Panowie, czy może ktoś przerabiał podobny temat? Od niedawna, szczególnie przy temperaturze poniżej 10°C, przy pierwszym odpaleniu (po co najmniej 8 godzinach) trzęsie całą budę. Na komputerze pokazało wypadanie zapłonu na cylindrach 1 i 3 oraz niewłaściwą mieszankę paliwową. Po chwili pracy silnika, gdy go zgasisz i odpalisz, problem znikał. Wymieniłem świece na NGK oraz zmieniłem cewki. Nadal trzęsie, a problem z dnia na dzień się potęguje (trzęsie coraz mocniej). Aktualnie po podłączeniu komputera pokazuje błąd "cylinder 2 wyłączenie wtrysku" oraz "cylinder 3 wyłączenie wtrysku" oraz "niepoprawna mieszanka paliwowa" i błąd klimatyzacji. Czy to będą wtryski? Czy lepiej szukać problemu w jakichś czujnikach? Mechanik twierdzi, że to wtryski, choć wcześniej był pewien świec, a następnie cewek. Nie chcę wyrzucać w błoto 12 tysięcy na wtryski, a problem pozostanie...
Ostatnio coraz częściej zaczynają falować obroty na biegu jałowym. Przy nagrzanym silniku na postoju czuć delikatne drgania. Dość porządnie kopci. Nie czuć smrodu spalin, ale chmura jest dość spora.
P.S. SILNIK N53B30