logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budżetowy TV 55'', LG 55NANO763QA vs Samsung QE55Q67C czy coś innego?

PARCEK1 19 Gru 2023 22:10 792 5
REKLAMA
  • #1 20869379
    PARCEK1
    Poziom 8  
    Witam, szybkie pytanie, tak jak w temacie...
    Wszystko co dobre zaczyna się od 4000, a ma być poniżej 3000. Który TV ma najlepszy stosunek cena/jakość w tej półce?

Patrzę raczej tylko w stronę LG / Samsung.

Czym się różni Samsung QE55Q60C od QE55Q67C ?
  • REKLAMA
  • #2 20870404
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    Ja bym w ogóle nie myślał o Samsungu. Bawiłem się jego pilotem i menu i według mnie jest bardzo słaby, no chyba że ma służyć jako monitor.
    Co na nim będziesz oglądał TV naziemna, tuner, netlifx? Nic nie napisałeś. W naziemnej nie będziesz miał przycisków cyfrowych na pilocie, w netlflixie klikanie góra dół żeby wybrać jedną literkę..oszalałbym w takim Samsungu. W Lg wszystko chyba jest o niebo lepiej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20870575
    PARCEK1
    Poziom 8  
    A więc tak.. Zakup nie dla mnie, a dla rodziców. Z Netflixa itd. rodzice korzystać i tak nie będą (może raz na ruski rok im coś tam włączę bo sam mam Netflixa), a oglądana na nim będzie głównie TV satelitarna z osobnym dekoderem i pilotem, więc kwestia pilota do TV ma marginalne znaczenie, bo będzie on używany jedynie do włączania/wyłączania (chociaż nawet nie ma takiej potrzeby - HDMI CEC) i ew. zmianie głośności. Z naziemnej u nich nawet nie ma zasięgu więc są raczej skazani na satelitę. Czasami jakiś film z pendrive.
    60hz będzie do takiego zastosowania wystarczające, a OLED nie wchodzi w grę (statyczne paski na kanałach informacyjnych).

Zastanawiałem się pomiędzy tymi które wymieniłem w pierwszym poście, i ostatecznie zamówiłem Samsunga Q60C (QE55Q60CAUXXH):
    https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/q60c-q60-q60cd-qled

Bardzo cenię sobie powyższą stronę, a że nie lubię kupować "kota w worku", wybrałem Q60C, a nie Q67C (nie wiem czym tak do końca się różnią).
    Wybór taki przede wszystkim ze względu na czerń, która kładzie na łopatki tą w LG 55NANO763QA. LG ma co prawda ciut lepsze kąty widzenia ale nie jest to aż tak duża różnica jak w przypadku czerni.

Zgadzam się z Wami że LG ma lepszego pilota i bardziej intuicyjne WebOS - gdybym miał przykładowo kupować OLEDA dla siebie, to w grę wchodziłoby tylko a wyłącznie LG.
    Gdyby LG w tańszych LED stosowało VA jak Samsung, a nie IPS - również. No ale jest jak jest :).

Swoją drogą - osobiście nie jestem też miłośnikiem OLEDów. Fajna technologia, ale nie idealna (wypalenia). Dla mnie idealną technologią jest dopiero MICRO LED. Mam nadzieję że dożyję czasów kiedy będzie ona standardem.
  • REKLAMA
  • #5 20870612
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    I zaczną się Microledy wypalać - bo ich dużo będzie i statystyka jest nieubłagana :-)
  • #6 20871110
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 398
    PARCEK1 napisał:
    Gdyby LG w tańszych LED stosowało VA jak Samsung, a nie IPS - również. No ale jest jak jest

Ale LG raczej jest na matrycy VA, nie wiem czy jeszcze ktoś robi teraz IPS-a. Czerń ciężko sprawdzić w sklepie, ale jak dotkniesz palcem matrycę i zostanie po nim na chwile czarny ślad to jest to matryca VA.
REKLAMA