logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WinXP sie wiesza po dodaniu SDRAM 256 do 2 istniejących Shut

amigo10 30 Lis 2005 18:27 1440 10
REKLAMA
  • #1 2041266
    amigo10
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Zainstalowłem nową kość pamięci SDRAM 256 do 2 istniejących w układzie:

Cytat:
    Płyta główna:
    Typ procesora Intel Celeron-S, 1153 MHz (10 x 115)
    Nazwa płyty głównej Shuttle AV18 (1 ISA, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR, 3 DIMM, Audio)
    Mikroukład płyty głównej VIA VT82C694X Apollo Pro133A
    Pamięć fizyczna 256 MB (SDRAM)
    Typ BIOS'u Award Modular (10/23/01)

Moduły pamięci SPD:
    DIMM1: SILCOM nsu01664b3ba1pc-75 128 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz)
    DIMM2: SpecTek 128 MB PC133 SDRAM (3.0-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-4 @ 83 MHz)

- Teraz komputer wiesza się albo sam resetuje.
    Kość już nawet reklamowałem i na innej jest to samo.
    --------------------------------------------------------------
    I jeszcze cytat z MAIN BOARD
    Cytat:
    3.3 System Memory Configuration
    The AV18E/AV18A mainboard has three 168-pin DIMM slots that allow you
    to install from 16MB up to 1.5GB of system memory.
    Each 168-pin DIMM (Dual In-line Memory Module) Slot can accommodate
    16MB, 32MB, 64MB, 128MB, 256MB, and 512MB of PC100/PC133
    compliant 3.3V single or double side 64-bit wide data path SDRAM modules.
    Install Memory:
    Install memory in any or all of the slots. The combination shown as follows.
    Note: You do not need to set any jumper to configure memory since the
    BIOS utility can detect the system memory automatically. You can
    check the total system memory value in the BIOS Standard CMOS
    Setup menu.
    Upgrade Memory:
    You can easily upgrade the system memory by inserting additional SDRAM
    modules in available DIMM slots. The total system memory is calculated by
    simply adding up the memory in all DIMM slots. After upgrade, the new
    system memory value will automatically be computed and displayed in the
    field " Standard CMOS Setup" of BIOS setup program.
  • REKLAMA
  • #2 2041310
    djkiller
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witaj , częsty problem , nie wszystkie pamięci ze sobą będą pracować stabilnie (szczególnie ddr), polecam sprzedać i kupić jednakowe kości lub jedną większą (bardziej przyszłościowe) , bo parametrów pracy pamięci nie zmienisz ,
  • REKLAMA
  • #3 2041436
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Dlaczego nie zmieni parametrów? .Wejdź do biosa ustaw pamięć By SPD lub Default,zależy jak tam masz.Przetestuj Memtestem najpierw jedną kość a potem drugą (jedną wyjmij z kompa).Jesli testy wyjdą dobrze to pokombinuj ze zmianą slotów,poprzekładaj pamięci miejscami,chyba masz 3 sloty do dyspozycji.
  • REKLAMA
  • #4 2041458
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Ustaw obie pamięci żeby leciały na 133, albo na 100 (ale z tym będzie problem, bo ta druga to chyba na 83 idzie).
  • #5 2041495
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    tronic1 napisał:
    Jesli testy wyjdą dobrze to pokombinuj ze zmianą slotów,poprzekładaj pamięci miejscami,chyba masz 3 sloty do dyspozycji.

Miałem kiedyś płytę Shuttle i był ten sam problem, kości prawidłowo pracowały tylko w jednej konfiguracji, ale jak napisał kolega tronic1 najpierw ustaw defaultowe timingi
  • #6 2043245
    djkiller
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    tronic1 napisał:
    Dlaczego nie zmieni parametrów? .

Chyba się nie zrozumieliśmy , bo chodzi Ci o to że możesz wymusić czy inną czestotliwość pracy inny CAS itp.

A co do zmiany slotów to z tego co się oriętuje to bank1 jest jako tzw. HOST (najdalszy od procka) i powinieneś zaczynać ładowanie pamięci od tego banku zaczynając do banku3 (najbliżej procka) ,

ale szczeże powiedziawszy mam duże obawy czy te pamiątki razem mogą stabilnie pracować ,wszystko zależy od kaprysu płyty.

A co do memtest`u to stabilności nie sprawdzisz , ostatnio miałem taki problemik i memtest żadnych błedów nie pokazywał,
    dopieo demo 3dmarka siadało i wyskakiwał BSoD.
  • #7 2044678
    amigo10
    Poziom 12  
    Włożyłem kość 256 "na solo" no i system po chwili pracy zresetował.
    Wniosek, że nie toleruje takiej pamięci.
    Czy mam rację?
  • REKLAMA
  • #8 2045185
    orson-pl
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Nie wiadomo czy nie toleruje - może być po prostu uszkodzona - zrób testy. I próbuj różnych ustawień - mam 512 i 256, różnych producentów, ale Windows za Chiny się nie odpali, jeśli jako pierwsza wsadzona jest 512. Takie uroki komputerów :)
  • #9 2045768
    Stopergo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    A czy po dołożeniu kości zainstalowałeś XP ponownie? Ja miałem podobny problem. Winda stała się niestabilna tak przy XP jak i 98.
  • #10 2045846
    xoen
    Poziom 11  
    timingi, memtest lub inny slot.
  • #11 2047942
    amigo10
    Poziom 12  
    Nawet nie dokończyłem testu kości 256 memtestem w 1 położeniu.
    "poważna awaria ..." - tryb awaryjny: reset, inne tryby reset. System padł. Kość po raz drugi zepsuta?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności systemu Windows XP po dodaniu kości pamięci SDRAM 256 MB do dwóch istniejących modułów w komputerze z płytą główną Shuttle. Komputer zawiesza się lub resetuje, nawet gdy nowa kość jest testowana osobno na innym sprzęcie. Dyskusja wskazuje, że przyczyną mogą być niekompatybilne parametry pamięci, różne timingi, częstotliwości pracy lub konfiguracja slotów pamięci. Zalecane jest ustawienie w BIOS-ie parametrów pamięci na domyślne (SPD) lub ręczne dostosowanie częstotliwości (np. 133 MHz lub 100 MHz) oraz testowanie modułów pojedynczo za pomocą Memtestu. Wskazano, że nie wszystkie kości pamięci współpracują stabilnie razem, szczególnie gdy pochodzą od różnych producentów lub mają różne parametry. Konieczne może być użycie identycznych modułów lub jednej większej kości. Problemy mogą też wynikać z ograniczeń płyty głównej Shuttle, która wymaga specyficznej kolejności instalacji pamięci (bank HOST najdalszy od procesora). Memtest nie zawsze wykrywa niestabilności, które objawiają się dopiero podczas obciążenia systemu (np. BSoD przy uruchamianiu 3DMarka). W przypadku powtarzających się resetów i awarii systemu przy pojedynczej kości 256 MB istnieje podejrzenie uszkodzenia modułu lub jego niezgodności z płytą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA