logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wyłącznika nadprądowego dla przewodu LGY 10mm2 - zabezpieczenie obwodów w rozdzielnicy

Krzycho1989 05 Gru 2023 15:08 3747 31
  • #1 20847697
    Krzycho1989
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Mam zagwozdkę.
    W rozdzielnicy mam podzielone różnicowki w taki sposób, że do trzech z nich jest poprowadzone 8 obwodów każdy zabezpieczony wyłącznikiem B16. Zastanawia mnie jednak fakt, czy przy włączeniu wszystkich urządzeń na tych obwodach z jednej różnicówki nie przepali mi się przewód LGY 10mm² którym poprowadziłem od różnicówki do bloku rozdzielczego. Dodam, że zabezpieczenie przy liczniku na WLZ w granicy ma wartość 50A (ETIMAT T), a kabel do domu to 4x16mm² w miedzi.
    Zastanawiam się, czy słusznym byłoby dobezpieczyć przed różnicówką ten przewód jakimś wyłącznikiem nadprądowym np. C50? Czy może przesadzam...
  • #2 20847717
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2795
    Krzycho1989 napisał:
    Zastanawia mnie jednak fakt, czy przy włączeniu wszystkich urządzeń na tych obwodach z jednej różnicówki nie przepali mi się przewód LGY 10mm którym poprowadziłem od różnicówki do bloku rozdzielczego.

To skoro poprowadziłeś przewód to chyba było to poprzedzone pewnymi obliczeniami itp? Czy tak po prostu taki wstawiłeś bo miałeś i teraz się zastanawiasz?
  • #3 20847733
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3450
    Krzycho1989 napisał:
    Zastanawiam się, czy słusznym byłomy dobezpieczyć przed różnicówką ten przewód jakimś wyłącznikiem nadprądowym np. C50? Czy może przesadzam...
    Kto podpisze tą instalację ?
    Że jest prawidłowo wykonana i jest bezpieczna.
  • #4 20847737
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20847769
    Krzycho1989
    Poziom 9  
    Ktoś_tam napisał:
    Krzycho1989 napisał:
    Zastanawia mnie jednak fakt, czy przy włączeniu wszystkich urządzeń na tych obwodach z jednej różnicówki nie przepali mi się przewód LGY 10mm² którym poprowadziłem od różnicówki do bloku rozdzielczego.

To skoro poprowadziłeś przewód to chyba było to poprzedzone pewnymi obliczeniami itp? Czy tak po prostu taki wstawiłeś bo miałeś i teraz się zastanawiasz?

Doprowadziłem 10mm² bo taki maksymalnie wejdzie mi pod zacisk szybkozłączki sprężynującej PTFIX której prąd max jest 57A i który ma być torem N tych różnicówek.
    Jeżeli chodzi o te obwody to są to po prostu obwody gniazdkowe do blatów z kuchni i gniazdek pokoi.
    Różnicówka o prądzie rozłączania 63A.
    Obliczenia mam takie, że nigdy nie będę wiedział kto jakie urządzenia pod gniazdka podłączy wiec musze przyjąć max 16A na gniazdo. A druga sprawa jest taka że gdybym chciał mieć pewny ten przewód do różnicówki to musiałbym mieć 10 różnicówek do każdej osobny tor N i po max 4 wyłączniki 16A do niej wtedy 4x16=64A i taka 10mm powinien wytrzymać.
    Ale nie widziałem nigdzie żeby ludzie dawali po max 4 wyłączniki do pod każdą różnicówkę stąd moje pytanie ..
  • #6 20847829
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20847871
    Krzycho1989
    Poziom 9  

napisał:
    Krzycho1989 napisał:
    Obliczenia mam takie, że nigdy nie będę wiedział kto jakie urządzenia pod gniazdka podłączy, więc muszę przyjąć max 16A na gniazdo. A druga sprawa jest taka, że gdybym chciał mieć pewny ten przewód do różnicówki, to musiałbym mieć 10 różnicówek do każdej osobny tor N i po max 4 wyłączniki 16A do niej, wtedy 4x16=64A i taka 10mm powinien wytrzymać.
    Ale nie widziałem nigdzie, żeby ludzie dawali po max 4 wyłączniki do pod każdą różnicówkę, stąd moje pytanie...

Jak to nie będziesz wiedział? Dom to nie jest zakład produkcyjny pracujący na 3 zmiany, że Ty nie wiesz co kto i kiedy może podłączyć. Jakie masz w domu odbiorniki, że martwisz się o upalenie Lgy 10mm? Mieszkania w bloku jednofazowo zasila się 3x6mm i nic się nie upala. Nie widziałeś, bo w instalacjach domowych takich praktyk się nie stosuje.

Wiem, jakie mam mniej więcej obciążenia na obwodach, ale nigdy nie wiem, komu przyjdzie do głowy np. grzać dom za pomocą dziesięciu farelek w razie awarii pompy ciepła. Stąd pytanie...
    Może ETIMAT T 50A przy liczniku wystarczająco zabezpiecza ten przewód.
  • #8 20847883
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20847888
    Krzycho1989
    Poziom 9  
    napisał:
    Krzycho1989 napisał:
    np. grzać dom za pomocą dziesięciu farelek w razie awarii pompy ciepła.

A masz w domu 10 farelek ? Ja jak bym poszukał dobrze to może bym znalazł trzy ... Też ogrzewam dom PC i też mam mostki w RG robione Lgy 10 mm² a w rozdzielnicach lokalnych Lgy 6 mm² na gniazda i 4 mm² na obwody ośw. i sterowania.

Czyli co... Nie przejmować się tym?
    Ta linka 10mm² wytrzyma zanim ewentualnie rozłączy ETIMAT?
  • #10 20847894
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 20847902
    Krzycho1989
    Poziom 9  
    napisał:
    Krzycho1989 napisał:
    Ta linka 10mm2 wytrzyma zanim ewentualnie wybije ETIMAT?

A protokół z pomiarów odbiorczych otrzymałeś ? Jak elektryk pomierzył instalację to powinien stosowne protokoły Tobie jako inwestorowi przekazać.

Nic nie otrzymałem, jeszcze nie jestem na tym etapie.
    Jest jeszcze kwestia fotowoltaiki która też ma swoją moc która nie musi iść przez ETIMAT tylko od razu na odbiorniki.
  • #12 20847912
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1124
    Krzycho1989 napisał:
    Dodam, że zabezpieczenie przy liczniku na WLZ w granicy ma wartość 50A (ETIMAT T), a kabel do domu to 4x16mm2 w miedzi.
    Tam są trzy fazy czy jedna? Jak jedna to po co 4x?
  • #13 20847917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20847926
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Rozrysuj te twoje połączenia. Bo jak są trzy fazy to przez tor N nie popłynie zsumowany pobór wszystkich odbiorników.
  • #15 20847933
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20847940
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Nie ma znaczenia, czy widziałem, czy nie. Niech rozrysuje jakiś prosty schemat z zaznaczeniem o jaki konkretnie przewód mu chodzi. Jeden obrazek, czy schemat może zastąpić 1000 słów.
  • #18 20847961
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    No źle nazwałem ( fakt przyznaje się do błędu) . Ja przypuszczam że autor ma gniazdka podłączone do różnych faz. Więc nie ma mowy o przeciążeniu przewodu N .
  • Pomocny post
    #19 20847972
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Krzycho1989 napisał:

Ależ musisz się przejmować i mieć na to oko.
    Koledzy już powiedzieli, że 10mm2 jest typowym przekrojem w połączeniach rozdzielczych dla poboru mocy 32kW.
    Przekrój 10mm2, przy krótkich połączeniach wytrzymuje 160A. Słabymi punktami są miejsca połączeń w instalacji.
    Reasumując - Masz instalację rozwojową przystosowaną do mocy przyłączeniowej trójfazowej 110kW.
  • #20 20847992
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Wirnick napisał:
    Przekrój 10mm2, przy krótkich połączeniach wytrzymuje 160A. Słabymi punktami są miejsca połączeń w instalacji.

Masz jakieś mocne dowody na to, jakieś opracowania? Tylko nie takie opracowane przez elektrodowych użytkowników. Czy jest to twoj wymysł? Do jakiej długości przewodu można uznać że jest to krótki przewód?

Miałeś kiedyś lutownicę transformatorową? Tam grotem jest przewód o długości kilku centymetrów czyli tyle ile trzeba do podłączenia dwóch sąsiednich aparatów 1f w rozdzielnicy. Jakoś dziwnym trafem zawsze przepala się między połączeniami zostawiając połączenia nienaruszone. Połączenia to śruba bodajże M4 wkręcona w miedź, przewód docisniety tylko podkładką, więc dosyć kiepskie połączenie. Nie można mocno dokręcić aby nie zerwać gwintu. Tylko pokazuje to że krótki przewód nie jest jakoś lepszy od długiego pod względem obciążalności.

napisał:
    Krzycho1989 napisał:
    Nic nie otrzymałem, jeszcze nie jestem na tym etapie.

Jak elektryk robi instlację to wie co robi. Chyba że zatrudniłes elektryko- płytkarza - wykończeniowca to można się martwić.

Przecież tam nie ma żadnego elektryka, przejrzyj jego tematy. Elektryk został pominięty przy robieniu instalacji.
  • #21 20848127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20848148
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Masz jakieś mocne dowody na to, jakieś opracowania? Tylko nie takie opracowane przez elektrodowych użytkowników. Czy jest to twoj wymysł? Do jakiej długości przewodu można uznać że jest to krótki przewód?

Wystarczy spojrzeć w karty katalogowe producentów
    http://www.esekocenbud.pl/catcards/lgy.pdf

Tylko tam nigdzie nie ma podziału obciążalności w zależności od długości przewodu.
  • #23 20848155
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20848161
    Krzycho1989
    Poziom 9  
    Panowie.
    Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
    1. Na budowie puki co elektryk był tylko raz aby zmierzyć rezystancję uziemienia, żebym wiedział czy mój uziom nadaje się do wykonania rozdziału PEN i wyprowadzenia szyny PE z tego puktu do budynku, wbiliśmy kilkanaście szpilek tak aby wynik był zadowalający wyszło 3,5Ohm dalej nie było sensu bić więc moim skomym zdaniem nieelektryka laika jest bardzo dobrze. Następnym razem będzie tu elektryk z uprawnieniami aby przeprowadzić pomiary jak instalację skończę i będzie już wykonana wtedy przed tynkami ktoś to sprawdzi i ewentualnię poprawię jeżeli będą jakieś uwagi.
    Często "słyszę gdzie jest elektryk?"
    A no trzeba zadać sobie pytanie, kto to taki jest ten elektryk?
    Czy to jest osoba po zawodówce lub technikum, która wyszła ze szkoły i postanowiła że będzie robić instalacje na budowach i składać rozdzielnice i to czyni taką osobę elektrykiem?
    Czy może jest to osoba, która zapłaciła jakiejś firmie szkoleniowej 500 złotych za kurs SEP po czym ta firma zrobiła jakieś szkolenie online i wystawiłą papiery SEP?
    No moim zdaniem żadna z tych osób albo elektrykniem nie jest albo jest nim teoretycznie. Dlatego wykonuję to sobie sam bo czuję się na siłach żeby takie coś wykonać i mam jakieś pojęcie i często większe od takiego pseudo elektryka, który zdał jakieś tam egzaminy, a nie zna podstawowych pojęć. Piszę o tym dlatego że jestem magistrem inżynierem budownictwa (nie elektryki) i mam uprawnienia budowlane do kierowania robotami i pracuję też jako kierownik budowy i spotykam różnych "elektryków" którzy na przykład chcą wyprowadzać PE z szyny przy złącza kablowego przy granicy pomimo tego że w ZE jest napisane "wykonać osobny rozdział PEN w rozdzielnicy budynku i dodatkowo go uziemić", albo powielają jakieś błędy "bo zawsze tak robimy" a jak wchodzi inspektror i każe poprawiać to poobrażani. Dlatego nie zatrudniłem elektryka i wolę zrobić to sobie sam. Oczywiście zadałem Pytanie na tym forum ponieważ kiedy mam wątpliwości to Mam nadzieję i wyszukuję tutaj osób które powiedzą coś mądrego i sensownego i wierzę, że są tutaj osoby doświadczone, które faktycznie są elektrykami z doświadczeniem, a nie samozwańczymi elektroinstalatorami domkowymi".

z powyższego wynika, że nie zatrudmiam elektro-płytkarza

Jeżeli chodzi o pytania zadanie w temacie to:
    Pan.Kropa - Informacje dla Pana:
    Przyłącze jest trójfazowe z kabla 4x16Cu zabezpieczenie przy liczniku ETIMAT T 50A, z WLZ teci na FR 100A, oraz rozdział PEN.
    Z FR rozjazd na SPD Dehn T1+T2 oraz na blok rozdzielczy, z bloku rozdzielczego na wyłącznik nadprądowy 3fazowy prowadzący do inwertera fotowoltaiki oraz na wspomniane różnicówki RCD.
    Jeden RCD 3f zasilany linkami 16mm z którego jest rozgałęzienie na obwód pod indukcję oraz gniazdo siłowe 32A.
    Kilka RCD 1f które mam plan podłączyć linką 10mm2, z różnicówek jednofazowych wyprowadzam LGy10mm2 na S301 które łączę szyna grzebieniową oraz przewód neutralny N tż 10mm2 który leci na złączkę PTFX o prądzie max 57A.
    Wstawiłem zdjęcie rozdzielnicy oraz zdjęcie uszczegółowione, kolorami zaznaczone przewody o których rozmawiamy. Niebieski neutralny czerwony faza.

Dla zainteresowanych FR i RCD oraz rozdział są w tej małej skrzyneczce, co chyba nie ma znaczenia.
    Załączniki:
    • Dobór wyłącznika nadprądowego dla przewodu LGY 10mm2 - zabezpieczenie obwodów w rozdzielnicy Rozdzielnica.jpeg (339.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dobór wyłącznika nadprądowego dla przewodu LGY 10mm2 - zabezpieczenie obwodów w rozdzielnicy Rozdzielnica przewody.jpeg (86.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 20848172
    Wirnick
    Poziom 30  
    napisał:
    Wystarczy spojrzeć w karty katalogowe producentów aby przekonać się że pier**** głupoty.

Jak Ty mało wiesz!
  • #26 20848177
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20848184
    Wirnick
    Poziom 30  
    napisał:
    Znaczy że Ty wiesz więcej o przewodach niż producenci zawarli w ich kartach katalogowych ?

Katalogi są dla asekuracji(na wyrost i spuchliznę), a ja to wiem z praktyki - oczywiście stosuję dupochron.
  • #28 20848213
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 20848282
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Tylko tam nigdzie nie ma podziału obciążalności w zależności od długości przewodu.

a od kiedy to długość przewodów ma wpływ na obciążalność długotrwałą ? Mnie uczyli że wraz z długością występuje spadek napięcia.

To po co posiłkujesz się danymi katalogowymi? Ja odnoszę się do tego co jest niżej napisane, a ty nie czytając wątku wyskakukesz z czymś o co nie pytałem i chcesz mnie uświadomić że wszystko jest w danych katalogowych. Zresztą to nawet ciebie nie pytałem tylko @Wirnick
    Wirnick napisał:
    Przekrój 10mm2, przy krótkich połączeniach wytrzymuje 160A.
  • #30 20848722
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Krzycho1989 napisał:
    A no trzeba zadać sobie pytanie, kto to taki jest ten elektryk?
    Czy to jest osoba po zawodówce lub technikum, która wyszła ze szkoły i postanowiła że będzie robić instalacje na budowach i składać rozdzielnice i to czyni taką osobę elektrykiem?
    Czy może jest to osoba, która zapłaciła jakiejś firmie szkoleniowej 500 złotych za kurs SEP po czym ta firma zrobiła jakieś szkolenie online i wystawiłą papiery SEP?
    No moim zdaniem żadna z tych osób albo elektrykniem nie jest albo jest nim teoretycznie. Dlatego wykonuję to sobie sam bo czuję się na siłach żeby takie coś wykonać i mam jakieś pojęcie i często większe od takiego pseudo elektryka, który zdał jakieś tam egzaminy, a nie zna podstawowych pojęć.
    Zostaniemy zbesztani przez innych, ale masz rację. Ja uważam że najlepszym fachowcem w jakieś tam dziedzinie jest jej pasjonat. Nawet jak nie ma nawet na to żadnych świadectw kwalifikacji itp. to i tak ma większą wiedzę od osoby która ma uprawnienia bo ma je zrobione od niechcenia, czy też z przymusu albo za pieniądze. Mam uwagę co to twoich fotek. Może i fajne. Ale nie wyraźne. Trzeba je zrobić szczegółowo z dużą rozdzielczością, tak że po powiększeniu dalej są wyraźne.Ja nie mówię żeby na zdjęciu można było policzyć ile ma nóżek ewentualny mały pajączek który gdzieś się tam zagnieździł. Ale zdjęcie ma być duże i wyraźne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru wyłącznika nadprądowego dla przewodu LGY 10mm² w instalacji elektrycznej. Użytkownik zastanawia się, czy przy obciążeniu wszystkich obwodów zabezpieczonych wyłącznikami B16 nie dojdzie do uszkodzenia przewodu, biorąc pod uwagę zabezpieczenie przy liczniku o wartości 50A oraz zastosowanie różnicówek. Uczestnicy forum wskazują, że przewód 10mm² może wytrzymać obciążenie do 73A, a przy odpowiednich obliczeniach i zabezpieczeniach, takich jak wyłącznik C50, nie powinno być problemów z przeciążeniem. Wskazano również na znaczenie prawidłowego wykonania instalacji oraz konieczność posiadania odpowiednich protokołów pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA