logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po dolozeniu ram komp sie resetuje, ZASILACZ NA 100% OK

Kempes 08 Mar 2006 17:35 3306 22
  • #1 2390471
    Kempes
    Poziom 12  
    Witam!
    Mam pewnien problem, po dolozeniu kosci sd ram 128mb (pc 133) i obojętnie jakiej innej (probowalem z 128mb innej firmy, 64mb, 128mb pc 100 itp....) komputer mi się albo resetuje, albo występuje strasznie duzo blędów, żadna aplikacja nie da sie odpalić. Moj system to Win Xp Professional. Moj komp: Plyta Shuttle AK12A, Athlon 1ghz, GeForce 400 MX 64mb, 2 dyski(60gb i 3gb) i 128mb ram pc 133 (z jedną kością obojętnie jaką komputer pracuje dobrze). Myślałem, że to wina zasilacza i zakupilem nowy 400wat tracera (wcześniej miałem 300wat tracer). O co tu chodzi?
  • #2 2390983
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Wina leży ewidentnie po stronie pamięci sdram. Problem zaczął się pojawiać po dołożeniu kolejnej kości no nie.? Zasilacz to ty zostaw w spokoju lepiej przyjżyj się czasom pamięci i taktowaniu kości, ideałem byłby komplet takich samych. Ustaw w biosie automatyczne taktowanie magistrali pamięci.

machina
  • #3 2391373
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    A czy przypadkiem jedna kosc nie jest dwustronna a druga jednostronna , mialem kiedys taki problem i musialy byc takie same (poszukaj i pozycz od kogos taka sama jak masz w kompie -ten sam producent i czasy).
  • #4 2391511
    djfazee
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    odpal mem-testa, wysiwetli to bie czerwono na niebieskim jęsli pamięć ma błędy.
  • #5 2391524
    Kempes
    Poziom 12  
    No tak z jedną kościa komputer pracuje normalnie, z 2 koscmi sie resetuje. Jak ustawic automatyczne taktowanie magistrali pamięci? Jak to bedzie po angielsku?
    Ps.Kosci sa sprawne poniewaz osobno dzialaja, a pozatym dokladalem juz inne kosci pozyczone od kumpli... Obydwie kosci sa obustronne
  • Pomocny post
    #6 2391712
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kempes napisał:
    Jak ustawic automatyczne taktowanie magistrali pamięci? Jak to bedzie po angielsku?

How can I set automatic memory bus timing?
  • #7 2391824
    Kempes
    Poziom 12  
    Mam tylko opcje: "Bank 0/1 Dram Timing", "Bank 2/3 Dram Timing" i "Bank 4/5 Dram Timing" i wszystkie one są ustawione na "Sdram 8/10ns(a mogą być tez ustawione na:Normal, Medium, Fast i Turbo), to chyba nie o to chodzi co?
  • #9 2391909
    pawlosso
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!! A jak sprawdzasz pamiec pojedynczo to wkaldasz i pierwsze gniazdo i jest ok i w drugie tez??? bo moze masz plytke strzelona byc moze jakis update biosu trzeba strzelic i sprawdz czy sloty na pamiec sa wolne od kurzu bo to moze roabic jakies zwarcie. Pozdrawiam
  • #10 2391982
    Kempes
    Poziom 12  
    Kaz K napisał:
    ustaw na normal i sprawdz prace komputera
    juz tak robilem i nic nie dalo:/, a sloty odkurzylem, 1 pamięć dziala we wszystkich 3 slotach takze one sa chyba ok ale nie myslalem zeby updateowac bios, to moze pomoc?
  • #11 2392171
    Aron10101
    Poziom 11  
    Spróbuj w BIOSIE ustawić fabryczne ustawienia. A jak wkładasz dwie pamięci to jakie są sygnały dźwiękowe w trakcie uruchamiania i jaką masz płytę?
  • #12 2394137
    Kempes
    Poziom 12  
    Nie ma żadnych sygnałów, windows sie włącza normalnie, dopiero po paru minutach pracy wyskakują błędy i komputer się resetuje. A przeczytaj moj 1 post tam masz opisany moj komputer...
  • #13 2395579
    Aron10101
    Poziom 11  
    ok. sorry. Przeoczyłem konfigurację. Ale i tak do niej wracająć to zapytam jakiego producenta jest BIOS. I napisz coś czy robiłeś mem test jak radził djfazee, a jeśli tak to jakie były wyniki. I spróbuj w BIOSIE ustawić Load Optimized Default. To są fabrycznie optymalne ustawienia. Jak sprawdzisz to daj znać. I daj trochę informacji odnośnie pamięci.
  • #14 2395897
    Kempes
    Poziom 12  
    Bios jest orginalny(chyba ze ktos inny go zmienil... sprobuje sprawdzic i napisze jak mi sie uda). Ustawilem fabryczne ustawienia i komputer dzialal pare minut, po czym obraz przestal sie ruszac a komputer sie zresetowal... Pamieci sa ok, zreszta testowalem rozne pamieci a te 2 pojedynczo dzialaja. Obydwie to 128mb(sd ram) pc 133, uwazam ze to wina plyty glownej. Nowy bios moze cos zmienic? Jak tak to jakim programeg to wgrac na moja plyte najlepiej? WinFlashem?

Ps.Czy jest taka mozliwosc zeby kosci sie przegzewaly bo jak wycigam je z komputera to sa bardzo cieple...?
  • #15 2396148
    pawlosso
    Poziom 13  
    A zrób cos takiego wyjmij dysk z kompa mozesz tylko odloczyc tasme powkladaj wszystkie kosci ramu do kompa i zacznij instalowac windowsa xp. jak pojdzie instalka to moze masz skopanego xp i on nie chce przyjac tych pamieci!
  • #16 2398065
    Kempes
    Poziom 12  
    przeinstalowalem windowsa i podczas instalacji wyskoczyl blad(konflikt sprzetu)... moim zdanie jest to wina plyty glownej, myslicie ze nowy bios cos zmieni? czy moze plyta jest walnieta? mozna to jakos sprawdzic?
  • #17 2398389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2398548
    Kempes
    Poziom 12  
    Ale ja mam 2 kosci pc 133...
  • #20 2400669
    Kempes
    Poziom 12  
    a mozna go samemu wymienic? duzo takie cos kosztuje?
  • #21 2407443
    pawlosso
    Poziom 13  
    Wyskoczył ci w czasie instalacji bluescren "stop". mozes sie jescze tak dziac kiedy paiec jest nikompatybilna z plyta lub w twoim przypadku z inna pamiecia!
  • #22 2415030
    Kempes
    Poziom 12  
    Chyba kupie poprostu nowa plyte bo nic nie pomaga, pamieci sa dobre, sprawdzalem z wieloma pamieciami juz...
  • #23 2452070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilnej pracy komputera po dołożeniu dodatkowej kości pamięci SDRAM 128MB PC133 do istniejącej kości 128MB PC133 na płycie Shuttle AK12A z procesorem Athlon 1GHz i systemem Windows XP Professional. Po dodaniu drugiej kości komputer się resetuje lub pojawia się wiele błędów, mimo że pojedynczo każda kość działa poprawnie. Zasilacz 400W Tracer jest sprawny. Wskazano, że problem może wynikać z niezgodności czasów i taktowania pamięci, różnic w budowie kości (dwustronne vs jednostronne) lub uszkodzenia płyty głównej, np. uszkodzonego tranzystora stabilizującego napięcie dla pamięci. Zalecano testowanie pamięci programem MemTest, ustawienie fabrycznych lub optymalnych ustawień BIOS (Load Optimized Default), reset BIOS-u oraz sprawdzenie slotów pamięci pod kątem uszkodzeń i zabrudzeń. Próby reinstalacji systemu Windows XP zakończyły się błędami sprzętowymi, co może wskazywać na problem z kompatybilnością pamięci lub uszkodzenie płyty głównej. Rozważano aktualizację BIOS-u za pomocą WinFlasha, jednak nie potwierdzono skuteczności. Kości pamięci nagrzewają się podczas pracy, co może wskazywać na przeciążenie lub uszkodzenie. Ostatecznie zasugerowano wymianę płyty głównej jako rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA