logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku 5.1 w przeglądarce na amplitunerze YAMAHA RX-V496RDS

Jean Claude Van Wiewiór 20 Gru 2023 15:41 468 10
REKLAMA
  • #1 20870135
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Mam pewien problem z amplitunerem YAMAHA RX-V496RDS podłączony jest pod komputer trzema kablami 2xRCA na JACK system 5.1 głośników. Problem jest taki, że w aplikacji Netflix głośniki działają normalnie, taka sama sytuacja ma miejsce po pobraniu dźwięku i włączeniu również wszystko działa, ale jeżeli włączę cokolwiek na przeglądarce (youtube, netflix itp.) to działają tylko i wyłącznie przednie głośniki (prawy i lewy bez centralnego). Zmiana przeglądarki nic nie daje, pobrałem aplikacje Spotify i również nie działa 5.1. Poprzez kabel optyczny wszystko funkcjonuje tak jak powinno.
    płyta główna to Asrock b550m steel legend, system windows 10
  • REKLAMA
  • #2 20870959
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 396
    Jean Claude Van Wie... napisał:
    ale jeżeli włączę cokolwiek na przeglądarce

Szukaj wokół ustawień dla karty, zaawansowane ustawienia dźwięku.

Przy czym youtube, spotify jest tylko stereo. W Youtube ponoć jest mozliwe 5.1, lecz w wersji płatnej dla części filmów z ich biblioteki.
    A w przypadku optycznego, wciąż jest stereo, tylko masz włączona symulację na 5.1 w amplitunerze ze sygnału stereo.

Czy możesz dać zrzuty ustawień karty podczas korzystania z przeglądarki (np. youtube)?
  • REKLAMA
  • #3 21275859
    mirejab
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Masz zaznaczoną funkcję Dolby Digital Live (win11 brak). Można dodać Atmos w urządzeniach audio, obsługa dzwieku przestrzennego.
    Moje obserwacje: Dzwięk DD5.1 działa na Youtube z przystawek AndroidTV 4K, Cromcast 4 z aplikacji Yutube w smart TV. Wyszukaj sobie DD5.1 test sound.
    Problemy z odtwarzaniem (Netflix, Disney itd...)powoduje wprowadzanie ATMOS i DTS/x . YAMAHA RX-V496RDS nie obsługuje tych nowych standardów. . Atmos jest zgodny w dół ale od DD+, Inaczej jeżeli TV obsługuje DD+ to powinien skonwertować do optyka jako DD5.1
    Myślę że problem może rozwiązać użycie Konwertera (przystawki) HDMI-eARC (ATMOS) na DD5.1 lub 7.1 1xHDMI-audio, 1xHDMI audio+Video, SPDIF, Optyk.
  • REKLAMA
  • #4 21340768
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    mirejab napisał:
    V496RDS nie obsługuje go.
    Myślę, że problem może rozwiązać użycie konwertera (przystawki) HDMI-eARC (ATMOS) na DD5.1 lub 7.1 1xHDMI-audio, 1xHDMI audio Video, SPDIF, Optyk.
    Czy możesz bardziej rozwinąć, co masz na myśli? Aż tak dobrze nie znam się na tym wszystkim. Dodam jeszcze, że jak pisałem ten temat, to na Netflixie działał system 5.1, teraz już nie, ustawień żadnych nie zmieniałem, a Netflix przestał widzieć, że mam 5.1 pod komputer podłączone. Zrzut ekranu konsoli Realtek Audio z ustawieniami dźwięku 5.1. Tutaj jak mam to w konsoli Realteka zrobione.

Dodam jeszcze, że podłączone jest dwoma kablami:
    -Optyczny (światłowód)
    -3x Jack 3.5mm
  • #5 21341059
    mirejab
    Poziom 14  
    Konwerter Atmos na Optyk (DD5.1) to już nieaktualne. Na forach piszą że jest stereo.
    Jean Claude Van Wie... napisał:
    Dodam jeszcze, że jak pisałem ten temat to na netflixie działał system 5.1 teraz już nie, ustawień żadnych nie zmieniałem a netflix przestał widzieć, że mam 5.1 pod komputer podłączone.

Zablokowali plugin w przeglądarce? Sterujący jakie video+dzwięk w strumieniu masz dostać.
    Kiedyś te ustawienia były do wyboru ręcznie przy każdym filmie.
  • REKLAMA
  • #6 21341075
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    mirejab napisał:
    Zablokowali plugin w przeglądarce? Sterujący jakie video dźwięk w strumieniu masz dostać. Kiedyś te ustawienia były do wyboru przy każdym filmie

Tak więc jak rozwiązać ten problem, czytałem u nich na stronie, że muszę pobrać dobry Access ze sklepu Microsoft, tak też zrobiłem i tam w opcji przy Realtek Output (wyjście optyczne) i Realtek audio (wyjście na trzy Jack) nie mam możliwości tego wybrania i nie wiem jak to ogarnąć teraz, żeby móc oglądać w normalnej jakości filmy jak człowiek.

Dodano po 6 [minuty]:

mirejab napisał:
    przeglądarce

I używam aplikacji Netflix, kiedyś mi działało 5.1 i praktycznie na każdym filmie takie miałem oznaczenie, teraz mam tylko HD.
  • #7 21341533
    mirejab
    Poziom 14  
    Wszystko wskazuje na to że platformy N i D teraz decydują jaki strumień dostaniesz w zależności od sprzętu. Strumień dla PC ustawili na HD i stereo. Na stronie filmu wyświetlaja ikonki informacyjne.
    Pluginy przestały działać i nic nie poradzisz.
    Znajomi oglądają na TV-smart, apki telewizorów działają z 4K i DD5.1 nowsze Samsungi puszczają do optyka 5.1. Posiadacze przystawek AndroidTV Mi na Di...y+ mają stereo.
  • #8 21341937
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    mirejab napisał:
    Wszystko wskazuje na to że platformy N i D teraz decydują jaki strumień dostaniesz w zależności od sprzętu.

Jak myślisz jest jakaś opcja aby to pominąć żeby otrzymywać normalnie dźwięk w 5.1 ?
  • #9 21342002
    mirejab
    Poziom 14  
    1. Jeżeli ktoś napisze nowy plugin.
    2. Próba praktyczna. Podłączyć PC HDMI do: Denona AVR 2800H HDMI (DD+ Atmosa, DTS-X) i sprawdzić.
  • #10 21344382
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    Temat rozwiązany, wkurzyłem się i kupiłem Denon s760h. Wszystko działa jak powinno, po kablu HDMI do komputera i z amplitunera do projektora. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Zamykam temat.
  • #11 21344383
    Jean Claude Van Wiewiór
    Poziom 8  
    Temat rozwiązany, wkurzyłem się i kupiłem Denon s760h. Wszystko działa jak powinno, po kablu HDMI do komputera i z amplitunera do projektora. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku dźwięku 5.1 w przeglądarce internetowej przy korzystaniu z amplitunera YAMAHA RX-V496RDS podłączonego do komputera z płytą główną Asrock B550M Steel Legend i systemem Windows 10. Połączenie odbywa się za pomocą trzech kabli RCA na jack 3.5 mm oraz kabla optycznego. Dźwięk 5.1 działa poprawnie w aplikacji Netflix oraz przy odtwarzaniu pobranych plików, natomiast w przeglądarkach (YouTube, Netflix, Spotify) dostępny jest jedynie dźwięk stereo z przednich głośników. Zmiana przeglądarki nie przynosi efektu. Problem wynika z ograniczeń platform streamingowych, które na PC dostarczają dźwięk w stereo lub HD, blokując strumienie 5.1 i wyłączając odpowiednie pluginy. Amplituner YAMAHA RX-V496RDS nie obsługuje nowych formatów dźwięku przestrzennego takich jak Dolby Atmos czy DTS:X, co komplikuje odbiór 5.1 z nowoczesnych źródeł. Rozwiązaniem może być użycie konwertera HDMI-eARC na DD5.1 lub zakup nowego amplitunera obsługującego nowsze standardy. Autor ostatecznie rozwiązał problem, kupując amplituner Denon S760H, który po podłączeniu kablem HDMI do komputera i do projektora zapewnia pełne wsparcie dźwięku 5.1 i Atmos.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA