Panowie.
Postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania.
1. Na budowie puki co elektryk był tylko raz aby zmierzyć rezystancję uziemienia, żebym wiedział czy mój uziom nadaje się do wykonania rozdziału PEN i wyprowadzenia szyny PE z tego puktu do budynku, wbiliśmy kilkanaście szpilek tak aby wynik był zadowalający wyszło 3,5Ohm dalej nie było sensu bić więc moim skomym zdaniem nieelektryka laika jest bardzo dobrze. Następnym razem będzie tu elektryk z uprawnieniami aby przeprowadzić pomiary jak instalację skończę i będzie już wykonana wtedy przed tynkami ktoś to sprawdzi i ewentualnię poprawię jeżeli będą jakieś uwagi.
Często "słyszę gdzie jest elektryk?"
A no trzeba zadać sobie pytanie, kto to taki jest ten elektryk?
Czy to jest osoba po zawodówce lub technikum, która wyszła ze szkoły i postanowiła że będzie robić instalacje na budowach i składać rozdzielnice i to czyni taką osobę elektrykiem?
Czy może jest to osoba, która zapłaciła jakiejś firmie szkoleniowej 500 złotych za kurs SEP po czym ta firma zrobiła jakieś szkolenie online i wystawiłą papiery SEP?
No moim zdaniem żadna z tych osób albo elektrykniem nie jest albo jest nim teoretycznie. Dlatego wykonuję to sobie sam bo czuję się na siłach żeby takie coś wykonać i mam jakieś pojęcie i często większe od takiego pseudo elektryka, który zdał jakieś tam egzaminy, a nie zna podstawowych pojęć. Piszę o tym dlatego że jestem magistrem inżynierem budownictwa (nie elektryki) i mam uprawnienia budowlane do kierowania robotami i pracuję też jako kierownik budowy i spotykam różnych "elektryków" którzy na przykład chcą wyprowadzać PE z szyny przy złącza kablowego przy granicy pomimo tego że w ZE jest napisane "wykonać osobny rozdział PEN w rozdzielnicy budynku i dodatkowo go uziemić", albo powielają jakieś błędy "bo zawsze tak robimy" a jak wchodzi inspektror i każe poprawiać to poobrażani. Dlatego nie zatrudniłem elektryka i wolę zrobić to sobie sam. Oczywiście zadałem Pytanie na tym forum ponieważ kiedy mam wątpliwości to Mam nadzieję i wyszukuję tutaj osób które powiedzą coś mądrego i sensownego i wierzę, że są tutaj osoby doświadczone, które faktycznie są elektrykami z doświadczeniem, a nie samozwańczymi elektroinstalatorami domkowymi".
z powyższego wynika, że nie zatrudmiam elektro-płytkarza
Jeżeli chodzi o pytania zadanie w temacie to:
Pan.Kropa - Informacje dla Pana:
Przyłącze jest trójfazowe z kabla 4x16Cu zabezpieczenie przy liczniku ETIMAT T 50A, z WLZ teci na FR 100A, oraz rozdział PEN.
Z FR rozjazd na SPD Dehn T1+T2 oraz na blok rozdzielczy, z bloku rozdzielczego na wyłącznik nadprądowy 3fazowy prowadzący do inwertera fotowoltaiki oraz na wspomniane różnicówki RCD.
Jeden RCD 3f zasilany linkami 16mm z którego jest rozgałęzienie na obwód pod indukcję oraz gniazdo siłowe 32A.
Kilka RCD 1f które mam plan podłączyć linką 10mm2, z różnicówek jednofazowych wyprowadzam LGy10mm2 na S301 które łączę szyna grzebieniową oraz przewód neutralny N tż 10mm2 który leci na złączkę PTFX o prądzie max 57A.
Wstawiłem zdjęcie rozdzielnicy oraz zdjęcie uszczegółowione, kolorami zaznaczone przewody o których rozmawiamy. Niebieski neutralny czerwony faza.
Dla zainteresowanych FR i RCD oraz rozdział są w tej małej skrzyneczce, co chyba nie ma znaczenia.
Załączniki:
-
Rozdzielnica.jpeg
(339.75 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
-
Rozdzielnica przewody.jpeg
(86.87 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.