logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Termet MiniMax Turbo błąd 02 i 03 - wymiana czujnika bez efektu

gezaj 27 Gru 2023 20:22 1920 17
  • #1 20878799
    gezaj
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    GCO-DP-21-03, Termet MiniMax Dynamic Turbo niby normalnie działa, a czasem wyskakuje błąd 02, a czasem 03. Błędy pokazują się nieregularnie, czasem kocioł chodzi cały dzień, a czasem kilka godzin. Po resecie załącza się bez problemu. Serwisant wymienił zawór bezpieczeństwa 3 bary, bo stwierdził, że skoro czasem kapie z niego, to być może zaciąga powietrze, że zapowietrza się i wymienił. Ale to nic nie dało. Potem wsadziłem nowy czujnik nr 15 na schemacie, "Ogranicznik temperatury ... granicznej temperatury wody grzewczej". Nic to nie dało. Kocioł przed uruchomieniem jest odpowietrzany. Na filtrach od cwu i co jest czysto. Pompa Wilo chodzi normalnie, Kondensator w pompie był wymieniany jakieś 7 lat temu, bo poprzedni działał 5 lat, był napuchnięty i pompa nawalała, po wymianie kondensatora przez 7 lat był spokój. Teraz zajrzałem do niego, ale wygląda jak nowy, no chyba że ze starości nie ma już pojemności 2uF, po prostu się zużył i nie widać tego, a należałoby go wymienić. Co jeszcze można sprawdzić?
  • #3 20879398
    gezaj
    Poziom 10  
    Ok, Rozumiem, że wyczyścić wymiennik od zewnątrz i od wewnątrz? Wentylator wyjmowałem, nie widać w nim niczego niepokojącego. Zwężkę (Venturiego?) wyczyściłem choć i w niej nie było specjalnego nalotu. Komin faktycznie nie był sprawdzany.
  • #4 20879481
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Jak po wymianie kondensatora rozruchowego na nowy dalej będzie e02 i e03 to płyta. Przekaźniki padają. Do wymiany lub naprawy.
  • #5 20912545
    gezaj
    Poziom 10  
    Nie robiłem nic przez ten czas bo kocioł działał i dość rzadko się wyłączał a w okresie gdy był spory mróz, przez kilka dni działał w ogóle bez błędów. Co może być przyczyną? Ciśnienie atmosferyczne? Bo zazwyczaj duży mróz jest przy wysokim ciśnieniu atmosferycznym.
    Teraz gdy temperatura jest nico poniżej zera znów się wyłącza 2-3 razy na dobę. Po resecie przyciskiem działa dalej.
  • #6 20934360
    gezaj
    Poziom 10  
    Wymiennik płytowy woda-woda i wymiennik ciepła spaliny – woda - oba odkamienione. Co prawda były czyste ale skoro już zdemontowałem to odkamieniłem.
    Czujnik poz. 15 na schemacie "Ogranicznik temperatury jako zabezpieczenie przed przekroczeniem górnej granicznej temperatury wody grzewczej" wymieniony na nowy.
    Kondensator w pompie wymieniony, stary miał 0,36 uF a powinien mieć 2,0 uF, więc dałem nowy kondensator.

Czy czujnik poz. 18 na schemacie "Czujnik NTC temperatury wody grzewczej" może być przyczyną wyłączania się kotła i błędu E02?
    Bo tego jeszcze nie wymieniałem.
  • #7 20935342
    bro2004
    Poziom 30  
    Nie. Od e02 jest ogranicznik temperatury tzw. pchełka. Gotuję wodę w kotle to rozwiera obwód. I wtedy elektronika wyświetla ten błąd
  • #8 20935794
    gezaj
    Poziom 10  
    Faktycznie, doczytałem że wtedy pojawiłby się błąd E04.
    Co jeszcze można sprawdzić/wymienić/wyczyścić?
    Serwis wezwałem, ale będzie za kilka dni, a kocioł co prawda działa ale E02 wyskakuje co pewien czas .
  • #9 20936853
    bro2004
    Poziom 30  
    Przekaźnik od pompy wymienić na płycie
  • #10 20937476
    gezaj
    Poziom 10  
    Schemat elektryczny z elementami systemu kotła typu C, w tym pompą oznaczoną jako 7. Na schemacie pompa oznaczona jest jako 7. A przekaźnik pompy to który? K3?
    Załączniki:
    • schemat panel termet minimax.pdf (107.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20957556
    gezaj
    Poziom 10  

Wymieniłem pompę wody na nową, dokładnie taką samą, nic to nie dało, dalej błąd E02 kilka razy dziennie. Co jeszcze można zrobić?
    Kto jest w stanie naprawić płytę? Czy lepiej dać sobie spokój i wymienić płytę główną?
  • #12 20963772
    gezaj
    Poziom 10  

Płytę kupiłem używaną, sprzedawca zapewniał, że u niego działała do końca dobrze. Po wymianie płyty kocioł po kilku sekundach się zagotowuje i błąd 02. Płyta wygląda na idealnie taką samą, a jednak nie działa. Wstawiłem swoją starą płytę i kocioł działa (na razie).
    Gdzie jest czujnik STB w tym Minimaxie? W schemacie nie ma takiego.
  • #13 20964218
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Tak się zastanawiam że chyba taniej by bylo wezwać serwis.
    Skąd wiesz że płytę założyłeś sprawną?
    Bo sprzedający zapewniał? Też możesz zapewniać.
    Masz najprawdopodobniej do wymiany płytę. NA NOWĄ
  • #14 20964656
    gezaj
    Poziom 10  
    Serwis był 2 razy, każdy inny, Postawili błędne diagnozy. 1100 zł wydane nadaremnie. Panel kupiłem używany, sprzedający zapewniał że u niego działał do samego końca. Zamontować panelu źle raczej się nie da bo każda wtyczka jest inna i nie da się pomylić. Zresztą gdybym źle montował toby teraz nie działał. Być może trzeba będzie kupić nowy ale koszt prawie 900 zł to trochę dużo, jakby się miało okazać że to jednak nie to.
    Ktis mi mówił żeby sprawdzić czujnik STB ale na schemacie nie ma takiego więc nie wiem który miał na myśli. Może NTC?
  • #16 20964851
    gezaj
    Poziom 10  
    I na co i na cwu
  • #17 20965105
    Nargo
    Poziom 23  
    Ocena: 206
    Jeśli piec się "gotuje" na CO i CWU to ewidentnie słaby przepływ pompa wymiennik spalin, wymiennik słabo odkamieniony.
    Na cewce armatury gazowej są przewody sterujące mocą maksymalną, odepnij jeden z tych pojedynczych i sprawdź czy problem występuje nadal. CWU może być zimniejsze.
  • #18 21080586
    gezaj
    Poziom 10  
    Pomogła naprawa płyty głównej. Uszkodzony był jeden ze sterowników.
    Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kotłem Termet MiniMax Dynamic Turbo, który sporadycznie wyświetla błędy E02 i E03. Po wymianie zaworu bezpieczeństwa i czujnika temperatury, problemy nadal występują. Użytkownik przeprowadził różne czynności konserwacyjne, w tym czyszczenie wymiennika ciepła i wentylatora, a także wymianę kondensatora w pompie. Po wymianie płyty głównej kocioł działał przez krótki czas, ale ponownie wystąpił błąd E02. Ostatecznie problem został rozwiązany przez naprawę płyty głównej, gdzie uszkodzony był jeden ze sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA