logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostosować subwoofer STX GDN-27-150-8-SC do muzyki w pokoju 12m²?

m-Q 01 Sty 2006 18:12 1857 15
REKLAMA
  • #1 2136298
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam!

Trochę szukałem na Elce informacji na temat tego głośnika pracującego w subie. W GOTOWCACH znalazłem takowego, ale w zestawie do kina domowego, ja natomiast mam zamiar go zatrudniać tylko do muzyki (ma być dość głośno i z mocnym uderzeniem - w pokoju ~12m^2).

Czy taka konstrukcja jak przedstawiona w w/w temacie (https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=415752) będzie dobra czy warto coś zmienić (inne strojenie, litraż budy, compact zamiast BR itp.) ?

PS. Wzmacniacz do tego będzie robiony pewnie na TDA7249 (jakby kto pytał ;) ).
  • REKLAMA
  • #2 2136381
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam. Myśle że bedzie dobry 50l strojenie na 35hz skoro projekt "gotowiec" to nic tylko się za robote brać ;) Co do wzmacniacza to polecam http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al34z&sid=180ebc87 lub mocniejszy http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al35z&sid=180ebc87 płytka jest gotowa nic tylko kupić, podłączyć i denerwowac sąsiadów. A tda no nie jest zły ale napewno ten głośnik na mosfetach zagra lepiej ;) wrazie problemów pytaj ;)
  • #3 2136425
    m-Q
    Poziom 15  
    Dzięki bardzo djsuchy ! A propos zestawów : w skład wchodzą wszystkie elementy do samodzielnego złożenia czy to juz gotowy sprzęcior ?
  • #4 2136832
    bb
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Zmonowane.
    Ile moze kosztowac trafo (przy jednym z tych wzmacniaczy podane jest ze optymalne napiecie 50V), nie widze nigdzie traf o takim napieciu? :/
    pozdr
  • REKLAMA
  • #5 2136947
    djsuchy
    Poziom 20  
    Wiem ze traf nie widać. Ale http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=ts301&sid=3a7964c9 to jest trafo 300w 2*35v na dole pisze " Transformator toroidalny o mocy 300W i napięciu 2x35V.

Po mostku i kondensatorach daje napięcie symetryczne około 2 x 50V. Nadaje się do zasilania końcówek mocy AL-35(200W)i AL-34(100W)" Więz zasilacz należy kupić lub zmątować samemu ;)
  • #6 2136959
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    50 litrow do muzyki? I jeszcze strojenie na 30Hz? Nie nie nie...
    Jak do muzyki to mozesz dac obudowe w granicach 40-45 litrow ze strojeniem w okolicach 35-45Hz
  • #7 2138635
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ale warto pokąbinowac z tym strojeniem róznie gra w róznych pomieszczeniach ;)

Dodano po 20 [minuty]:

Jeszcze dodam ze na allegro.pl są tez wzmaki do zabudwy GOTOWE !!! np http://allegro.pl/show_item.php?item=79364173 i http://allegro.pl/show_item.php?item=79364149 jeden 100 rms a drugi 200rms ja bym brał ten 200rms większa kontrola nad głośnikiem a o to ze nie wytrzym,a sie nie martw bo wytrzyma
  • #8 2139276
    m-Q
    Poziom 15  
    CJ_Basseer:Też tak mi się wydawało, że dla muzyki będzie trzeba ciutke wyżej stroić.

djsuchy: Spoko sprzęt, ale jako 16-latek nie mam 3 baniek na wzmaka, wybacz :roll: (nawet ten za 200zł jest poza moim zasięgiem). W planach miałem wydać na wzmaka <100zł. Myślałem o TDA bo jest w miarę tani, albo jakaś płytka+schemat z KITu, bo mój starszy jest elektronikiem, to jakieś elementy by się znalazły.

A wracając jeszcze do suba, wypełnienie jakieś będzie potrzebne ? Czy tylko na ścianki cienka warstewka ?
  • REKLAMA
  • #9 2139381
    Milenium Bass
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Troszke na ścianki..
  • #10 2139711
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Jakiej muzyki słuchasz ? Dla mnie najbardziej uniwersalnie to 45L i 35Hz. Nie stroj wyżej bo pojawi się bardzo nieprzyjemna oscylacja dla częstotliwości strojenia, no chyba, że subek towarzyszy jakimś altusom, to podreperuje SPL, inaczej nie ma to większego sensu.
  • #11 2139818
    m-Q
    Poziom 15  
    Może zdziwię, ale słucham praktycznie wszystkiego (jednak z przewagą muzyki elektronicznej - Jean Michel Jarre głównie), począwszy od rocka przez funk, trochę pop, dance na techno kończąc.
    Sub ma wspierać inną własną 2-drożną konstrukcję opartą na Tonsilowskich GDN16/15 i GDWT9/40/5 (2 kolumny w obudowach zamkniętych). BTW Grają nienajgorzej, ale brakuje niskiego basu (te już przy ok 55-60Hz mają problemy przy średnio głośnym słuchaniu) i tu właśnie zrodziła sie potrzeba suba. Chciałbym żeby bas nie był zbyt rozciągnięty ale dość energiczny i dynamiczny.
  • REKLAMA
  • #12 2140393
    djsuchy
    Poziom 20  
    m-Q- ja mam 14lat od ponad pół roku śledze nonstop elektrode.pl i chłone info na temat akustyki i audio. Tez nie mam kasy :( A musze sobie wykąbinowac na estrady i mam problem
  • #13 2140492
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Dobra muzyka, ja też tak słucham. Jak mówiłem, nie ma sensu stroić wyżej, żeby obcinać i podbijać. Ten głośnik potrafi nisko zejść, a kickbasiska jak z Visatonów nie będzie tam na tyle, żeby tracić równowagę i jakość. Polecam jak napisane wyżej. Dzięki temu usłyszysz, co JMJarre wkomponował w ten najniższy fundament.
  • #14 2140541
    m-Q
    Poziom 15  
    Dzięki gdL za porady i informacje ! :) No to ferie chyba będą dość pracowite (chybaże znajdę trochę czasu wcześniej, żeby chociaż zacząć robotę - będę miał silniejszy bodziec, żeby skończyć ;) ).

A co z otworem BR ? Może mieć takie wymiary jak w gotowcu ? (10x30) ?

PS. 45l to zakładam, że wewnątrz budy, ale od tego trzeba jeszcze odjąć zajętość głośnika i BR tak ?
  • #15 2140694
    npbs
    Poziom 11  
    obudowa musi być więkasz o tyle ile wynosi objętość BR , glośnika i wzmaka
    jesli o to pytasz...
  • #16 2140701
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Tak 45 to jest bez glosnika itp. Daj strojenie na 35Hz i bedzie dobrze:) ja mam zestrojony na 32Hz i tez jest b.dobrze ;) w filmach sie bardzo dobrze sprawdza:)
    Najlepiej poproboj sobie ze strojeniem... tak od 35 do 40hz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dostosowania subwoofera STX GDN-27-150-8-SC do odtwarzania muzyki w pomieszczeniu o powierzchni około 12 m², z naciskiem na głośne i dynamiczne brzmienie basu. Zalecane jest zastosowanie obudowy o pojemności około 40-50 litrów, z optymalnym strojem rezonansowym w zakresie 35-45 Hz, co zapewni energiczny i dobrze kontrolowany bas, unikając nieprzyjemnych oscylacji przy zbyt niskim stroju (np. 30 Hz). Wymiary otworu BR (bass reflex) mogą pozostać podobne do tych z gotowego projektu (np. 10x30 cm), a całkowita objętość obudowy powinna uwzględniać miejsce zajmowane przez głośnik i port BR. Wypełnienie obudowy powinno być umiarkowane, np. cienka warstwa materiału tłumiącego na ściankach.

Do wzmacniacza planowany jest układ na TDA7249 ze względu na niskie koszty, choć polecane są także gotowe moduły wzmacniaczy na tranzystorach MOSFET (np. AL-34, AL-35) oferujące lepszą jakość dźwięku i większą moc, jednak droższe. Zasilanie wzmacniacza wymaga transformatora toroidalnego o napięciu 2x35 V, który po prostowaniu i filtracji daje około 2x50 V symetrycznego napięcia. Wzmacniacze dostępne są także w formie gotowych modułów na aukcjach internetowych, z mocą RMS od 100 do 200 W, co pozwala na lepszą kontrolę nad głośnikiem.

Subwoofer ma wspierać dwudrożny zestaw oparty na głośnikach Tonsil GDN16/15 i GDWT9/40/5, który ma ograniczenia w reprodukcji niskiego basu poniżej 55-60 Hz. Celem jest uzyskanie dynamicznego, nieprzeciągniętego basu, szczególnie dla muzyki elektronicznej i innych gatunków, gdzie ważna jest energia i uderzenie niskich tonów. Zaleca się eksperymentowanie ze strojeniem w zakresie 35-40 Hz, aby dopasować brzmienie do akustyki pomieszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA