Witam, szybkie pytanie, tak jak w temacie...
Wszystko co dobre zaczyna się od 4000, a ma być poniżej 3000. Który TV ma najlepszy stosunek cena/jakość w tej półce?
Ja bym w ogóle nie myślał o Samsungu. Bawiłem się jego pilotem i menu i według mnie jest bardzo słaby, no chyba że ma służyć jako monitor.
Co na nim będziesz oglądał TV naziemna, tuner, netlifx? Nic nie napisałeś. W naziemnej nie będziesz miał przycisków cyfrowych na pilocie, w netlflixie klikanie góra dół żeby wybrać jedną literkę..oszalałbym w takim Samsungu. W Lg wszystko chyba jest o niebo lepiej.
A więc tak.. Zakup nie dla mnie, a dla rodziców. Z Netflixa itd. rodzice korzystać i tak nie będą (może raz na ruski rok im coś tam włączę bo sam mam Netflixa), a oglądana na nim będzie głównie TV satelitarna z osobnym dekoderem i pilotem, więc kwestia pilota do TV ma marginalne znaczenie, bo będzie on używany jedynie do włączania/wyłączania (chociaż nawet nie ma takiej potrzeby - HDMI CEC) i ew. zmianie głośności. Z naziemnej u nich nawet nie ma zasięgu więc są raczej skazani na satelitę. Czasami jakiś film z pendrive.
60hz będzie do takiego zastosowania wystarczające, a OLED nie wchodzi w grę (statyczne paski na kanałach informacyjnych).
Bardzo cenię sobie powyższą stronę, a że nie lubię kupować "kota w worku", wybrałem Q60C, a nie Q67C (nie wiem czym tak do końca się różnią).
Wybór taki przede wszystkim ze względu na czerń, która kładzie na łopatki tą w LG 55NANO763QA. LG ma co prawda ciut lepsze kąty widzenia ale nie jest to aż tak duża różnica jak w przypadku czerni.
Zgadzam się z Wami że LG ma lepszego pilota i bardziej intuicyjne WebOS - gdybym miał przykładowo kupować OLEDA dla siebie, to w grę wchodziłoby tylko a wyłącznie LG.
Gdyby LG w tańszych LED stosowało VA jak Samsung, a nie IPS - również. No ale jest jak jest .
Swoją drogą - osobiście nie jestem też miłośnikiem OLEDów. Fajna technologia, ale nie idealna (wypalenia). Dla mnie idealną technologią jest dopiero MICRO LED. Mam nadzieję że dożyję czasów kiedy będzie ona standardem.
Gdyby LG w tańszych LED stosowało VA jak Samsung, a nie IPS - również. No ale jest jak jest
Ale LG raczej jest na matrycy VA, nie wiem czy jeszcze ktoś robi teraz IPS-a. Czerń ciężko sprawdzić w sklepie, ale jak dotkniesz palcem matrycę i zostanie po nim na chwile czarny ślad to jest to matryca VA.