto zastosować programator czasowy, który z odpowiednim wyprzedzeniem włączy bojler, np. o 5 rano, aby dogrzać wodę na rano. Podobnie po południu i wieczorem. Może warto zmienić taryfę energii elektrycznej? Choć po ostatnich zmianach nie wiem czy to opłacalne.

Posiadam instalację fotowoltaiczną i ogrzewam wodę prądem. Grzałka 2 kW włączana aktualnie na 8 godzin, latem na 10 godzin minus to co odłączy termostat. Do tego płyta elektryczna, czajnik bezprzewodowy, piekarnik (nie jest używany codziennie), pralka, czasami dwie jednocześnie, dwa komputery - normalne korzystanie, maksymalnie kilka godzin dziennie. Zużycie energii eklektycznej w weekendy to nawet 22 kWh, w ciągu tygodnia to kilkanaście kWh, a często poniżej 10 kWh.

To jest realny pobór zmierzony dla pewnosci w ostatnie 3 miesiące. Mój komputer chodzi 24h( tyle musi) ,a pozostałe po 12-16 godzin..ze względu na specyfike pracy niekeidy takze chodzą 24 h. U mnie na dobę realny pobór energii to około 30kWh. Ja gadam ze znajomymi i ogólnie widzę że ludzie miesięcznie mają 300-500 kWh to ja sie łapie za głowe ,bo na prawde mało .
  • Pomocny post
    #18 20812692
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 722
    Ja też do czasu nie zwracałem uwagi na zużycie aż żona wyjechała na trzy tygodnie, wnioski po powrocie dzienne zużycie gorącej wody 60 litr jeszcze 3 razy w tygodniu zmywarka 2-3 razy pralka, światło palące się w trzech pomieszczeniach podczas kąpieli ale za to płaci mąż po co oszczędzać.
  • #19 20812710
    front247
    Poziom 14  
    wowa69 napisał:
    Witam, podajesz zużycie na poziomie 1000-1200kWh/miesiąc to jest jakiś kosmos….. 3 komputery o zużyciu (łącznym?) 400kWh – to nie są czasami koparki krypto? Ale zaraz mówisz że na nich pracujesz to co takiego robisz że aż na trzech masz takie zużycie? Bo jeżeli nie kopiesz 24h to co tyle generuje mocy obliczeniowej wymagającej tyle energii? Dodatkowo mówisz, że pracujesz na jednym z nich to co pozostałe nie mają power on/off?
    Rozumiem 350 kWh bolier elektryczny i tu zmieniłbym źródło energii na podgrzanie wody. Proponuję solary, nie będę wchodził w spory z ludźmi tutaj na forum ale dla mnie najbardziej ekonomiczne pozyskanie energii na podgrzanie wody. Dodatkowo aby nie marnować i racjonalnie wykorzystać to oddzielny zasobnik lub zasobniki na podgrzaną wodę.
    Do ogrzewania nie wtrącam się, raz że nie podałeś konkretnego zużycia (tak wiem coś tam napisałeś ale czy to faktyczne a więc jak pomierzone?) a drugi raz nie mam pojęcia jak to się ma do innych źródeł ogrzewania. Ja mam piec na pelet i przy 120mkw zużywam rocznie ok. 3,5 - 4 tony (dodatkowo idzie to na podgrzanie wody w pochmurne dni lato/zima). W zimie nie chodzę po domu w krótkich majtkach i koszulce ale stosownie do pory roku.
    I teraz moje miesięczne zużycie energii elektrycznej wychodzi na poziomie 120- 140 kWh i tyle. Proponuję jednak przejrzeć sprzęt AGD (lodówka, zamrażarka bo potrafią „kraść” jeżeli są nie sprawne lub źle eksploatowane) i tak samo pozostały sprzęt. Tutaj taki motyw kolega zawsze był dumny ze swojego TV plazmowego 75 cali i tu się kończy jego duma….. dlaczego to chyba już rozumiesz. Z drugiej strony jeżeli płacisz tyle kasy za prąd to najwyraźniej cię stać a więc nie wiem czy to jest prowokacja czy chwalenie się ile zarabia się miesięcznie aby wydać tyle kasy na sam prąd. Ponieważ oszczędzanie to nie "sknerzenie" ale racjonalne przyjrzenie się wszystkiemu na co wydaję i czy mi to jest niezbędne np. czy muszę oświetlać pomieszczenie/pokój jeżeli mnie tam nie ma? czy musi świecić się główne oświetlenie, czy światło na klatce/korytarzu musi świecić się cały czas? (znam takich co nie wyłączają w nocy, bo bąbelki się potkną lub przestraszą) czy muszę oświetlać podwórko i front domu przez cała noc aby cała wieś wiedziała, że jestem bogaty i mnie na to stać? itd. Pozdrawiam.

Tak stać mnie ale co to ma do rzeczy? Własnie dlatego ze mnie stać to myślę o oszczedzaniu i zmniejszeniu rachunków.
    Słuchaj komputery w życiu nie służą wyłącznie do grania ,przeglądania YT i kopania crypto,mają wiele inych zawodowych zastosowań.
    Jesli chodzi o ogrzewanie juz napisałem w pierwszym poście ale uścislę ,dom mam tak wybudowany ze jest praktycznie na pograniczu domu pasywnego,dlatego jak napisałem rachunek ze stycznia z ogrzewaniem to było 1006kWh a z lipca to 1260 kWh wniosek ? Ogrzewanie domu u mnie nie ma wpływu na ogólne wysokie żużycie energii. Nie mam zadnej bramy z automatyką ani oświetlenia na zewnątrz. Pralka,zmywarka,suszarka,czajnik,mikrofala piekarnik ,pompa wody ,lodówka zużywają u mnie miesięcznie lącznie około 300kWh...światło w domu to 20 kwh a reszta to bojler i komputer oraz audio. Zmierzone 3 razy trzema różnymi urządzeniami plus podlicznik. Na poczatku myslałem ze coś jest uszkodzone ale okazało sie że liczniki sa zgodne. Do maja płacilem 500-600 zł i to było całkiem akceptowalne wręcz bardzo w porzadku ale jak wspomniałem były podwyżki o 97% .I płacę od razu 2 x wiecej. Teraz juz chyba jest jasne.
  • Pomocny post
    #20 20812773
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 255
    PV off-grid z przetwornicą do grzania wody, i przez 7-8 miesięcy w roku oszczędność na CWU. Panele pv teraz są tak tanie, że nie ma sensu pchać się w solary wodne.
  • #21 20812828
    front247
    Poziom 14  
    adse napisał:
    PV off-grid z przetwornicą do grzania wody, i przez 7-8 miesięcy w roku oszczędność na CWU. Panele pv teraz są tak tanie, że nie ma sensu pchać się w solary wodne.

I tak uczynie bo to juz kolejana opinia zeby zając sie tym bojlerem . dzieki ;)

Dodano po 37 [minuty]:

studniarz napisał:
    Witam.
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
    Będę musiał wyrzucić PC i klimę a dokupię jeszcze 2 komputery i będę miał takie samo zużycie energii cieplutko w domu. Chciałbym mieć takie jak Kolega @front247 zużycie energii a nawet i większe bez ogrzewania i CWU z PC i klimy grzejącej w okresie przejściowym. Super.... i bez ironii.
    Pozdrawiam cieplutko.

Dzięki . No ja tak mam od zamieszkania czyli 8 lat już,mój dziennik budowy tego domu jest na muratorze ;) Tez sie nei spodziewałem takich rezultatów. Pamietam jak sie wprowadzaliśmy to kupiłem małą koże do salonu Dovre 5kW...bo myśle nie no bez grzejników salon-kuchnia 40m2 bede musiał se dogrzewać. Efekt był taki że jak zimą ja przy wigilii przepaliłem dla kliamtu tak po godzinie trzeba było taras na oscież otworzyć. Od tamtej pory moja dziewczyna przepala dla klimatu zimą 2-3 razy ale tak wiesz że wszystko sie wypala w 2-3 godzinki inaczej sauna. Izolacje jakie zrobiłem robią robotę. Ale jak widac jak nie na ogrzewanie to na wode i kompy ucieka energia ;) pozdrawiam
  • #22 20812914
    bwc
    Poziom 27  
    W pierwszej kolejności zająłbym się ceną. 1,27 zł/kWh to przecież bulisz za energię, jak za zboże. Nie wiem na jakim jesteś cenniku, bo ja na taryfie regulowanej przez URE i w 2022 r. płaciłem brutto za energię 0,5015 zł/kWh, gdy sama energia netto kosztowała 0,5127 w G12 bez dystrybucji, podatku i akcyzy.
  • Pomocny post
    #23 20812933
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    front247 napisał:
    Dodam również że sprzęty które pobierają miesiecznie najwiecej energii to bojler elektryczny - 340kwH oraz 3 dosyć mocne komputery - 400 kwH (pracuje w domu na jednym z nich)

Do grzania CWU jak już wspomniano - panele PV np. 6 x 400Wp + eco solar boost i masz wodę od połowy marca do połowy października zapewnioną: tylko najlepiej mieć duży zbiornik na wodę bo w lato nawet 300l taki zestaw zagrzeje do godz. 13ej a później się będzie nudził.
    Ale 3 kompy 400kWh/m-c to jakiś kosmos: 400kWh/30dni/24h = pobór 550W/h no ale jak tak muszą pracować to nic się z tym nie zrobi.
    kmarkot napisał:
    By obniżyć trochę rachunki za pąd założyć instalację fotowoltaiczną w obecnym czasie polecam małą na mikro inwerterach tak ze 3,6kW . ( Łatwy sposób rozbudowy jak się sprawdzi po prostu dodajesz kolejny mikro inwerter i panele .

Tylko trzeba pamiętać by panele były wschód-zachód albo na trackerze.
  • #24 20812944
    bwc
    Poziom 27  
    michalPV napisał:
    panele PV np. 6 x 400Wp

Ile taki zestaw jest w stanie wytworzyć mocy ciągłej zimą przy zachmurzonym niebie w godz. 9-15? Czy chociaż 500W non stop w tych godzinach jest możliwe do osiągnięcia, czyli licząc 0,5 kWx6h=3 kWh?
  • #25 20812975
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 952
    Pomijam już jakieś szalone zużycie energii przez komputery ale jeszcze zapytam czy nie ma jakiejś starej lodówki lub zamrażarki, która też potrafi swoje pochłonąć? A gotowanie na czym, płyta ceramiczna czy indukcyjna? Zmywanie ręczne czy maszynowe?
  • Pomocny post
    #26 20812983
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    bwc napisał:
    Ile taki zestaw jest w stanie wytworzyć mocy ciągłej zimą przy zachmurzonym niebie w godz. 9-15?

Zimą przy zachmurzonym niebie to masz produkcję z PV bliską ZERU albo max. kilkanaście % mocy maksymalnej jaką ma się w czerwcowe słoneczne południe.
    bwc napisał:
    Czy chociaż 500W non stop w tych godzinach jest możliwe do osiągnięcia, czyli licząc 0,5 kWx6h=3 kWh?

Wątpię. Już teraz czyli pierwsza połowa listopada w pochmurne dni ja ze swoimi 4x400Wp mam kiepsko z produkcją, może max. 0,5kWh/dzień. Jak świeci słońce to wiadomo, że jest w miarę OK. U mnie dziś trochę słońca, trochę chmur i na chwilę obecną 1,65kWh dały te panele na grzałkę poprzez eco solar boost.
  • #27 20812998
    bwc
    Poziom 27  
    michalPV napisał:
    Wątpię. Już teraz czyli pierwsza połowa listopada w pochmurne dni ja ze swoimi 4x400Wp mam kiepsko z produkcją, może max. 0,5kWh/dzień

To jakiej mocy urządzenie można by do takiego zestawu podłączyć przez te 6 godzin? 75-100W od godziny 9 dałoby radę?
  • #28 20813219
    front247
    Poziom 14  
    bwc napisał:
    W pierwszej kolejności zająłbym się ceną. 1,27 zł/kWh to przecież bulisz za energię, jak za zboże. Nie wiem na jakim jesteś cenniku, bo ja na taryfie regulowanej przez URE i w 2022 r. płaciłem brutto za energię 0,5015 zł/kWh, gdy sama energia netto kosztowała 0,5127 w G12 bez dystrybucji, podatku i akcyzy.

Nie wiem skąd ty masz te ceny. W 2021 roku płaciłem jeszcze 0,41 zł /kWh - to jest cena ze wszystkim skłądnikami czyli tyle ile robie przelew. Potem cena wskoczyła na 0,69 zł/kWh ..potem przez chwile na 0,79 /kWh i tedy ruszył ten idiotyczny program że jak zużyjesz do 2000kWh rocznie to zostajkesz na tej cenie a jak nie to...1,27 zł/kwH to jest od maja tego roku. Niczym sie tu nei zajmiesz bo ceny pradu i rynek jest ..państwowy ,zmonoplizowany i regulowany w 100%. Faktury z ostatnich 3 lat do wglądu jeśli chcesz .

Dodano po 16 [minuty]:

teskot napisał:
    Pomijam już jakieś szalone zużycie energii przez komputery ale jeszcze zapytam czy nie ma jakiejś starej lodówki lub zamrażarki, która też potrafi swoje pochłonąć? A gotowanie na czym, płyta ceramiczna czy indukcyjna? Zmywanie ręczne czy maszynowe?

Faktem jest ze te około 400kWh to sa 3 komputery + laptop ale to chwile oraz sprzęt audio ( hobbystycznie produkcja muzyki) także same 3 komputery stacjonarne to bedzie gdzieś koło 270kWh + sprzet audio.
    Jeśli chodzi o agd to mam zmierzone 3 razy i w ciągu 2-3 miesiecy na podliczniku i na smartach zużycia poszczególnych rzeczy:
    lodówka - 28kWh/miesiąc
    pralka - 21 kWh/mc
    zmywarka 23 kWh/mc
    pompa wody (studnia) - 28kWh/mc
    czajnik elektryczny - 12 kWh/mc
    piekarnik - 15 kWh /mc
    oświetlenie domu zostało wyliczone (bez mierzenia) ok. 12 kWh/mc
    mikrofalówka 16kWh /mc
    pewnie jeszcze jakieś ładowanie tel itd- 5 kWh
    to mamy około 200 kWh/mc za agd
    Bojler bardzo dokładnie zmierzony odczyty z 5 miesięcy- 340kWh.mc
    Komputery + audio - ok . 400kWh/mc
    akwarium 100l - ono bierze na miesiąc 40-45 kWh
    mamy około 1000 kWh

Gotujemy na gazie płacimy około 70 za za 3 miesiące czyli bez znaczenia.
    Ogrzewanie jak już wspomniałem nawet nie licze bo to jest na pewno 100-150kWh przez całą zime..tego na rachunku koncowym w ogóle nie widać.

Latem dochodzi pompa wody w oczku i generalnie wieksze zużycie mam w miesiacach czerwiec,lipiec ,sierpien bo wszyscy są w domu 24h(wakacje),czyli ostatnio za lipiec miałem 1260kWh a za styczeń tego samego roku 1005kWh.

Zdecydowana wiekszosć zużycia to bojler elektryczny oraz komputery i sprzet audio i tu jedynie mogę myslec o oszczednosciach.
  • #29 20813245
    bwc
    Poziom 27  
    front247 napisał:
    Niczym sie tu nei zajmiesz

To nie ja mam się zająć tylko Ty, żebyś nie płacił 1,27 zł/kWh za energię. Moim zdaniem tak:
    1. analiza dobowego zużycia energii
    2. zmiana taryfy, umowy lub sprzedawcy energii.
    Od 25 lat korzystam z taryfy G12 w Enei.
  • #30 20813248
    front247
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    front247 napisał:
    Dodam również że sprzęty które pobierają miesiecznie najwiecej energii to bojler elektryczny - 340kwH oraz 3 dosyć mocne komputery - 400 kwH (pracuje w domu na jednym z nich)

Do grzania CWU jak już wspomniano - panele PV np. 6 x 400Wp + eco solar boost i masz wodę od połowy marca do połowy października zapewnioną: tylko najlepiej mieć duży zbiornik na wodę bo w lato nawet 300l taki zestaw zagrzeje do godz. 13ej a później się będzie nudził.
    Ale 3 kompy 400kWh/m-c to jakiś kosmos: 400kWh/30dni/24h = pobór 550W/h no ale jak tak muszą pracować to nic się z tym nie zrobi.
    kmarkot napisał:
    By obniżyć trochę rachunki za pąd założyć instalację fotowoltaiczną w obecnym czasie polecam małą na mikro inwerterach tak ze 3,6kW . ( Łatwy sposób rozbudowy jak się sprawdzi po prostu dodajesz kolejny mikro inwerter i panele .

Tylko trzeba pamiętać by panele były wschód-zachód albo na trackerze.

Wyzej dałem dokłądne wyliczenie mojego zużycia i doprecyzowałem ze do tych kompów jest sprzet audio . Same 3 kompy około 270kWh ze sprzetem audio ok. 400.
    No własnie chyba kupie po prostu taki zestaw tylko na te miesiące letnie ,mysle ze jesli dałoby mi to oszczednosć tylko na 6 miesiecy za sam bojler to rocznie mam mniej o 2400 zł na rachunki..oczywiscie zakłądam że taki zestaw zrobi mi wode tylko przez 6 miesiecy w roku ,ale to juz by wysatrczyło , myslalem tez o jednak ograniczeniu i zaprogramowaniu tych komputerów bo dzieciaki czesto zostawiają na noc włączone a nie muszą. Także gdyby te zabiegi dały mi rachunki mniejsze o te 200-300 kWh /mc to byłbym juz super zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiego zużycia energii w domu o powierzchni 100m2, gdzie głównymi odbiornikami są bojler elektryczny oraz komputery. Użytkownik zauważył wzrost rachunków za prąd z 500-700 zł do 1263-1600 zł miesięcznie. Uczestnicy forum sugerują różne rozwiązania, takie jak instalacja paneli fotowoltaicznych, zmiana taryfy na nocną, zastosowanie kolektorów słonecznych do podgrzewania wody, a także wymianę bojlera na przepływowy ogrzewacz wody. Wskazano również na korzyści z zastosowania mikroinwerterów oraz systemów hybrydowych, które mogą zwiększyć efektywność energetyczną. Dyskusja dotyczy także kwestii ekonomicznych związanych z inwestycjami w energię odnawialną oraz zależności od dostawców energii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA