logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konduktometr do metali szlachetnych - jak wybrać model do monet?

diceqrx1 09 Gru 2023 14:57 939 8
REKLAMA
  • #1 20853511
    diceqrx1
    Poziom 4  
    Czesc,

intersowalby mnie konduktometr do mierzenia przewodnosci elektrycznej metali - a mianowicie metali szlachetnych - glownie monet z proba 900+ zlota.

Jeden model jest opisany tutaj przez Okręgowy Urzad Probierczy w Krakowie.
    https://www.google.com/url?q=https://yadda.ic...lendar&usd=2&usg=AOvVaw1gFDv-wJnrKRgI2axz9M1e
    Wydaje sie byc swietny.
    Wady to glownie cena - kolo 6.5k USD.

Sa tez amerykanskie sigma metalytics precious metal verifier - w cenie od 1 do 2k USD. Minusem ich jest zaprogramowanie rozpoznawania ledwo kilku typow monet.

Teoretycznie konduktometry sa w sklepach juz po kilkaset zloty. Ale z tego co mi sie wydaje, niemal wszystkie na rynku sa dedykowane do cieczy.

Chcialem:
    1. sie podpytac czy ktos zna temat i moze w prosty sposob wyjasnic/polecic jakis konduktometr do tego celu zastosowania.
    2. jak to jest z nie wpelni plaska powierzchnia jaka charakteryzuja sie monety - czy np. tak jak w grubosciomierzach ultradzwiekowych sa stosowane jakies zele sprzegajace?
    3. ew. wyjasnic mi, ze nie ma sensu szukac czego innego niz Fisher Sigmascope smp350 i jest on warty swojej ceny.
    4. Jak to jest gdy moneta to np. krugerrand - 91.67% zloto i reszta to miedz. Czy w takim przypadku mozemy sie posluzyc wzorem [Przewodnosc w zlocie]*0.9167+[Przewodnosc w miedzi]*0.0833 ? Czy tez takie proste podejscie do sprawy jest dalekie od wlasciwiego?

Z gory bardzo dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 20853558
    analog_6
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Jeśli liczysz na wykrywanie oszustwa, to jedyną sensownie skuteczną metodą jest metoda dyfrakcyjna. Taki miernik (przenośny) kosztuje jednak około 100 tysięcy. Chyba że z Chin ;)
    https://www.google.pl/search?q=alloy+tester+g...NGPEEGBMYCsICCBAAGB4YDRgT&sclient=gws-wiz
    Stopów metali jest niezliczona ilość i mają bardzo różne właściwości, w tym przewodność. Skład stopu można tak wymodelować, że będzie on "pasował" do tego czego sie spodziewasz a ten skład bedzie zgoła inny.
    Jest taki chiński stop, który przypomina dobre złoto i przechodzi popularną szybką próbę kwasu :) Ale złota jest faktycznie znacznie mniej.
  • REKLAMA
  • #3 20853563
    diceqrx1
    Poziom 4  
    Dzieki za odpowiedz.
    To urzadzenie ktore podeslales zdaje sie, ze dziala na zasadzie rentgenu. Jego glownym plusem to duza dokladnosc - poda dokldny procent kazdego metalu. Ale ma dwa wazne minusy - 1. wnika szalenie plytko w badany material a czesto sa falszywe rdzenie w monetach. 2. jego cena: minimum 40k PLN a czesto kolo 120k PLN...

Duzo dealerow zlota ma takie rentgenowskie urzadzenie - zwykle starego typu. Wielki kloc stojacy gdzies w piwnicy - takie sa dostepne po okolo 40-50k.
  • #4 20853569
    analog_6
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Laser odparowuje mikropróbkę z powierzchni a następnie powstałe opary są analizowane i porównywane ze wzorcami. Oczywiście każda metoda ma wady. Żeby mieć pewność musiałbyś połączyć kilka różnych metod i do każdej z nich zastosować solidny i bardzo drogi sprzęt. Oczywiście chcąc zachować integralność badanego przedmiotu, bo zawsze można stopić ;)
    Na pocieszenie, eksperci od dzieł sztuki też czasami dają się nabrać wirtuozom fałszerstwa.

Gdybym miał coś takiego zrobić, posiłkowałbym się dodatkowo konduktometrem elektromagnetycznym (prądy wirowe) pracującym z bardzo szerokim zakresem częstotliwości, od kilkudziesięciu Hz do co najmniej kilkunastu kHz. Czymś takim w powiązaniu z oprogramowaniem analizującym można "prześwietlić" przewodność metalu w głąb i sprawdzić czy nie ma innego rdzenia. Ale nie wiem czy takie coś jest na rynku dostępne.
  • REKLAMA
  • #5 20853580
    diceqrx1
    Poziom 4  
    Tak zloto ma wiele wlasciwosci. Jedna z charakterystycznych jest gestosc. Latwo ja zmierzyc mierzac obiekt i jego wage lub testem archimedesa.
    Niestety wolfram ma niemal identyczna gestosc. Ale mozna je rozroznic po kilku rzeczach: kolor (nie, jesli jest rdzeniem w zlocie), dzwiek - wydaje inny dzwiek niz zloto. Mangetycznosc. On minimalnie przyciaga magnes gdy zloto minimalnie odpycha - ale te wartosci sa tak male ze nie jestem przekonany do tego testu. Poza tym zdarzaja sie moenty zlote obojetne magnetycznie.
    Wolfram ma tez wyraznie inna wartosc np. predkosci ultradzwiekow w metalu. Roznica okolo 60% - wystarczajco duza by ja dostrzec i dac do myslenia. Kolejna wartosc to chocby przewodnosc elektryczna.

Ale niestety np. platyna ma gestosc dosc zblizona do zlota. Roznica jest 10%. To jest na tyle malo ze mozna tego nie dostrzec latwo jesli np. tylko rdzen bedzie z platyny. Jeszcze nie slyszalem o podrobkach z plytna w srodku ale coraz bardziej poglebia sie roznica cen miedzy tymi metalami i moze wkoncu do tego dojsc. Platyna niestety wydaje wlasciwie taki sam dzwiek co zloto wiec tutaj ma przewage nad wolframem. Jest taka sama jak wolfram pod wzgledem magnetycznosci ale tak jak wspominalem sa to bardzo male wartosci, ktore nie sa na tyle wyrazne by im mocniej ufac. Platyna ma tez blizsza predkosc ultradziwiekow - tylko o 20% inna niz loto - znacznie lepiej niz wolfram. Dlatego przydalby sie jeszcze test na kolejna wlasciwosc metalu np. konduktywnosc elektryczna...
  • #6 20853587
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5152
    diceqrx1 napisał:
    konduktory
    Są obecne też w pociągach. Aha, jeszcze i w generatorach elektryczności statycznej. Różnice przewodności monety w zależności od jej składu są praktycznie niemierzalne metodą konduktometryzną. Do takich analiz stosuje się przenośne (od kilku lat dostępne) emisyjne spektrometry rentgenowskie XRF. Niestety wadą jest ich cena. Używane można już kupić od 5.000 Bucksow
    Konduktometr do metali szlachetnych - jak wybrać model do monet?
  • #7 20853591
    diceqrx1
    Poziom 4  
    Dzieki Krzysiek za odpowiedz.

Poprawilem literowke. O urzadzenia XRF juz pisalem wyzej. Nie tylko cena jest ich minusem ale przedewszystkim to, ze wnikaja w badany material szalenie plytko. Zatem wykrywanie wszelkich falszywych rdzeni lezy poza ich mozliwosciami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20853649
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6055
    Czyste metale często reagują bardzo dużymi zmianami przewodności, już na niewielką zawartość zanieczyszczeń, ale zależy to od rodzaju zanieczyszczeń.
    Nie wiem jak dokładnie to wygląda w złocie, ale w miedzi jest tak
    Wykres przedstawiający wpływ różnych domieszek na przewodność elektryczną miedzi.
    1% srebra zmniejszy przewodność o 5% procent ale 0,1% fosforu zmniejszy ja do połowy, dlatego materiały na przewody Cu i Al muszą być bardzo dobrze oczyszczone.
    Nie znalazłem na szybko takich danych dla złota.
    Podejrzewam że podobnie będą zanieczyszczenia które robią wielką różnice i takie które robią dosyć sporą.

Cytat:

Różnice przewodności monety w zależności od jej składu są praktycznie niemierzalne metodą konduktometryzną.
    W przypadku czegoś co jest stopem różnice mogą być niemierzalne i nie da się powiązać przewodności ze składem, ale w przypadku czegoś co ma być czystym metalem, metoda może być użyteczna, natomiast nigdy nie będzie tą jedyną.

Biorąc pod uwagę że skuteczność jest ograniczona, a urządzenie jest dopracowaną wersją czujnika indukcyjnego za pięć dych (zasada działania nie jest odkrywcza, ani trudna w realizacji), kilka tysięcy USD to wysoka cena. Raczej widział bym to jako pomocniczy przyrząd do wykrycia oczywistych oszustw typu niejednorodna struktura (coś taniego zatopione w złocie)

Istnieją jeszcze metody pomiaru stykowe, z czterema sondami, podejrzewam że będą dokładniejsze, no ale ślady po sondach zostaną.

Grubość będzie miała wpływ na wynik pomiaru.
  • #9 20853668
    diceqrx1
    Poziom 4  
    Jarek dzieki! To swietna odpowiedz na moje pytanie numer 4. Zatem niestety uzywanie tego do monet nie z czystego zlota wydaje sie byc mocno problematyczne.

Obecnie standardem sa 4ry 9tki czystosci. I nawet w przypadku takiej czystosci patrzac na twoj wykres mam juz watpliwosci...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru konduktometru do pomiaru przewodności elektrycznej metali szlachetnych, szczególnie złota o próbie 900+. Wskazują na różne modele, w tym drogie urządzenia rentgenowskie (XRF) oraz tańsze konduktometry, które jednak mogą być mniej skuteczne. Zwracają uwagę na ograniczenia metod pomiarowych, takie jak niska głębokość analizy i możliwość fałszerstw w monetach. Wskazano na konieczność łączenia różnych metod pomiarowych dla uzyskania dokładniejszych wyników. Użytkownicy podkreślają, że czystość metalu oraz jego skład mają kluczowe znaczenie dla dokładności pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA