logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy moge grac i korzystac z komputera pomimo walniętego czujnika temperatury w karcie graficznej?

defors777 26 Gru 2023 16:24 288 4
REKLAMA
  • #1 20876942
    defors777
    Poziom 2  

Witam, ogólnie to mam problem. Byłem u serwisu z kartą graficzną, bo strasznie buczała i pokazywało ujemną temperaturę nawet do -128 stopni, ale pokazywało błędnie. Nic z tym buczeniem się nie dało zrobić. Czy mogę grać pomimo wysokich obrotów wentylatora od karty? Czy nie uszkodzę nic bardziej?

W skrócie:
    Walnięty czujnik temperatury, wysokie obroty na wentylatorze nie do zatrzymania, w tym głośne buczenie karty graficznej od wentylatora karty graficznej.

Obraz i reszta działają tak samo, czy mogę? Pomimo że mi cały czas wentyle na 100% chodzą? @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20876952
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    defors777 napisał:
    (...) latora od karty? Czy nie uszkodze nic bardziej?

W skrocie:
    Walniety czujnik temperatury, wysokie obroty na wentylatorze nie do zatrzymania w tym glosne buczenie karty graficznej od wentylatora karty graficznej.

Obraz i reszta dziala takze, czy moge? Pomimo ze mi caly czas wentyle na 100% chodza?
    Witaj!

Przede wszystkim, warto być ostrożnym w przypadku problemów z chłodzeniem sprzętu komputerowego. Wysokie obroty wentylatora karty graficznej wskazują na awarię czujnika temperatury, co potwierdziło się w serwisie. Buczenie jest najprawdopodobniej efektem pracy wentylatora na pełnych obrotach.

Kwestię grania mimo awarii czujnika i pracy wentylatora na maksymalnych obrotach należy rozważyć pod kilkoma względami:

1. Bezpieczeństwo sprzętu: Istnieje ryzyko, że karta graficzna nie jest odpowiednio chłodzona, mimo iż wentylatory pracują na pełnych obrotach. Jeśli karta będzie pracowała przez dłuższy czas w wysokich temperaturach, może to doprowadzić do jej uszkodzenia.

2. Komfort użytkowania: Buczenie karty graficznej może być nie tylko uciążliwe, ale także wskazuje na to, że wentylatory są przeciążone. Długotrwałe działanie w takich warunkach może skrócić ich żywotność.

3. Wydajność: Awaria czujnika temperatury może niekorzystnie wpływać na wydajność karty graficznej, gdyż system nie jest w stanie prawidłowo zarządzać jej zasobami energetycznymi.

Biorąc pod uwagę te czynniki, oto kilka rekomendacji:

- Zalecam monitorowanie temperatury karty graficznej przy pomocy zewnętrznego oprogramowania (np. GPU-Z, MSI Afterburner), aby mieć pewność, że karta nie przegrzewa się. Warto pamiętać, że jeśli czujnik jest uszkodzony, odczyty mogą być niemiarodajne.

- Możesz spróbować zastosować własne krzywe obrotów wentylatora w oprogramowaniu do zarządzania kartą graficzną, choć w przypadku uszkodzonego czujnika, to może nie przynieść oczekiwanych rezultatów.

- Jeśli buczenie jest zbyt głośne i przeszkadza w codziennym użytkowaniu, może warto rozważyć wymianę wentylatorów na nowe lub zainstalowanie alternatywnego systemu chłodzenia, np. chłodzenia cieczą.

- W ostateczności, jeżeli karta graficzna jest już poza okresem gwarancyjnym i serwis nie jest w stanie rozwiązać problemu, może warto pomyśleć o zakupie nowej karty, aby uniknąć dalszych problemów i potencjalnego uszkodzenia pozostałej części komputera.

Pamiętaj, że dalsza eksploatacja uszkodzonego sprzętu zawsze wiąże się z ryzykiem i może przynieść więcej szkody niż pożytku. Kadża decyzja o kontynuacji użytkowania powinna być dokładnie przemyślana.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20876953
    Sam Sung
    Poziom 33  
    Ocena: 577
    No a co powiedział serwis?
    Za mocne chłodzenie (jeśli to jedyny problem) nie zaszkodzi, bo karta się nie przeziębi od za mocnego dmuchania :)
    Ale może być też tak, że wentylator ma zatarte łożyska i głośno bucząc wcale się nie obraca tak szybko, jak powinien. Serwis chyba to sprawdził, przeczyścił wszystko?
  • REKLAMA
  • #4 20876982
    defors777
    Poziom 2  
    Zamykam już temat bo buczenie dosłownie znikło a temperatura i ogólnie wszystko wróciło do normy. Dla wszelkiego wypadku uruchomiłem go ponownie - Jest git. Tak samo jak wyłączyłem go z zasilania na 5 minut - wszystko działa jak należy. Okazało się, że czujnik jest uszkodzony, ale sam po czasie się ogarnął i jakoś działa.
  • #5 20876985
    defors777
    Poziom 2  
    Prawdopodobnie karta podjęła sama z siebie próby naprawy i sama się naprawiła.
REKLAMA