logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optymalne ustawienie subwooferów TP118 w pomieszczeniu 20m2 z Proline 3000

firetorrent563 12 Gru 2023 18:33 585 6
REKLAMA
  • #1 20858317
    firetorrent563
    Poziom 3  
    Proszę o pomoc w ustawieniu subwooferów tp118 w pomieszczeniu 20m2
    sprzęt:
    2xtp 118 + Proline 3000
    2x rcf 712
    podłączone wszystko pod procesor berlinger DCX2496
    Postawione mam dwa subwoofery obok siebie bo jak postawie po bokach to fala się znosi i nie ma basu. Jak je ustawić lub może pokombinować cos z fazą i ustawić je stereo jak kolumny zaznaczone na szkicu?
    Plan pomieszczenia 20m2 z rozmieszczeniem mebli i sprzętu audio.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20858435
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Jak TV wisi, to na środku - pod nim.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20859492
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    firetorrent563 napisał:
    Postawione mam dwa subwoofery obok siebie bo jak postawie po bokach to fala się znosi i nie ma basu.

Jest to możliwe, to fizyka. Trochę o tym pisałem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4011535.html
    Nie ma sensu robić basu w stereo, bardzo sporadycznie miksuje się tak żeby bas chodził po panoramie, generalnie w większości wypadków jest w mono. Ewentualnie możesz je dać w stereo i postawić obok siebie.
    Tzn można je rozsunąć, a maksymalny ich rozstaw to 2/3λ dla częstotliwości cięcia crossovera. Czyli jak tniesz na 100Hz, to długość fali λ przy 21°C masz 3,44m, czyli środki basu max 2,3m. Tę zależność pokazuję w wpisie pod linkiem.

Co do fazy, nic nią nie zrobisz przy tak szerokim rozstawieniu basów bo tu wchodzą w grę interferencje. Jak dopasujesz przy jednej częstotliwości to inne się rozjadą.
    Ale i tak to trzeba zmierzyć, zwłaszcza że używasz produktów różnych marek, górek i basów. I oprócz podziału pasma skorygować fazę basów z górkami. Trochę o tym piszę tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3747878.html
  • REKLAMA
  • #4 20861498
    firetorrent563
    Poziom 3  
    możesz polecić mi mikrofon i interfejs audio do pomiaru za rozsądne pieniądze?
    Mam dedykowaną kartę dźwiękową z jednym wejściem i integrę, może tym da radę? Niestety nie mam nic z zasilaniem phatnom.

DjMapet napisał:
    Jak TV wisi, to na środku - pod nim.

Pozdrawiam.

Też tak chciałem ale kobieta chcę komodę pod TV, dziś postaram się ją przekonać.
  • Pomocny post
    #5 20861698
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    To postaw przy obu bokach komody.
    I tak nie masz za dużego pola manewru w tym pomieszczeniu.

Tak poza tematem, taka KOBIETA to skarb! :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20861753
    firetorrent563
    Poziom 3  
    Po ustawieniu pod tv jest znacznie lepiej, teraz bas jest niemal wszędzie, tak jak na ilustracjach w artykule adambyw

Cięcie mam na 90Hz, spróbuje jeszcze ustawienia po obu bokach komody
    -
  • Pomocny post
    #7 20862449
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    O ile komoda nie jest super szeroka, to powinno dać radę. Weź tylko pod uwagę że czym bardziej rozszerzasz basy, tym zaczynają mniej grać na boki. Co może być korzystne, ale jak będziesz siedział z boku to basu może być mniej. To teoria zwłaszcza w przestrzeniach otwartych, tu w pomieszczeniu i tak odbicia od ścian zrobią dużo zamieszania w temacie.

firetorrent563 napisał:
    możesz polecić mi mikrofon i interfejs audio do pomiaru za rozsądne pieniądze?

Do samej kontroli fazy sygnału to jakikolwiek mikrofon dookólny. Może się nawet sprawdzić zwykły mikrofon do komputera, typu "skype", i zwykła karta muzyczna w kompie. W tedy w aplikacji Rdnet trzeba użyć sterownika typu asio4all, ustawić Reference na Internal. A, i konieczne jest wyłączenie podsłuchu mikrofonu w systemie.
    Jak chcesz już coś bardziej mierzyć, czyli w odpowiedzi częstotliwościowej, to mikrofony pomiarowe zaczynają się w okolicy 150zł w górę, począwszy od Superlux ECM999, Behringer ECM8000, te z wyższej półki często mają indywidualne pliki kalibracyjne. Nie mniej do podstawowego ustawienia fazy i proporcji systemu te tańsze w zupełności wystarczają.

A karta muzyczna? Programy zwykle nie mają specjalnych wymagań. Większość pomiarówek to pojemności, czyli wymagają zasilania Phantom, chyba że mają zasilanie bateryjne jak ECM888.
    Dobrym rozwiązaniem jest jeżeli interfejs będzie miał cyfrowy gain, bo można sobie łatwo skalibrować i mierzyć SPL, ale to sporadycznie spotyka się w tanich interfejsach.
    I dobrze żeby miał dwa takie same wejścia, żeby używać pętli referencyjnej zamiast referencji wewnętrznej programu. W tedy program pokazuje wyniki nie tylko na szumie z programu, ale również z muzyki odtwarzanej z innej aplikacji komputera, lub przy odpowiednim routingu z miksera, nawet materiał muzyczny puszczany przez mikser.
    No i ważne żeby karta miała sterowniki ASIO, bo tego najczęściej wymagają programy pomiarowe pod windowsa.
    Czyli nawet najtańszy behringer da radę. Zwłaszcza do pracy nieprofesjonalnej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnego ustawienia subwooferów TP118 w pomieszczeniu o powierzchni 20m2, w połączeniu z wzmacniaczem Proline 3000 oraz kolumnami RCF 712, podłączonymi do procesora Berlinger DCX2496. Wskazówki dotyczące ustawienia subwooferów sugerują umieszczenie ich obok siebie, aby uniknąć interferencji fal dźwiękowych, oraz rozważenie ustawienia w stereo z odpowiednim rozstawem. Użytkownik został również poinformowany o konieczności pomiaru fazy i podziału pasma, a także o możliwościach użycia mikrofonów do pomiaru. Po wprowadzeniu zmian, użytkownik zauważył poprawę jakości basu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA