logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zbieżność w Audi A8 D3 z pneumatyką jest prawidłowa? Kierownica krzywo.

arek182 21 Gru 2023 20:18 1599 20
REKLAMA
  • #1 20871795
    arek182
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam w dzisiejszym byłem na ustawieniu zbieżności po wymianie wahaczy z przodu w audi A8 D3 pneumatyczne zawieszenie i mam pytanie czy według wykresu jest wszystko dobrze ustawione bo jak jadę prosto to kierownica jest parę stopni przekrzywiona,a mam również założone 4 nowe opony więc nie chciał bym aby one były wyzabkowane lub coś innego.Prosze o weryfikację....

Zdjęcie wyników pomiaru geometrii zawieszenia dla Audi A8 D3.
  • REKLAMA
  • #2 20871816
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20871887
    arek182
    Poziom 3  
    Czyli rozumiem że nie jest ta zbieżność do końca dobrze ustawiona jeżeli wartości są na czerwono,czytałem gdzieś na forum że najbardziej dokładnym sprzętem jest Hunter 3D..
  • #4 20871947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20871975
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    Była tylko zbieżność i przód jest ok. Jedź jeszcze raz i niech zrobi geometrię.
    Tu jest źle tył o to tylna oś prowadzi auto dupcią na bok więc musisz skontrować kierownicą. Auto jedzie jak biegnący jamnik.
  • #6 20872031
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    Ale pochylenie koła trzeba zrobić bo i tak będzie ciął opony.
  • #7 20880145
    arek182
    Poziom 3  
    Panowie podsumowując czyli muszę zrobić tył aby ustawić geometrię z przodu bo za każdym razem kierownica jest krzywo, jeżeli koła mam ustawione prosto i jak patrzę na koła przód to idą one na zewnątrz pojazdu w moich okolicach odwiedziłem już kilka warsztatów i niby jest ok a autem nie idzie jeździć....
  • REKLAMA
  • #8 20880312
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20880321
    arek182
    Poziom 3  
    Gdzie nie pojadę na ustawienie to niby jest wszystko ok mi już ręce opadają bo już nie wiem gdzie mam jechać aby zapłacić i usługa została zgodnie z normą ustawiona.....
  • #10 20880385
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Tak się czasem nad tym zastanawiam jak w tym kraju ma być dobrze jak wszędzie mamy ekspertów, jak na tym forum którzy, o wszystkim wiedzą a najwięcej w sprawach, oczywiście w ich własnym mniemaniu w których zabierają głos.
    Otóż autorze pojechałeś na zbieżność i zbieżność masz wyregulowaną tak jak widzisz pozycja zbieżność wynik końcowy jest w zielonym. Wymieniłeś wahacze z przodu więc zrobił ci w przód pewnie tak jak mu powiedziałeś. To że masz lekko przekrzywioną kierownicę okej zdarza się pojedź człowiek ci to poprawi przecież jak sam to pewnie widziałeś. A ci co piszą to o tym w ogóle nie mają pojęcia o kierownicy po prostu po wjeździe ustawia się mniej więcej na oko na wprost. A potem kręci się drążkami, oko zawodne, więc czasami jest lekko przesunięta w lewo czy w prawo można to poprawić. Natomiast konta pochylenia w tym aucie się nie reguluje. Nie ma śrub. Da się to zrobić bo odchyłka nie jest duża, także wcale ci nie będzie cięło opon. Po prostu trzeba przesunąć sanki. A tył najważniejsze że masz równo z każdej strony.
    Ci co robią to wiedzą że nawet w fabrycznie nowych autach potrafią być większe odchyłki. A ci co nie robią to piszą na forum bo przecież się znają....
  • REKLAMA
  • #11 20880504
    kwok
    Poziom 40  
    A oś jazdy jest na -0⁰10' Lewe tylne koło chce do środka a prawe na zewnątrz (prawie pół stopnia) trzeba to korygować kierą w prawo. Tu są niewielkie odchyłki więc raczej tylko trzeba przestawić kierę na drążkach. Autor nie napisał czy auto samo zjeżdża i musi kontrować czy po prostu jak jedzie prosto to kierownica jest przekrzywiona.
    Ogólnie z geometrią ma być w miarę symetrycznie z obu stron tzn jak minus z lewej to i z prawej a oś jazdy na zero.
  • #12 20880525
    kkknc
    Poziom 43  
    Różnice są w sekundach a patrzysz na zbieżność całkowitą.
    Auto jedzie mu prosto ma po prostu skręconą kierownicę.
    Policz na obwodzie koła. Nie wiem jakie ma ale najmniejszą tam były 17 a największe to chyba 21 cali. Jakie to będą różnice jak masz sekundę czy dwie tak na dobrą sprawę to większość tych urządzeń to tak na półtorej sekundy błąd pomiarowy. A i wejdziesz do auta trochę pobujasz i też ci się kont lekko zmienia.
  • #13 20880537
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    kkknc napisał:
    Różnice są w sekundach

° - stopień
    ' - minuta
    " - sekunda
    Ja tam widzę minuty.
  • #14 20880560
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 20880563
    kkknc
    Poziom 43  
    @balonika3 tak za szybko napisałem, co nie zmienia faktu to bardzo mało.
  • #16 20880564
    kwok
    Poziom 40  
    Prawy tył rozjechany o 27 minut licząc od ideału a tolerancja jest 5 minut.
  • #17 20880570
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    kkknc napisał:
    @balonika3 tak za szybko napisałem, co nie zmienia faktu to bardzo mało.
    Ja tak tylko w kwestii formalnej. 😉
  • #18 20880572
    arek182
    Poziom 3  
    Kierownica jest krzywo i jak się jedzie prosto,auto ściąga na prawo tak jak były by źle wyważone koła obecnie na aucie są koła 19 i jestem z zach pom więc Kraków mi nie po drodze...
  • #19 20880616
    kwok
    Poziom 40  
    Prawy przód - mocno skopane pochylenie, prawy tył - mocno skopana zbieżność. Albo konkretny remont zawiasu i geometria wróci do normy albo konkretna geometria u konkretnego cwaniaka żeby potrafił pobawić się zbieżnościami połówkowymi tak aby auto jechało prosto.
    Powyższe oczywiście pod warunkiem że auto jest proste.
  • #20 20898834
    arek182
    Poziom 3  
    Witam ponownie u mnie po sprawdzeniu sanki są przestawione maxymalnie w lewą stronę i teraz muszę znaleźć kogoś aby te sanki wycentrował,a jeżeli chodzi o tył to wahacze są ok i tuleje tylko te śruby mimośrodowe które ustawia się kąt pochylenia koła mogą być nie do ruszenia i chyba kupię nowe na wypadek jak by się urwały...

Śruby mimośrodowe z nakrętkami i podkładkami
  • #21 20898889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A8 D3 z pneumatycznym zawieszeniem zgłasza problem z krzywo ustawioną kierownicą po wymianie wahaczy i ustawieniu zbieżności. Otrzymuje różne opinie na temat stanu zbieżności, z sugestiami, że wartości na wykresie są w granicach tolerancji, ale kierownica wymaga korekty. Wskazano na konieczność sprawdzenia geometrii tylnej osi, ponieważ to może wpływać na kierowanie pojazdem. Użytkownik podkreśla, że mimo wizyt w kilku warsztatach problem nie został rozwiązany, a auto ściąga na prawo. W końcu, po dalszych badaniach, zauważa, że sanki są przestawione w lewo, co wymaga wycentrowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA