logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Ecocondens Gold Plus - obroty wentylatora vs długość komina

rafalu20 15 Gru 2023 23:59 1713 13
REKLAMA
  • #1 20863354
    rafalu20
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam
    Zmieniłem kocioł ze starego termeta 24kw, który dobrze chodził lecz się wysłużył na Termet Ecocondens Gold Plus 24kw i mam problem. Serwisant startując kocioł podniósł mi minimalne obroty wentylatora na 1900 twierdząc że tak musi być z uwagi na długi komin ( ok 8- 9m) gdzie wedlug instrukcji serwisowej powinno być 1200 obrotów. Czy serwisant ma rację?
    Jeżeli dobrze rozumiem na podstawie tego co wyczytałem na forum w tym momencie kocioł nie jest w stanie chodzić z minimalną mocą ok 3kw. Jest to o tyle u mnie problematyczne, że jak się załączy sam obwód grzejnikow który ma niewielkie zapotrzebowanie na moc to w tej chwili jak nawet kocioł ustawie w menu na minimalną moc to przy tych obrotach wentylatora kocioł nie jest w stanie utrzymać temperatury która w ciągu ok 0,5 min wzrasta do ponad 5*C ustawionej na kotle co skutkuje wyłączeniem palnika i studzeniem go przez 3 min. I tak ten kocioł co 3 min załącza się na 0,5 min i studzi. Jak chodzi razem z podłogówką jest ok.
    Według mnie tak nie powinno być. Jak na próbę ( niestety bez analizatora) zmniejszyłem mu obroty na 1500 to ładniej się zapalał ( bez buchniecia) i dłużej trzymał właściwą temperaturę zasilania.
    A zatem czy powinienem zmniejszyć obroty wentylatora nawet do tych 1200 obrotów (oczywiście z przeprowadzeniem analizy spalin) czy też zostawić na 1900 tak jak to serwisant twierdzi. Nadmieniam tu że nie mam zaufania do tego serwisanta bo nie ma on zbyt dużego doświadczenia ( wszystkie parametry ustawiał na podstawie swoich notatek, a nie instrukcji serwisowej i jak go pytałem to nawet nie był w stanie powiedzieć który parametr od czego jest. Stwierdził że takie parametry ktoś mu podpowiedział że są ok).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20863555
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Zmień serwisanta. Fabrycznie wychodzi na 1500-1600. 1900 to jakiś kosmos.
    Tak, zmniejszyc na 1200, ale najlepiej z analizatorem.
    P01 na 25
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20865070
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2118
    Moc minimalna trzeba ustawić eksperymentalnie do aktualnych warunków . Długosc komina jest ważna, ale równie ważna jest np lość kolan w ukłądzie spalinowym, czy niepotrzebne daszki na wylocie utrudniające wyrzut spalin. Trzeba tak ustawić, by kocioł startował bezgłośnie i podczas pracy nie generował dziwnych dźwięków.
    Trzeba skrócić pracę na mocy startowej.
    Ja Ci zależy na mocy minimalnej to dlaczego kupiłeś kocioł 24kW , a nie 20kW???
  • #4 20865705
    rafalu20
    Poziom 11  
    Niestety kocioł kupiłem nie do końca świadomie bo ktoś tak mi doradził że będzie ok. Tym bardziej że poprzedni też miał 24 i było ok.
    Prace na mocy startowej mam na min i moc startowa również min.
  • #5 20868118
    rafalu20
    Poziom 11  
    bro2004 napisał:
    Zmień serwisanta. Fabrycznie wychodzi na 1500-1600. 1900 to jakiś kosmos.
    Tak, zmniejszyc na 1200, ale najlepiej z analizatorem.
    P01 na 25

Bro2004: w jakich rozsądnych widełkach obrotów wentylatora powinienem się poruszać przy mojej długośi komina? tj. jaka może być rozbieżność tych obrotów w zależności od długości komina? Według instukcji min. to 1200 więc max?
    Tak na marginesie kocioł fabrycznie był ustawiony na 1500 orotów i bez regulacji serwisanta mam wrażenie, że lepiej chodził, a napewno mniej gazu spalał.
  • #6 20871452
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Co to za bzdura ze przy wyzszej predkosci obrotowej nie uzyskasz mocy minimalnej? Przecież moc minimalna to m.in. Ile gazu pobiera w danym momencie.
    Jeżeli przy predkosci obrotowej jest ustawiony skład mieszanki na poprawny - prędkość obrotowa nie ma znaczenia na moc minimalna.
    Długość komina ma znaczenie na prędkość obrotową wentylatora. Tak samo jak ilość kolan w kominie.
    Zupełnie nie rozumiem po co na sile coś zmieniać. „Bo na forum napisali”…
    A jak napiszą że przy ustawieniu obrotów na 900 z kranu bedzie płynęła zimna cola to tez ustawisz?
    Sory za ten offtop ale jak masz wątpliwości to rozmawiaj z serwisantem. Jak nie masz do niego zaufania to zadzwoń do innego serwisanta. Ale nie bierz wiedzy z „forum” za jedynie słuszne źródło.
    Pozdro
  • #7 20871472
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1090
    zales.vip napisał:
    prędkość obrotowa nie ma znaczenia na moc minimalna.

Od prędkości obrotowej wentylatora, zależy podciśnienie, które reguluje ilość gazu podawaną z zespołu gazowego.
    Im większe obroty, tym większe podciśnienie,tym więcej gazu wędruje do mieszalnika i palnika.
  • #8 20871681
    zales.vip
    Poziom 31  
    Dokładnie.
    I PO TO SĄ ŚRUBY REGULACYJNE na armaturze gazowej żeby doregulowac wydatek gazu.
  • REKLAMA
  • #9 20871988
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1090
    Oczywiście, napisałem tylko ogólną zasadę.
    Im większe opory w kominie, tym wentylator musi pracować szybciej, aby dostarczyć daną ilość powietrza dla np. mocy minimalnej.
    Jednak stosunek paliwa do powietrza dla mocy minimalnej będzie taki sam, mimo iż wentylator pracuje szybciej w stosunku do krótkiego komina z małym oporem powietrza.
    Dobrze mówię:?:
  • #10 20872033
    zales.vip
    Poziom 31  
    Czyli finalnie należy dopieścić ten „stosunek” analizą.
    Dobrze mówię? ;)
    Przy założeniu ze ów serwisant dobrze uwzględnił długość komina i jego opory i przy założeniu ze poprawnie wyregulowal kocioł na analizatorze - moc minimalna po zwiększeniu obrotów wentylatora nie wzrosła.
  • #11 20875597
    rafalu20
    Poziom 11  
    Ok. To w takim jeżeli obroty nie wpływają na minimalną moc to niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego jak schodzę do 1500 obrotów ( bez analizatora) piec chodzi płynniej, bezgłośnie odpala, i wolniej nagrzewa wodę w obiegu - czyli to na czym mi zależy. Czyżby serwisant źle zrobił analizę?
  • #12 20875664
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    rafalu20 napisał:
    To w takim jeżeli obroty nie wpływają na minimalną moc to niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego jak schodzę do 1500 obrotów

A kto twierdzi, że moc nie zależy od obrotów? Właśnie od nich głównie. A moc minimalna to coś porównywalnego z obrotami jałowymi silnika. Mniej nie da się zejść bo bedzie nierówno pracował lub zgaśnie.
  • REKLAMA
  • #13 20875895
    zales.vip
    Poziom 31  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    rafalu20 napisał:
    To w takim jeżeli obroty nie wpływają na minimalną moc to niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego jak schodzę do 1500 obrotów

A kto twierdzi, że moc nie zależy od obrotów? Właśnie od nich głównie. A moc minimalna to coś porównywalnego z obrotami jałowymi silnika. Mniej nie da się zejść bo bedzie nierówno pracował lub zgaśnie.

Autor podchodzi do tematu strasznie 0/1-owo.
    Obroty wentylatora: są wskazane w instrukcji jakie powinny być. Ale to jest punkt odniesienia. W szczególnych przypadkach takich jak zwiększone opory komina (długość i ilość zakrętów) ten parametr należy zweryfikować i zmodyfikować. Ta korekta ma być w granicach rozsądku. Wiadomo (raczej) że nikt normalny nie ustawi minimalnych obrotów na np 3000 bo nie będzie w stanie uzyskać poprawnej proporcji gaz/powietrze.
    Dlatego korekta parametru obrotów jest w uzasadnionych przypadkach.
    Po tym - należy wykonać poprawna regulacje w oparciu o analizę spalin żeby uzyskać efekt końcowy.
    Co do samego „odpalania” to jest kwestia ustawienia mocy startowej. I tu tez nie można przesadzać w żadna stronę.
    Jak pisałem - najgłupsze co można zrobić to samodzielnie regulować kocioł w oparciu o wiedzę z forów internetowych.
    Jeżeli nie jesteś zadowolony z pracy tego serwisanta - zaproś innego i poproś o wyregulowanie kotła.
    Trudno- zapłacisz kilka złotych, ale będziesz chyba bardziej pewny niż po regulacji przez internet.
  • #14 20877148
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    @zales.vip Pełna zgoda, pisałem o tym w poście#3.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił kocioł na Termet Ecocondens Gold Plus 24 kW, jednak napotkał problem z ustawieniami obrotów wentylatora. Serwisant ustawił minimalne obroty na 1900, co jest wyższe niż zalecane 1200 obrotów w instrukcji. Użytkownik zauważył, że przy tych obrotach kocioł nie utrzymuje temperatury, co prowadzi do częstego wyłączania palnika. W dyskusji podkreślono, że długość komina oraz jego opory mają wpływ na obroty wentylatora, a także że moc minimalna powinna być dostosowana do warunków. Użytkownicy sugerują, aby obroty wentylatora były regulowane w oparciu o analizę spalin, a nie tylko na podstawie ogólnych wskazówek. Wskazano również na potrzebę konsultacji z innym serwisantem, jeśli obecny nie spełnia oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA