logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wolne napełnianie spłuczki podtynkowej - przyczyna? Czy to ciśnienie?

wisn1a 25 Gru 2023 23:54 2625 10
REKLAMA
  • #1 20876349
    wisn1a
    Poziom 8  

Spłuczka w zestawie podtynkowym bardzo wolno się napełnia (dosłownie kropelka po kropelce). Po zakręceniu zaworu wody w całej łazience i po ponownym odkręceniu, spłuczka napełnia się normalnie. Po spuszczeniu wody, zbiornik nie napełnia się normalnie, tylko kropelka po kropelce...

Co może być przyczyną? Wydaje mi się, że wszystko dokładnie przeczyściłem, pływak wyregulowany. Problem z ciśnieniem w całej sieci w bloku?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20876446
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4618
    Jeśli byłby problem z ciśnieniem w całym bloku, to w tym czasie gdy napełnia się spłuczka odkrecając inny kran widziałbyś, że tam też woda nie chce płynąć. Sprawdź to.
  • #3 20876448
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Wężyk przed zaworkiem sprawdzony, nie ma tam śmieci?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20876452
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Nic nie zrobisz. Wymień zawór napełniający na nowy. Przerabiałem to, czyszczenie nic nie daje, to jakieś zmęczenie materiału.
  • REKLAMA
  • #5 20876475
    wisn1a
    Poziom 8  

Inne kranie okej, woda z węża przed zaworem płynie normalnie. Problem jest z ponownym napełnianiem się spłuczki, ale ciekawe jest to, że zakręcenie głównego zaworu i odkręcenie go ponownie rozwiązuje chwilowo problem i spłuczka się napełnia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20876480
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4618
    Jeśli jest możliwość ominąć zaworek w spłuczce, to waro by taką próbę zrobić, to by potwierdziło, lub wyeliminowało podejrzany zawór.
  • Pomocny post
    #7 20876532
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    wisn1a napisał:

ciekawe jest to, że zakręcenie głównego zaworu i odkręcenie go ponownie rozwiązuje chwilowo problem i spłuczka się napełnia.

Pisałem w poście wyżej, że miałem tak samo, raz napełniło a później ledwie się sączy. Wymień zawór i będzie ok.
  • Pomocny post
    #8 20876560
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Na ogół nowe zawory są ze wspomaganiem tzw membranowe i tam w membranie są dwie dziurki jedna przytykana mechanicznie druga stała z boku i właśnie ta jest przytkana jakimś brokiem. ciekawostka przy niskim ciśnieniu nie zamyka.
  • Pomocny post
    #9 20877196
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    Wymiana na nowy zawór napełniający. Szkoda casu na kombinacje.
  • #10 20879240
    wisn1a
    Poziom 8  
    Wymieniłem spłuczkę i problem zniknął. Bardzo dziękuję za pomoc.
  • #11 20879243
    wisn1a
    Poziom 8  
    Wymiana spluczki

Podsumowanie tematu

✨ Spłuczka podtynkowa napełnia się bardzo wolno, co może być spowodowane problemem z zaworem napełniającym. Użytkownik zauważył, że po zakręceniu i ponownym odkręceniu głównego zaworu woda napełnia się normalnie, co sugeruje, że problem nie leży w ciśnieniu w całym bloku. Wiele odpowiedzi wskazuje na konieczność wymiany zaworu napełniającego, ponieważ czyszczenie nie przynosi efektów, a zawory mogą ulegać "zmęczeniu materiału". Dodatkowo, zaleca się sprawdzenie wężyka przed zaworkiem oraz ewentualne ominięcie zaworu w spłuczce w celu potwierdzenia jego uszkodzenia. Po wymianie spłuczki problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA